Kaseinfärg på kalkputs

Något jag blir mer och mer intresserad av är färg. Och då menar jag inte främst kulör, utan färg i sin korrekta betydelse 🙂 Linoljefärg, slamfärg och äggoljetempera är ju vedertagna inom byggnadsvården och det finns även färdiga emulsions, kasein- och naturhartsfärger att få tag på. En del tillverkare har satsat särskilt på att producera färger som är lika lättanvända som moderna plastfärger, men mindre miljöbelastande och med färre hälsoeffekter. De har tyvärr inte riktigt slagit och när man börjar undra varför är det väldigt svårt att missa kapitalets finger i det spelet…

Roligast av allt är att blanda sin egen färg och att lära sig förstå vad som passar till vad och varför, och hur man kan justera färgens egenskaper för sitt syfte. Jag har bara nyss börjat och har inte så mycket tid, så jag har inte kommit jättelångt i mina självstudier… men när jag äntligen skulle måla kalkputsen i groventrén tog jag mig tid. Jag ville ha en tvättbar färg som jag kunde pigmentera ganska fritt, inte riskera förtvålning pga att putsen är starkt basisk och helst skulle den bestå av ingredienser jag inte behövde skaffa enbart till detta projekt. Efter att jag frågat i lite olika sociala medier bestämde jag mig för att testa kaseinfärg, som jag varit nyfiken på ett tag och som borde passa perfekt. Så här gjorde jag;

Jag började med att läsa på så mycket jag kunde (mest matnyttig är Arja Källboms rapport http://craftlab.gu.se/digitalAssets men jag hittade även t ex ett gammalt inscannat ex av Skånska Gårdar från förra seklet). Jag valde ett recept att utgå från och sen testade jag olika limstyrka, pigmentblandningar och volymer under ett par dagar innan jag gjorde på riktigt. Jag testade på själva väggen jag skulle måla men man kan också göra som följer: Limvattna en bit papp och stryk upp färgprovet, torka med hårfön. Smiter det eller konstrar det på annat sätt? justera!
Målet är alltså att det ska täcka på en strykning och bli vattenfast.

Provkarta under bänknivå

Provkarta under bänknivå

RECEPT

Jag valde ett recept på 5 delar kesella och 1 del kalkpasta för att dessa ingredienser var lättast att få tag på. Köpte 1,5 kg 0,5 % kesella vilket räckte till både experiment och 12 kvadratmeter färdig vägg, och blandade ihop en pasta av murkalk E.

Steg 1. Limvattning

500 g kesella 100 g kalkpasta
rör ihop, blir 600 g lim
+ 2400 g vatten

-> limvatten 20% som räckte väl till 12 kvadratmeter. Putsen slutade nästan helt “grusa” och damma.

Nästa dag (fast hade nog räckt med ett par timmar):

Steg 2. Själva målningen

1, 2 kg krita (foderkrita för häst från lantbutik)+
0,4 kg titandioxid,
blötlagt sedan dagen innan i 1 kg vatten, rördes ihop och späddes med ytterligare ca 0,5 kg vatten till filaktig konsistens.Pigmentering på fri hand med kimrök, gulbrun umbra, gul ockra, lite kromoxid, titangult mm. Jag använde pigment från Av Jord och Färgbygge (som bl a tillverkar kaseinfärg), pigment som uppges vara kalkäkta och sådana som finns nämnda i Arjas studie, för jag tänkte att de borde funka. Titangult som jag ändå var lite osäker på blandade jag i liten mängd färg och testade innan jag tillsatte dem i hela färgvolymen.Alla pigment blandades ut noggrant med samma vikt vatten innan jag blandade ner dem i den stora hinken. Färgen ljusnar mycket när den torkar. Jag hade sparat lite av en pigmentblandning som jag tyckte blev lagom mörk efter torkning från mina försök innan och jämförde med den. När jag var nöjd med pigmentblandningens kulör var den uppe i ca. 3,4 kg.Blandade sedan till lite färg i taget (för att kunna spara överbliven pigmentblandning), genom att tillsätta 20 % kaseinlim, t ex 800 g pigmentblandning 200 g kaseinlim Det blev ca. 0,5 kg pigmentblandning över.

Lite slabbigt blir det, ska bli skönt när vi kan sätta tillbaka diskbänken i groventrén

Torrpigment, våg, många hinkar och burkar, vispar, skedar och slickepott. Lite slabbigt blir det, så ska bli skönt när vi kan sätta tillbaka diskbänken i groventrén.

Färgen ströks med bred naturborstpensel, vått i vått. Den var väldigt lättstruken, stänkte eller droppade inte och täckte på en strykning. Jag maskerade inget, för färgen är bara att torka bort på målat trä, plast och metall om man inte väntar alltför länge.

Efter ett par timmar var väggen torr och kritade knappt, efter några dagar inte alls.

Sparsam maskering min vana trogen

Sparsam maskering min vana trogen

Ljus, när man målar, sen blir den mörk och sen ljus igen.

Ljus, när man målar, sen blir den mörk och sen ljus igen.

Steg 3. Stänkmålning

Blandade tre olika färger med samma limstyrka, en bara titandioxid, en kimrök och en Av Jords 20 december, som jag stänkte på väggen med lite björkris jag knöt ihop. De svarta och röda stänken smetade fortfarande lite efter över en vecka tyvärr.

Fick höra sedan att “fulltoner dvs svart, rött, grönt, blått osv kräver oftast extra mycket bindemedel, snarare 25 % bindemedelstillsats av totalen.” Det borde jag egentligen ha tänkt på för det är samma med äggoljetempera, och jag borde såklart ha testat ut limstyrkan även på dessa färger men fick lite bråttom och blev lite slarvig. Väldigt onödigt för det tar inte lång tid att göra en testblandning, torka med hårfön och se om den funkar.

Menmen!
Efter ett tag strök jag väggen med gelatinvatten, 10 vikt% gelatin utblandat i varmt vatten. Den blev då helt vattenfast (även stänken) och lite glatt så det passar ju väldigt bra i en groventré. Jag funderar nu på om man inte skulle kunna göra själva färgen på gelatin, det borde ju bli en hudlimfärg…
p1740852
p1740482
Annonser

5 thoughts on “Kaseinfärg på kalkputs

  1. Mycket bra inlägg! Jag tackar dig för tiden du lagt ner på experiment och att dokumentera det. Det verkar finnas mycket pengar att spara om man är villig att kladda lite själv.

    • Mycket roligt att höra! Det känns mer värt om även någon annan har nytta av den tiden. Ja, från början var inte det ekonomiska något skäl för mig att börja trixa men när man väl insett vad man kan göra själv så blir man ju mer medveten om vad den färdiga färgen kostar!

  2. Vad roligt att hitta er blogg! Jag sökte på tadelakt 😉 Vi bor oxå i Funbo, efter Funbo kyrka och vi ska till att börja renovera. Faktum är att jag har varit inne hos er och du Anna visade mig runt 🙂 Jag är själv intresserad av byggnadsvård.
    Hoppas att vi ses någon gång 🙂

    • Hej, välkommen! Ja den är ju inte så aktiv längre men ibland händer det nåt 🙂 Vad pinsamt att jag inte riktigt vet vem du är… jag är jättedålig på både ansikten och namn 😦 eller, var det er vi köpte klädskåpet av?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s