Uthustaket

Utgångsläge

Uthuset inrymmer från vänster till höger; verkstad, tre bodar och dass. Verkstaden har så att säga öppen planlösning, med kamin och gamla platsbyggda skåp i ena änden. I den delen finns fönster och innerväggar, med sågspån som isolering. Resten av längan har bara ytterpanel som når ända ner till marken och därför är lite fuktskadad hela vägen runt. Det verkar inte finnas någon direkt grund utan bjälklagen vilar på glest placerade stenar.

Det största problemet är taket som var i rätt risigt skick när vi köpte huset och verkligen behövde åtgärdas. Taket var tvådelat. På den vänstra sidan låg det papptak och där taket sjunkit in på ett ställe, vatten hade blivit stående, pappen gått sönder och undertaket murknat. Vattnet hade också trängt ner i väggen där planken blivit fuktskadade. På insidan växte det stora svampar, inget bra tecken direkt. Den högra sidan har tegeltak som allt som allt är ok men har ett par hål.

Plan

Eftersom fuktskadan i verkstadsdelen var rätt allvarlig var det aldrig aktuellt med en snabb och lätt semilångsiktig lösning utan planen var att åtgärda uthustaket ordentligt redan sommaren 2013. Den första vintern täckte vi över den läckande delen av taket med presenning för att skadan inte skulle förvärras ytterligare.

När väl själva ”skalet” är återställt och förhoppningsvis till och med förbättrat är en tanke att utöka den inredda delen ytterligare på bekostnad av en av bodarna. På så vis kan vi få plats både med en öppen varmbonad verkstadsdel för snickrande och målande, och mot gaveln kan vi inreda kontor/gäststuga med bland annat den befintliga kaminen och gamla skåpen. Men det är inte prio ett kanske 🙂

Genomförande

Den gamla takpappen revs bort och tyvärr kunde vi konstatera att skadan var mer omfattande än vi trodde. Flera av takplankorna var helt murkna och detsamma gällde några av de nedre delarna av takstolarna. Vattnet hade också runnit ner i innverväggen i verkstaden och i en del av innertaket och dessa revs också ner och den fuktiga sågspånen i väggen togs bort. En bärande regel i väggen var också murken och byttes ut.

Takstolarna som var skadade skarvades med nya reglar och fästes ihop med fransk träskruv. Taket kompletterades med ny råspont, trekantslist mot gaveln och takfotsplåt innan ny underlagspapp sattes på plats. Med lite tur och charm fick vi ett begagnat tegeltak från ett trevligt par i närheten mot att vi plockade ner det. Med hjälp av svåger Ahmed tog arbetet med att få ner ca 600 tegelpannor och transportera hem dem en dag.

Under en arbetsdag fick vi hjälp av vänner att spika underlagspappen på plats och få dit ströläkt och bärläkt för tegelpannorna. Det nya taket ansluter till den äldre delen av taket där det också ligger tegelpannor men takplankorna här ligger vertikalt är slitna och saknar underlagspapp. Det arbetet blir framöver men både pappen och läkten på nya delen är gjord så att det (förhoppningsvis) ska gå smidigt att få ihop de två taken till ett homogent och tätt tak.

Det sista arbetet med läkten gjordes en annan arbetsdag tillsammans med familjen Holmgren-Nordström som också hjälpte oss att lägga tegelpannorna på plats. Sedan spikades vindskivorna på plats och vindskivsplåtarna fästes på dessa. Undersidan av det nya taket utanför ytterväggen, de nya vindskivorna och läkten som syns under telgelpannorna målades med Falu röd ljus. Projektet färdigställdes med att en plåtslagare monterade en plåt för skorstensfoten och taket var färdigt och helt vattentätt.

Kostnad

Råspont: – kr
Reglar till takstolar: – kr
Spik och skruv: – kr
Underlagspapp och asfaltsklister: – kr
Ströläkt och bärläkt: – kr
Tegelpannor: 0 kr (en dags tung arbete för två personer)
Plåtdetaljer (takfotsplåt, vindskivsplåt, skorstensplåt):

Tidsplan:

Akut tätning med hjälp av presenningar innan vintern 2012/2013.

Sommar (som blev till höst) 2013 bryter vi upp taket och den fuktskadade väggen, ersätter skadade delar och lägger tegelpannor över hela taket.

Annonser

3 thoughts on “Uthustaket

  1. Ja Ni har fått något att bita i – kul att följa Er – inga fritidsproblem framöver. Röta är inte bra men det går att byta ut det mesta så det löser sig säkert. God fortsättning!!/Harrieth

  2. Tegeltak eller plåttak, potatis eller potatis. Jag antar att ni redan tänkt tanken, men se till att konstruktionen håller för teglet om johan får som han vill. Det är ju som bekant även tyngre än befintlig papp. Ja, för all del, varför är papp inte ett alternativ? Det är ju både lätt, snyggt och enkelt att lägga och förhållandevis billigt.

    • Papp är absolut ett alternativ! Vi har inte låst oss vid nåt och är öppna för förslag, tack för det. Lätt, snyggt, enkelt att lägga, billigt och potatis är samtliga saker jag gillar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s