Tadelaktens uppgång och nedfall

Det är några som undrat hur det gick med vår tadelaktputsning och tyvärr är anledningen att rapporten dröjt att det inte gick så bra. Ganska fort efter att den blivit klar för ca 1,5 år sen blev det tydligt att det krackelerade och lossade från underlaget på flera ställen. Sen fick det gå ett helt år av sporadiskt felsökande och funderingar på åtgärder, innan jag gjorde ett nytt försök, nu på endast en vägg, i höstas. Det verkar ha funkat betydligt bättre så här kommer do´s and dont´s. Den som lider av lika långt gången hybris som jag och funderar på att ge sig på tadelakt själv är mycket välkommen att höra av sig för ännu mer detaljerade redogörelser!

Det fanns många olika åsikter om vad som gått fel kan man säga, många var inne på att den underliggande kalkputsen skulle vara för svag. Även om det är en generell regel att inte lägga ett starkare bruk på ett svagare har jag aldrig riktigt trott på det, eftersom denna i sin tur sitter på cementmurad leca som knappast låter kalkputsen röra sig nåt vidare. Däremot har vi insett att det kalkbruk vi använt är mycket magert, dvs innehåller väldigt lite bindemedel, vilket försäljaren tyvärr inte var det minsta tydlig med. Det har ju inneburit en ganska porös sandig yta och jag visste med mig att jag inte varit jättenoga med att borsta bort löst material. Under mitt grubblande insåg jag också att jag nog slarvat med den första bearbetningen, vilket borde ha kunnat leda till sämre komprimering och orsakat sprickor vid torkningen. OBS! Det första och största misstaget var att inte ha tillräckligt med tid och sinnesro, det MÅSTE man ha med tadelakt!

Tack vare sociala medier och byggnadsvårdsföreningen (gå med!) fick jag telefonkontakt med Henrik Nilsson, murare i Skåne som tog sig tid att diskutera mina funderingar och, bäst av allt såklart, gav konkreta förslag på lösningar! Mycket imponerad av folk som kombinerar stort teoretiskt och praktiskt kunnande som han, och dessutom orkar dela med sig. Alltså många hade ju kunnat tycka att jag var en jäkla kaxig amatör som fick skylla mig själv… I samma veva fick jag också äntligen kontakt med David på Deco material som var inne på samma spår.

Den första lösningen att prova blev upprepad kalkvattning av putsen för att binda upp ytan, och att lägga mer tid och kraft på bearbetning av det första lagret tadelakt. Pga den konstanta bristen på just tid och sinnesro nöjde jag mig med att göra den väggen där duscharmaturen sitter först och sedan utvärdera. Så skedde och vi har sedan dess använt duschen trots att det alltså är endast kalkputs på andra väggen och cement på golvet. OBS! Vi är inte storduschare och har ju byggt i oorganiska material. Nu ett halvår senare verkar detta försök ha blivit om inte världsbäst så helt adekvat! Det är intressant att se hur vattendropparna stannar kvar på tadelaktytan. Kalkputsen suger istället upp allt, men torkar sedan upp igen. Funderar faktiskt lite på om det inte skulle funka att ha kalkputsen som den är… men tadelakten är lite snyggare, även när den är gjord av en klantig amatör 🙂

Den andra väggen och golvet i duschhörnet ska jag göra någon gång framöver när det är lättare att sköta hygienen utomhus, jag kan avsätta tillräckligt med tid och ha barnen utlokaliserade (kan alltså dröja). Då ska jag göra ett steg-för-steg-inlägg fullspäckat med detaljerade redogörelser för mina misstag och förhoppningsvis framgångar.

Ljusförhållandena är svåra och jag har fortfarande inte lärt mig kameran, faktiskt ser det bättre ut i verkligheten!

Som sagt snyggare i verkligheten men skarvarna kommer vi ju inte ifrån. Skulle inte ett proffs ha accepterat men för en hemmapulare känns det ok!

Det här måste såklart fixas, men inte bestämt mig för hur stora ytor som ska rivas och om de ska få ny tadelakt eller nåt annat

Det här verkar i alla fall funka som det ska. En del sprickor är ok men vissa tror jag är för ”genomgående”. Det oroar mig dock inte pga fuktsäker underliggande konstruktion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s