Avlopp

Inget kök eller toalett = inget avlopp såklart. Så småningom har vi tänkt ha alltsammans. Men det ska inte vara vilken toalett eller avlopp som helst.

Lite bakgrund för den som är intresserad (det borde du vara)

Avlopp från ett vanligt hushåll innehåller;

Kiss
som innehåller massa näringsämnen, fosfor och kväve med mera som hjälper växter växa men ger övergödning, algblomning och annat tråkigt om de hamnar i vattnet
Bajs
innehåller också en del näringsämnen men inte lika mycket, samt organiskt material som gör jorden lucker och härlig. Plus smittämnen, som man ju inte vill sprida ut.
Gråvatten
massa fint dricksvatten som man spolat med, tagit långa duschar i och kanske diskat i med kranen på istället för att tappa upp i diskhon.. fast vi ska ju snålspola överallt såklart.
Kan även innehålla kemilkalier och tungmetaller och skit från typ smink, rengöringsmedel och annat onödigt.

I dagens system blandar man alltså allt det här till en enda sörja, det som skulle kunna bli fin näringsrik mull kontamineras och späds dessutom ut med enorma mängder vatten som gör det svårt att hantera och ta till vara i reningsverket. De flest enskilda avlopp (alltså som inte är kopplade till kommunala VA-nätet) blandar också allt och många privata anläggningar är inte tillräckligt effektiva utan både smittämnen och andra farliga ämnen följer med de stora vattenflödena vidare ut i miljön. Till det rena dricksvattnet som framställts av naturen och oftast även genomgått nån form av rening i vattenverket tillsätter man bajs. Smart..?

Så här vill man inte ha det såklart. Man vill att organiskt material och näringsämnen återförs till jorden, man vill inte slösa vatten i onödan, man vill inte sprida smittämnen eller farliga ämnen i miljön eller bidra till övergödning. Men, även om jag är lite alternativ av mighar jag ju vuxit upp med vattentoalett som alla andra. Dass är ok, men mulltoa.. nej. I alla fall inte en sån med rapplig, missfärgad plaststol och uppsamling precis under rumpan.. Men nu tror jag att jag vet:

I praktiken

Urinsortering_torr_kompaktfilterAlltså:
Bajs samlas upp i rostfri behållare under huset (vår är större än på bilden och sluttar bakåt, utanför huset finns en lucka där man tömmer ut färdigkomposterad jord en gång om året),
Urin till en separat tank som man kan tömma själv,
BDT(bad- tvätt- dusch-)vatten till slamavskiljare, kompaktfilterbädd, infiltrationsdike (vilket känns lite överambitiöst) och sedan vägdike.

Toaletten blir troligtvis en Wostman Ecodry. Den är väldigt lik en ”vanlig” porslinstoalett, det enda är att man måste förklara för manliga gäster att de också måste sitta ner och kissa, och att vara extra noga med att inte tappa ner mobilen för då kommer den inte fram förrän ett par år senare.

Under etiketten Avlopp finns en himla massa mer att läsa om detta.

Kostnad

Tyvärr lite svårt att avgöra eftersom det gjordes samtidigt med en massa annat gräv- och anläggningsjobb. Men runt 80 000 blev det nog, inkl rördragning ända in i den nya grunden. En himla massa pengar så klart men det är ett så pass enkelt och därmed robust system att det nog kommer hålla länge.

Annonser

11 thoughts on “Avlopp

 1. Vad blir det för pisstank? Funderar på att bygga en av betongringar. Plasttankarna är ju så jädra dyra. ”Plast är dubbelt så dyrt och dubbelt så dåligt!” Brukar vår grävgubbe gnälla.
  Tvingar kommunen på er dubbla pisstankar?

  • Hm, dubbla tankar, hur menar du? Nej det var det inget tal om, däremot har vi själva valt att ha en dubbelt så stor för att min förhoppning för framtiden är att någon bonde i trakten ska börja hämta och gödsla med toalettavloppet och den dagen kommer vi kanske byta toalett och leda både kiss och bajs till tanken. Menar du/de två tankar kopplade efter varandra eller menar du för att stänga en medan den andra lagras eller nåt?

   Jo plasttankarna är kanske sämre och kanske dyrare, fick olika bud och orkade inte gräva ner mig alltför djupt i det där.. Vi har rätt stenigt i marken och en fördel var att platstankarna är lägre och därför kräver mindre grävning!

