Fönsterrenovering för totala nybörjare!

Längst ner finns en beskrivning av (min) arbetsgång som uppdateras vartefter arbetet framskrider, och när jag utför momenten på ett tillräckligt proffsigt sätt för att vilja visa upp det kommer det även kompletteras med ett bildspel!

Framsidan

..och så här på nära håll

..och så här på nära håll

De flesta ser ut så här

De flesta ser ut så här

Själva fönstren

De flesta av våra fönster är dubbla treluftsfönster med fast mittpost

Alla fönster i huset verkar vara original, och därmed uppåt seklet gamla. Kittet är borta på många ställen och färgen flagnar men det saknas inga rutor och träet verkar ok förutom att en del av dem har en tunn längsgående spricka i nedre delen som ju är mest utsatt för fukt.

Möjligtvis skulle man kunna spara lite ytterligare värme genom att byta glas men det där ljuset genom gammalt ojämnt glas är ju så poetiskt! Vi har ju ändå valt att köpa ett gammalt hus. Det vi ska göra är att kitta och måla (jadå, med linoljefärg) om dem och täta ordentligt mellan karm och båge när vi sätter tillbaka dem, det borde räcka långt. De är nu helvita men kanske vill jag måla fönsterbågarna i nån färg på utsidan, grönt eller ockra, det får bli en senare fråga.

Till nästan alla fönstren finns lösa innerfönster. De behöver också renoveras, men det blir nog inte prio ett eller ens sju. I dem funderar jag däremot på att byta till isolerglas när det väl blir dags. På så vis tänker jag mig att man både får vackert ljus och ok isolering under den kallare årstiden.

Verkstan och alla grejer

För ganska länge sedan köpte vi ett begagnat manuellt höj- och sänkbart bordsstativ, en mycket bra investering för att slippa ryggont. Jag har förutom kursen i våras, läst dussintals bloggar, hemsidor och till och med en riktig bok om hur man går tillväga och skrivit listor över allt man behöver. Allt för att undvika produktionsstopp med påföljande frustrerade vredesutbrott när jag väl sätter igång. Jag har nämligen väldigt dåligt tålamod. Efter mycket velande har vi köpt en speed-heater för kitt- och färgborttagning, den är rätt dyr men bloggosfären har lärt mig att den kommer spara massor av tid och då är det ju lika bra att köpa den redan från början. Även glasskärarutrustning kändes dumt att snåla på. I övrigt har vi försökt snåla som vanligt. Färger, linolja och kitt är svårt att köpa begagnat men medan jag inte lyckats komma igång har vi hittat de flesta verktyg vi behöver begagnade, som en stifthammare för 20 pix på loppis!

Arbetsgång

Ta ur glas

Det här var det svåraste tyckte jag från början, på kursen sprack två av mina tre rutor.. vilket i efterhand nog berodde dels på att sprickorna nog fanns där från början plus att jag värmde kittet för lite och till följd av detta fick bända för mycket för att få bort det.

Nu har jag ju en egen verkstad och en egen speedheater och kan alltså ta det så lugnt och försiktigt som mitt tålamod tillåter. När jag satte igång gjorde jag så att jag värmde ett område och sen ställde undan den medan jag tog bort kittet för att inte bli stressad, men redan när det var dags för sista rutan i det fönstret hade jag fått in handgreppen så pass att jag kunde flytta den vidare vartefter och hann ikapp med kittskraporna. Här hemma har jag faktiskt inte spräckt en enda ruta!

Sen ska stiften bort. Då är det alltså viktigt att men inte skapar spänningar i glaset genom att bända mot det utan att man drar stiftet uppåt/utåt. På mina fönster sitter stiften så väldigt tajt mot glasen att det är i princip omöjligt att komma in under dem och böja upp med en spackel som det tipsas om. Istället har jag lyckats med en tång som verkligen kniper åt ordentligt och både böjt upp och dragit med den. Även detta handgrepp tog lång tid första gången men händerna lär sig efter några gånger. (Det är en upplevelse jag haft många gånger även i vuxen ålder, från tvåvändsstickning, fiolspel, köra skottkärra utan att få ont i ryggen, hugga ved… instruera kroppen och tänk gärna ”för mycket”, efter ett tag har det satt sig).

När man fått bort stiften är det bra att titta noga runt hela glaskanten så det inte sitter några kittrester kvar som håller fast det, för i så fall är det stor risk att det blir spänningar och sprickor när man försöker få ur rutan. Om det ser ut som att det är fritt fram, kan man börja trycka lite försiktigt underifrån runt hela rutan så den lossar. Om det inte gör det får man försöka igen att skrapa bort små kittrester med en vass skrapa. (kanske kan man värma på igen för att underlätta men det vågar inte jag. När man fått loss glaset runtom lyfter man bara ut det!

