Uppvärmning

Utgångsläge

Det finns ett par elradiatorer i rummen på nedervåningen, troligtvis var det de som stod för värmen på slutet. Eldstäder finns i varje rum, vedspisar i övre och nedre köket och kakelugnar i övriga. Kakelugnar ska helst bara eldas två gånger per dygn, vilket innebär att man inte kan påverka innertemperaturen särskilt mycket genom att elda mer, utan man bör istället göra sitt bästa för att behålla värmen inomhus. Hur snabbt värmen läcker ut vet vi ju egentligen inte förrän vi har provat att hålla varmt en vinter. Gissningsvis kommer det inte funka praktiskt i längden att enbart värma upp huset med kakelugnar, men en första vinter kommer vi nog vara mer eller mindre tvungna, eftersom det kostar rätt mycket med helt nytt värmesystem. I början kommer vi troligtvis bara bebo ett fåtal rum, just som man ofta gjorde på vintern förr i tiden, men vi nutidsmänniskor är ju vana vid att värma upp hela huset året om. Om man ser det positivt ger det oss en chans att tänka igenom ordentligt hur vi vill lösa det på längre sikt. Förhoppningsvis kommer vi i alla fall hinna isolera och täta huset innan så att värmen från morgoneldningen finns kvar när vi kommer hem från jobbet.

Plan

Finns inte än, men däremot många idéer! Det finns nog inte heller något optimalt värmesystem som passar alla hus och alla människor. Jag tror att vi kommer orka elda (men kanske inte tre kakelugnar två gånger om dagen), och eftersom huset är så pass litet och kakelugnarna redan står på plats är det inte säkert att det lönar sig med stora investeringar i jord- eller bergvärme. Ingen av oss är heller mycket för att duscha eller bada ofta och länge så varmvattenbehovet är inte jättestort. Pelletspanna var jag inne på tills morbror Bertil helt korrekt påpekade att vi inte har plats. Luft-luftvärmepump tror jag inte passar i vårt hus med många små rum, och gillar inte torr varm luft som blåser runt. Mycket trevligare med vattenburen värme. David (vår nye idol) kom med en förslag som jag inte tänkt på tidigare; luft-vattenpump. I värmesystemkombination med kökspanna. Det senare har jag varit inne på tidigare men känt att det kanske vore lite klent som enda värme- och varmvattenkälla. Men kombinationen kanske skulle funka! Synd bara att de är rätt fula och/eller dyra medan vi redan har en fin vedspis.

 

En bubblare är en murspis eller finsk massugn. Skulle vara skönt att slippa fixa vattenburet värmesystem, av många skäl. Den skulle isf utöver köket behöva ta en del av ”finhallen” i anspråk men det behöver inte vara en nackdel.

Som sagt, bra att vi har tid att fundera på saken.

Mer funderingar i inlägg i kategorin uppvärmning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s