Fixa trossbotten och lägga nytt plankgolv

Vi har valt att behålla alla våra golv som de är, förutom köksgolvet som var av dålig kvalité och saknades på vissa ställen efter att vi tagit bort en innervägg. När vi ändå skulle byta det passade vi på att se över trossbotten, kika ner i grunden och förstärka bjälklaget. Eftersom allt var torrt och fint behövdes endast mindre åtgärder av underliggande konstruktion. Det nya plankgolvet är massiv gran som ska såpskuras. Det mest tidskrävande var egentligen att välja och hitta rätt golv (mer om det här…) och sen tog hela arbetet ca … med hjälp av en snickare med…. Och det var alltså första gången, om det blir en nästa gång kommer det troligtvis gå minst dubbelt så fort.

Här kommer steg för steg hur man kan göra;

Nu till själva arbetet.

 • Först tog jag försiktigt upp det gamla golvet. Givetvis tog jag vara på varje handsmidd spik och givetvis sparade vi plankorna. Trots att vi ratade det som köksgolv kan det kanske komma till användning.
 • Nästa steg var att skotta upp spånet i golvet och konstatera att både det, pappen under och blindbotten alla var torra och fina.
 • Lyfta på blindbotten. Titten ner i krypgrunden fortsatte på samma härliga positiva bana. I grunden låg träbitar som legat där sedan huset byggdes 1924, helt snustorra och opåverkade. Hurra!

Tillsammans med en snickare gjorde jag sedan i tur och ordning följande moment.

 • Tätade gliporna i blindbottnen.
 • Satte dit ny vindpapp på blindbottnen.
 • Vägde av och kompletterade med fler golvbjälkar för att få ett stabilare och rakare golv.
 • Reglade upp för ny och större spisplan.

Resterande moment fick jag klara på egen hand utan snickarhjälp.

 • Tillbaks med spånet (som ju var i bra skick i blindbotten.
 • Måtta in och sätta frisbrädorna som ramar in spisplanet och golvet.
 • Räkna och fundera ut plankbredder för att passa in mötet mellan de kortare brädorna och de av full bredd vid spisplanet. Plankorna var i blandade bredder (10,5, 13,5, 16, 18,5 och 21,5 cm)
 • Ett trettiotal upprepningar av: Kapa bräda i lagom längd, fräsa och slipa ändarna så de vilar mot frisbrädans fjäder, få ihop utan glipa och fäst med skruv i noten.

Det krävdes också en vända till av räknande och funderade för att få till mötet med väggen mellan köket och groventrén där golvet fortsätter in ungefär en meter. Anledningen är att den inrymmer en lucka ner till krypgrunden i tillbyggnaden som är enklare att få till i ett träbjälklag än ett dito av leca. Mer om hur jag gjorde luckan och bilder på den kommer i ett senare inlägg.

En lärdom jag tar med mig är att det är mest effektivt att använda handverktyg. Trots att det känns pilligare än att använda en rejäl kapsåg utomhus som ger bra snitt tar hanteringen och bärandet av varje bräda i längden en massa tid. Särskilt när en ibland behöver kapa till en bräda fler gånger för att få till passningen. Men slutresultatet blev väldigt bra och vi är mycket nöjda med att ha vårt fina kökstak nu ackompanjeras av ett ännu finare golv!

Annonser