   • Miljöchefen i kommunen hatar miljölösningar och har skällt mycket på oss för att vi vill ha urinseparerat. För att försvåra lite kräver han att vi ska ha två tankar och lagra pisset i ett halvår för att ”hygieniseras”.
    Att urin är septiskt från början och att gödselvärdet sjunker med tiden har inget med saken att göra. Byråkrater…

   • Trist… vilken kommun är det om jag får fråga? Förutom att jag läst på mycket inför att skaffa det egna systemet så lägger jag en rätt stor del av min arbetstid (lite för stor tycker jag själv) på avloppsfrågor. Det händer väldigt mycket vad gäller regler om avlopp just nu och alla nationella myndigheter verkar rätt överens om att vilja främja just separerande system.. men hur snabbt det når ut till kommunerna är ju tyvärr väldigt personberoende. I en sluten tank förändras iofs inte gödselvärdet särskilt mycket och det kan vara svårt att hävda att urin är helt fritt från smittämnen men du har rätt i att det är självhygieniserande om det inte späds ut för mycket. Vad tycker kommunen att ni ska göra?

    Kanske kan skicka dig lite länkar och lite mer info om vad jag vet om utredningar som gjorts och förordningar som föreslagits om du inte hittat allt själv men blir lite långt för kommentarsfältet verkar det som!

    Vänligen/ heltidsbyråkraten.. 🙂

 2. Haha! Heltidsbyråkraten, den tyckte jag om. 😃
  Ödeshögs kommun, men jag tror den gubben har gått i pension nu. Ska ringa och kolla idag. Behöver ta tag i att lägga ner avloppet. Skjutit upp det nog nu.
  Deras tanke är att en tank ska lagras ett halvår medans man fyller den andra. Alltså behöver man nån ventil för att styra över flödet vilket jag inte fattat var man får tag i.
  Tycker sånt här är intressant. Om du har nåt trevligt mtrl, maila gärna det till skyrgaumur😐Hotmail.com

  Peter

  • Ska försöka få ihop nåt matnyttigt mejl imorgon, idag är jag inte på myndigheten och har inte tillgång till alla mina byråkratiska dokument 🙂

   Ja det är faktiskt väldigt intressant med hantering av avlopp, (att jag skulle vilja ägna mig lite mindre åt det beror mer på att jag har andra ännu större intressen) konkretiserar många samhällsproblem på en gång!

 3. Hej! Jag är på väg att ansöka om en Mullis till vårt bygge, men vad tycker ni? Fungerar det bra? Ni har väl hunnit att använda den ett tag nu? Lukt? Lätt att hålla rent?
  /Veronica

  • Hej! Kul att du frågar, men tyvärr måste jag nog göra dig lite besviken.. Vi har haft vår Mullistank ett bra tag, men pga av att det först drog ut så på tiden med utbyggnaden där Mullis står och vi sedan var tvungna att prioritera annat än att få själva toaletten på plats har vi faktiskt bara använt den ett par, tre månader.. Så jag kan inte ge något utlåtande tyvärr 😦 Eller rättare sagt, jag kan säga att hittills funkar det inte så bra eftersom komposteringsprocessen inte kommit igång vilket leder till att materialet bygger på ändå i upp i röret istället för att sjunka ihop och glida neråt. Men jag tycker absolut inte att du ska låta det avskräcka dig eftersom på det eftersom det finns uppenbara orsaker till det! Nämligen att vi inte hunnit isolera grunden så det är alldeles för kallt därnere, plus att det nog är alldeles för torrt pga för generöst användande av sågspån och kanske även för mycket torv från början. Trots detta luktar det i princip ingenting! Vad gäller renhållning så är jag inte säker på vad du menar. Själva Mullistanken har jag inte tänkt att vi ska behöva rengöra, allt blir ju kompost så småningom. Om du menar toaletten (Wostman EcoDry) så tycker jag inte den är mer svårrengjord än andra toaletter. Visst händer det att det kommer stänk av det ena eller andra på fel ställen men det händer ju in andra toaletter också.

   Ledsen att jag inte kan vara till större hjälp!! Vi var nära att köpa en begagnad och den säljaren hade haft den i åtta år och var nöjd (men de skulle bli anslutna till kommunala avloppsnätet). Har du kollat med tillverkaren, han kanske har kontaktuppgifter till någon som haft den igång ett tag? Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s