Ny köksspis del 1 – eldstaden

Jag tillhör inte vedspisens vänner, utan har från början haft planer på att byta ut den mot nåt mer anpassat till det liv vi lever idag. Den var säkerligen ett fantastiskt framsteg på sin tid och fungerar fortfarande nöjaktigt för många, men om man inte har möjlighet att gå hemma och elda en liten pinne i taget om dagarna men däremot har tillgång till el för matlagning så nej, ej optimalt. Särskilt inte i ett permanentboende som värms av just eldning och direktverkande el. Här behövdes något med möjlighet att elda större brasor och hålla värmen åtminstone över en arbetsdag eller en natt. Eftersom vi inte har något s k stort lantkök utan ett ganska litet typiskt egnahemskök så gärna också yteffektiv. Till slut föll valet på en s k finsk massugn (typ, vår är egentligen för liten för att räknas som sådan), och så kunde fas 1 i bytet inledas; att snärja Sveriges ende (?) massugnsmurare Johannes Riesterer. Jag skulle kunna skriva ett gäng underhållande inlägg endast om denna jakt och den känslomässiga berg-och-dalbana den innebar.. men bloggtiden är begränsad av numera två barn, jobb, själva renoveringen och en utmattningsdepression (bättre nu) så jag går direkt in på bygget som kom igång i september 2016!

Johannes hade varit här och kikat i april och vi hade en ungefärlig plan hur ugnen skulle utformas. En stor fördel med murade ugnar är att de kan utformas fritt. Vi ville t ex vända eldluckan åt ett annat håll vilket innebär att anslutning till rökkanalen hamnade på eldstadens sida: svårt att lösa på den begränsade ytan med t ex en kökspanna. Utöver det ville vi maxa värmelagringsförmågan, dvs massan, gärna få en viss värmespridning till hallen från ugnens baksida, och så ville vi så klart att det skulle blir snyggt.

Jag tror att vi gjorde en lite noggrannare skiss när Johannes+1 kom hit och började, men att den slutgiltiga formen bestämdes genom att vi la ut tegelstenar på golvet (se nedan). Första passet gick åt till att mura upp själva ugnen. Även den invändiga utformningen som avgör hur rökgaserna ska röra sig för att värma upp teglet så effektivt som möjligt bestämdes där och då utifrån förutsättningarna, till skillnad från kakelugnar där alla är i stort sett likadana inuti. Nedan byggbilder för den intresserade. Det är inte så vackert så skippa det annars 🙂 kommer kanske såna i kommande inlägg!

20160914_181402

Så här mycket grejer behöver man.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s