Dass

Eftersom den moderna toalettlösningen troligtvis ska placeras i en tillbyggnad som måste planeras, godkännas och byggas först, kommer vi få klara oss med dass ett tag.
Men hellre ett fräscht dass än en sunkig 70tals-toalett med fuktskador under trappen, säger jag!
Dasset är förutom en ganska viktig del av vardagen en bra plats för övning. Hittills har vi bland annat fått öva lagning av golvbjälklag (vilket nog kan komma till pass i verkstaden men förhoppningsvis inte behövs i stora huset) och linoljefärgsblandning och -målning. Två moment som enligt internet ska vara rätt kluriga och även är så, men alls inte omöjliga bara man provar! Men som sagt, bra att prova första gången på ett dass.

separett-torrdassDe funktionella förbättringar vi gjorde var att skotta rent betongplattan och installera en urinsepareringsinsats med tillhörande urindunk samt tunna. När man skiljer på det ena och det andra blir lukten i princip obefintlig. När man så småningom tömmer hinkarna i sin varmkompost kommer förmultningsprocessen redan ha kommit igång och ett halvår senare har man den där fina jorden. Outspädd urin är finfin gödsling precis som den är, balanserad och lättillgänglig för växter.

Sen har vi målat, golvet med trätjära som vi blandade svart pigment i och bänk inkl. separeringsinsatsen av plast med egenblandad linoljefärg. Ultramarinblått, zinkvitt, skogsgrönt och djurgårdsgrönt i okända proportioner blev en fantastisk havsblå nyans. Mina lärdomar om linoljefärg ska jag sammanfatta någon gång när de blivit mer omfattande. Nu är det så trivsamt att jag känner mig ännu mer omotiverad att lägga tid och pengar på wc!

Kostnad

dass-Isak: 500

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s