Karmmontering

Man skulle ju kunna göra som förr och använda sig av kil och plugg men i det här fallet väljer vi det moderna sättet med karmhylsor.

Det här är vad som behövs;

  • Karmhylsor i vald storlek
  • Skruv anpassad till väggens material och dörrens/fönstrets tyngd
  • Borr vald utifrån karmhylsans storlek
  • Vändbar special-bit för som passar karmhylsa och karmskruv
  • Skruvdragare med tillräcklig stor chuck för biten (alternativt en T-nyckel för karmskruv för att göra skruvandet för hand).
  • Vattenpass
  • Kilar
  • Penna
  • Tålamod och glatt humör

Som jag förklarat här gjorde vi en hel del fel första gången vi monterade karmar (dörr och ett nytillverkat fönster) men som tur är är vi inte dummare än att vi lär oss av våra misstag och så här gjorde vi andra gången:

1.

Öppningarna bör vara ca två-tre centimeter större än karmen på bredden och tvären (eftersom vi murat våra för små från början och det inte är helt lätt att såga helt rakt i leca och träullit blev det ytterligare lite marginal på vissa ställen) och tunnputsades med cementbruk och glasfiberarmering. Detta kan nog vara onödigt men kändes bra att liksom överbrygga skarven mellan de två materialen.

2.

Bestäm var i karmen och väggen infästningarna skulle sitta, i det nya kopplade fönstret blev det innanför fönstren och i de äldre karmarna mellan ytter- och innerbåge. Det är inte så man måste göra, utan i vårt fall fanns två särskilda skäl. För det första att vi ville använda träplugg för att täcka hålen och de är kullriga och kan därför inte sitta i liv med fönstren, för det andra att vi ville ha skruven åtminstone 4 cm in i lecaväggen och inte i träulliten och därför behövde de placeras så långt in i karmen till det kopplade fönstret som möjligt.

Nytt kopplat fönster

Nytt kopplat fönster

Gammalt fönster med ytter- och (ej isatt) innerbåge

Gammalt fönster med ytter- och (ej isatt) innerbåge

3.

Förborra genom hela karmen och skruva i karmhylsorna utifrån.

4.

Ställ upp karmen i öppningen och märk ut var den ska stå för att inte råka förskjuta den utan att märka nåt. Kila upp den undertill, kontrollera med vattenpasset att den står i både våg och lod och dra åt karmhylsorna så pass hårt att karmen klarar vikten av dörr eller fönster utan att ruckas.

5.

Fönster som varken glipar eller tar i karmen

Fönster som varken glipar eller tar i karmen

Lägg sedan vattenpass och tumstock åt sidan och häng i fönsterbågen (eller dörren), Finjustera genom att skruva åt karmhylsorna utifrån att dörr/fönster ska passa perfekt i karmen. Sist av allt skruva skruven genom karmhylsan och fast i väggen.

Resultatet blir att karmarna inte sitter helt rakt och vinkelrätt utan lite parallellförskjutna (eftersom sådana här äldre enkla bågar oftast börjat ”hänga” lite med tiden) men det är ju liksom inte det viktigaste! Det hade däremot varit mycket snyggare att få ut dem längre mot ytterväggen men ibland får man kompromissa (och det är ju bara på baksidan och ett grovutrymme).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s