Huset

Pantbrev anno 1924, 2 st á 2000 kr

Funbo runsten är den postadress huset hade innan hela Sverige inordnades i gatusystemet. Enligt säljaren i alla fall, och även om hon aldrig själv bott där och fått några brev med den adressen så låter det ju sannolikt eftersom det ligger i Funbo och har en runsten på tomten.

Huset byggdes under tidigt 20-tal, och köptes efter bara några år av en familj vars sist medlem flyttade ut 2007, sedan dess har det stått tomt. (I köpet ingick en massa fräna original-dokument, tomtkarta, köpebrev och så vidare).

Både vårt hus (samt jordkällaren) och de två grannhusen på vardera sida om oss är placerade på väldränerad storblockig morän, precis innan den övergår i lerjord. Därför är vi inte särskilt oroliga för fukt trots att ”torpargrund är en riskkonstruktion”. Att placera husen utifrån naturen är något man verkar ha gjort ända fram till 70talet (?) men sen började man försöka anpassa naturen till husen istället. Ibland går det bra, ibland ser husen ut som fuktskadade ufon ute på gärdena.

Ytskikten är slitna men stommen välbyggd och i gott skick. Inga moderniseringar verkar har gjorts, det finns alltså inget avlopp eller indraget vatten och följdaktligen inget kök eller toalett/bad/tvätt, däremot tre kakelugnar, vedspis och massa fina originalsnickerier!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s