Storlek och placering

Vi har valt att bygga precis så stort som behövs för de funktioner vi vill lägga till. Vi behöver ju  egentligen inte öka husets area för att få plats, utan anledningen är att slippa göra ingrepp i grund och golv och dra in vatten i det gamla huset och att kunna bygga ett litet multrum i den nya grunden. Större hus kräver mer material, uppvärmning, städning och så vidare.

Ungefärlig planlösning efter utbyggnad

Ungefärlig planlösning efter utbyggnad

Utbyggnaden placeras på husets norra långsida (baksidan). Beslutet baseras dels på uteslutningsmetoden; från östra gaveln är det för nära tomtgränsen, längs västra löper uppfarten till bakgården och södra fasaden (framsidan) vill vi inte ”slösa” på sådana praktiska utrymmen. Det blir lite problematiskt eftersom marken sluttar in mot denna sida så vi måste gräva ut ganska mycket, men å andra sidan är det torr morän till skillnad från framsidans lera.

Även planlösningsmässigt blir det bäst. Grovingången kommer vetta mot vedbod, verkstad och jordkällare och direkt innanför utbyggnaden ligger köket. Det innebär förutom effektiva flöden av ved och syltburkar kortast möjliga dragningar av kökets vatten och avlopp genom gamla husets träbjälklag.

I sidled är den inpassad för att:
1. inte ta för mycket ljus från norra fönstret i vårt nuvarande sovrum
2. för att dörren in till köket ska hamna lagom nära hörnet (det blir mycket dörrar i köket så det känns viktigt att de inte placeras för ”mitt i”)
3. inte sträcka sig ända ut till knuten på gamla huset, av estetiska skäl och för att inte förhindra passagen mellan hus och jordkällare till bakgården.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s