Om spackling

Mellan de stora projekten (massugn, balkonginbyggnad, få barn, avsluta miljon-projekt på jobbet) försöker jag göra småprojekt också, dels för att alla steg leder framåt och för tillfredsställelsen att kunna pricka av dem när de stora framstegen låter vänta på sig. (Ett mer negativt sätt att uttrycka det är att även små skitgrejer kan stå i vägen för just sådana framsteg.)

Ett exempel är de fula springorna som blev när vi salade på fönster och satte tillbaka foder i rummen på nedervåningen. Jag är inte någon fanatisk springmotståndare men de här var verkligen fula p g a sporadiska limrester mm. Så då har jag funderat i ca två år på vad jag ska göra åt detta, istället för att måla färdigt fodren… Linoljespackel är så himla kletigt och liknar inte alls det spackel som satt där sen innan, så jag tänkte att det MÅSTE finnas ett annat sätt. Och nu har jag nog hittat det!

Nämligen: valfri linoljeemulsionsfärg, blanda i pimpstensmjöl (ska även testa med krita). Det skulle säkert gå att blanda till detta från grundingredienser men jag har inte hittat något bra recept på sådan färg och inte haft tid att experimentera. Egentligen är det väl samma ingredienser som i ett linoljespackel men med mindre andel olja, gissar jag. Jag gjorde ett litet test i augusti, en av de fuktigaste perioderna, och nu till våren har det bara blivit en riktigt hårfin spricka som t o m linoljefärg kan fylla. Succé!

…och i vårmorgonsol

spacklat nederst, ospacklat ovanför

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom att jag snabbt spacklar igen alla dessa springor, har jag spacklat alla springor i halltaket (tog bara ca tre timmar extra), och dessutom spacklade jag på det på murstockarna vars yta består av ny och gammal kalkputs, tapetrester, nåt som kan vara linoljefärg på just ett liknande spackel och även en släng av alkydfärg. Återigen succé! Som extra bonus har jag äntligen lyckats göra något under rätt årstid. Tips: när dörrarna slutar kärva på våren är det dags för spackling (och spontmålning om man inte gjorde det innan man satt upp panelen).

Ok vitt är ju inte så poppis i byggnadsvårdsvärlden men den rosa väggfärgen mår faktiskt bättre och bättre ju mer vitt den omges av

Ytan blir eventuellt lite för ”gipsaktig” men det kan lätt åtgärdas, målas eller tapetseras över senare

Ser ni gliporna? Nä just det!

I hallen fortsätter jag med att klistra lumppapp på väggarna

I rosa rummet tar Johan och Bertil äntligen tag i att slipa de slitna, nikotingula fodren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s