Grejer:

Speed-heater med tillhörande kittskrapor.
Masonitskivor för att skydda glaset (frivilligt)
Tång, gärna spetsig med mycket bra grepp. Avbitartång funkar bra om man klämmer lagom hårt.
Mycket tålamod.

laga och rengöra glas

Att göra rent glasen är ju inte jobbigt men tråkigt, och därför skjuter jag upp det, en mitt tips är i alla fall att vara lite noga med att få bort både färg- och kittrester och smuts innan ni sätter i dem igen. Skrapa först med en ….. och vanligt diskmedel eller såpa räcker ju för smutsen. Små sprickor kan faktiskt lagas med lim, jag har skaffat särskilt glaslim som säkert är jättemiljöfarligt men jag tänker att det handlar om så små mängder… Karlssons går nog också bra!

beslag – ta loss, göra rent och rostskyddsmåla

Om beslagen ska bort eller inte beror på skicket på både dem och trät under. Första gången tog jag loss gångjärnen men det var nog egentligen helt onödigt. Jag har däremot valt att ta bort alla hörnbeslag även om de är i hyfsat skick, eftersom det läckt in vatten under dem vilken gjort att skruvarna rostat och trät murknat en del. Det hoppas jag undvika genom att fylla dem med kitt innan återmontering. Jag har haft svårt att hitta spårskruv i samma dimension och försöker därför ta tillvara de gamla så gott det går. Det innebär för det första att vara försiktig när man skruvar ur och i dem för att inte dra sönder skruven. Beslag och skriv får sedan ligga i linoljesåpa (annan såpa funkar nog) tills alla färg lösts upp, vilket kan ta upp till en vecka. Sedan sköljer jag av dem och lägger dem i citronsyralösning ett dygn (inte mer) för att lösa upp rost. Borstar bort den sista rosten med stålsvamp och doppar dem sedan i vatten med bakpulver för att neutralisera syran. När de torkat målar jag dem men två lager nedbrytbar rostskyddsfärg från Auro, detta kanske inte är nödvändigt men skadar inte heller.

Skrapa och slipa fönsterbågar

Här är också speed-heatern till stor hjälp, men går förstås utan. Om fönstren är målade med bara linoljefärg behöver inte all färg bort, sägs det, men jag tycker inte det är lättare att försöka få bort bara lös färg. Svårast (och viktigt) är att inte göra repor eller förstöra spröjsprofilen. Därför ska man ha vassa skrapor, Många slipar till egna skrapor som passar de profiler man har, vi gjorde också en sån med hjälp av en vinkelslip men det blir ändå att jag mest använder bumerangskrapan. När man fått bort all färg som ska bort bör man lägga lite tid och energi på att slipa alla ytor ordentligt, det är tråkigt men slutresultatet blir så mycket bättre än om man slarvar med det (vilket jag lärt mig den hårda vägen).

laga fönsterbågar

Än så länge har jag varken verktyg eller kunskap för detta, och tack och lov är fönstren så hela att jag slipper. Det enda jag gjort är att jag limmat ihop några sprickor med hjälp av trälim och små tvingar.

olja och grundmåla fönsterbågar

Det finns många olika skolor, ofta ska man tillsätta olika proportioner balsamterpentin i de olika strykningarna, men jag gillar inte att använda det och tycker faktiskt att det är lättare att måla med den outspädda färgen. Man får kanske ta i lite mer för stryka ut den men den rinner eller skvätter inte. Jag stryker först på rå olja blandat med titanvit färg ungefär hälften-hälften, som sedan får torka så länge det krävs. Sedan stryker jag en gång med outspädd kittvit färg innan jag sätter tillbaka glas och beslag.

skära till glas

sätta i glas – stifta och kitta

återmontera beslag

färdigmåla

så många gånger som krävs, förhoppningsvis bara två, men jag tycker faktiskt att färgen från Ottossons inte täcker särskilt bra. Kanske lite för snålt med pigment? Tillsvidare får bågarna alltså vara vita, men om de ska få någon annan färg

Annonser

2 thoughts on “Fönsterrenovering för totala nybörjare!

 1. Hej!
  Jag kan rekommendera
  boken ”Gamla fönster” av Alf och Eva Stenbacka, http://www.stenbackas.se
  Det är den bästa boken om fönsterrenovering av flera andra jag läst.
  De har även 2 dagars kurs.
  Vet inte hur den är, jag gick en 2+2 dagars på byggnadsvård Qvarnarp i Aneby. http://www.byggnadsvardqvarnarp.se

  Bästa linojefärgen tycker jag är Ottossons. Har testat Enetorpets och den vad den nu heter från Göteborg, men Ottossons var lättast att hantera och få snyggt resultat med.
  http://www.ottossonfarg.com. Säljs bla av http://www.zinkvit.se står det på hans hemsida.

  Kitt är lättast att göra själv av krita och kokt linolja. Krita, säljs som hästfodret Eclipse på exvis Granngården. En hink borde räcka till era fönster. Kokt linolja är samma som till linoljefärgen.
  Blanda i degbunke och baka ut på nån skiva/bakbord till lagom konsistens. Det där med lagom är svårast. Det bästa med att göra eget är att man kan få den konsistens man vill ha och beroende på hur varmt det är och att man vet exakt vad som är i det. Garanterat silikonfritt!

  Lycka till!
  Henrik

  • Hej Henrik, så roligt att du tagit dig tid att läsa och vilka bra handfasta tips! Keep´em coming 🙂

   När man läser och funderar verkar inte saker och ting så väldigt komplicerade men när man väl står där och ska plocka ut första fönstret kommer det ju bli hundra olika små beslut att ta och handgrepp att lära sig. Tur att Alf och Eva bor i närheten och har både kurser, handledning och rådgivning. Boken har jag reserverat på bibblan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s