Årskrönika 2016/Lägesrapport/RUNDTUR

Det har hänt rätt mycket i år som jag inte skrivit om. Det beror mest på allmän tidsbrist plus att jag jobbat heltid och med ett jobb som till stor del utförs framför datorn är inte just datorn något som lockat jättemycket på fritiden. Det beror även på att jag är rätt less faktiskt. Både jag och Johan har jobbat heltid och han har dessutom pendlat till Stockholm och det går väl inte jättebra ihop med den här livsstilen. Hoppas det ger sig! Jag tror lite lister och foder skulle göra susen 🙂

På enskild begäran utformas detta inlägg som en rundtur. Såna uppskattar jag själv. För dig med extra kontrollbehov finns en planskiss (över nedervåningen) här och en karta här.

Vi samlas nere på grusvägen som går förbi vårt hus. Det är den gamla vägen mellan Uppsala och Norrtälje. Den nya går ett par hundra meter bort vilket innebär mycket ljudförorening anser undertecknad (vill egentligen bo betydligt mer ödsligt och vinden ligger alltid på söderifrån), men även mycket underhållning enligt bilfantasten Bertil.

Vår tomt ligger mellan två andra, och är lång och smal. På främre delen ligger en av Upplands största runsten, som får besök ibland av lokalbor, tillresande runstensexperter och tv-team (en gång). Här finns även en lång rad äppelträd och fem röda vinbärsbuskar. Vi har planterat blandade buskar, längst ner mot vägen och sått äng på större delen av ytan. Vi fixade även en ordentlig grusad uppfart efter att ha klafsat genom Upplandsleran en vinter för mycket.

En sån här dag med stiltje och snörök stör inte vägen!

En sån här dag med stiltje och snörök stör inte vägen!

Runsten, lådbil, barn och katt och hus.

Runsten, barn, katt, lådbil och hus. Hur kan jag vara missnöjd egentligen?!

 

 

Halvvägs upp på tomten ligger huset, just där leran övergår i storblockig morän. När en vän en gång berättade för en annan vän om oss och vårt hus sa hon att det är lite roligt att det ser precis likadant ut (lika övergivet tror jag hon menade..) som när vi flyttade in, men inomhus har vi gjort jättemycket. Och det stämde ju. Då. Nu har vi som synes gjort en ganska stor förändring; istället för murken, opraktisk glasveranda ska det bli härlig inglasad balkong/veranda däruppe och öppen veranda nere med ingång till ”finhallen”. Till grannars och svärfäders fasa har jag drivit igenom att testa gul slamfärg. Den som lever får se när huset får en sammanhängande färgsättning igen och vilken den blir!

p1740720

Ja, lite cirkustält så här, men den ockragula slamfärgen ger faktiskt den effekt jag tänkt så den är inte utesluten än

Ovanför huset ligger verkstad- bod- och dasslängan och den f d tvättstugan som ska bli hönshus. (ingår inte i denna rundtur) Till vänster om vår utbyggda groventré/toa ligger jordkällaren med skjul ovanpå. Vi har inte gjort något dessa än utan i nuläget förvaras endast lera, bruk och några syltburkar i jordkällaren.

Vi har just satt igen den gamla köksingången. Dörren som satt där var en rapplig halvmodern med stora glipor runt så det är skönt att den är borta och två ingångar tycker jag räcker! Där ska istället bli ett likadant litet fönster som det till höger, som sitter under trappen, senare och betongtrappen ska bort. På något vis.. Tips?

Test av fönsterplacering

Test av fönsterplacering. Det blev i linje med vänstra sidan på övre fönstret istället. Det blir inte så symmetriskt men det var det inte innan heller och det kommer bli jättebra inifrån. Vi får bygga ett cykeltak eller spaljé eller nåt där så blir det nog bra.

Utbyggnaden har varit i samma läge rätt länge men lampan är äntligen flyttat

Utbyggnaden har varit i samma läge rätt länge men lampan är äntligen hitflyttad. Mycket nöjd med att här finns vatten och el och med den separata kattingången!

Nu går vi in! Ursäkta att jag inte städat!

Om man går in genom grovingången, vilket är tanken att man ska göra när man hämtat något i jordkällaren eller ved eller matat hönsen eller så (just nu går vi alltid in där eftersom finhallen är en utkyld byggplats), så kommer man alltså in i en liten groventré. Här finns ingående vatten, varmvattenberedare och så gott som all rördragning i huset. Här står även tvättmaskin och kommer nog göra så ett bra tag även om lösa planer finns på att bygga en andra våning på utbyggnaden med bad- och tvättrum. Här har det också hänt grejer som förtjänar att bloggas; efter ett par års industristil har jag finputsat väggarna, målat dem med hemmagjord kalkkaseinfärg och lagt tegelgolv. Ganska snart hoppas jag det blir skjutdörr in till köket och därefter kan den sista råa planväggen byggas in. Jag hoppas också snälle rörmokaren Bosse kommer förbi snart och fixar så tvättmaskinen kan kopplas in igen!

p1740482

Det här blev i alla fall väldigt bra!

 

Dörren in till toa, köket in till höger

Dörren in till toa, köket in till höger

Groventrén från köket

Groventrén från köket

Innanför den lilla dörren rakt fram ligger alltså den lilla toan och duschen. Här har det varit ett steg framåt, två tillbaka tyvärr, efter att vi i höstas gjorde oss av med duschkabinen har jag gett mig på, och misslyckats med, att putsa väggarna med tadelakt. Det måste såklart också beskrivas men jag tänker vänta tills jag löst det hela, för mycket och stora misslyckanden är faktiskt inte roliga att dela med sig av. Men OBS! jag är inte så knäckt som man skulle kunna tro av detta!

Genom öppningen där det sedermera ska sitta en skjutdörr kommer man alltså in i köket. Mycket bra logistik blev det med utbyggnaden här, enligt plan. Här har det hänt stora ting, och även några små! (även om såklart mycket är kvar). Förutom den murade och lerputsade kökspisen/minimassugnen rakt fram i bild som så klart ska beskrivas i detalj (och målas och få lite tegelgolv framför sig) så har vi t ex flyttat dörren till hallen lite. Näst på tur står att bygga skafferi i nordvästra hörnet men först och främst att sätta upp foder och lister för jag längtar efter oröriga ytor trivsel. Hittade en tillräckligt smal och högerhängd skafferidörr på byggigen.se efter en tids letande! Hur köket ska vara ”uppställt” kan man se här. Den nuvarande skåpsektionen från 60-talet kommer inte installeras permanent.

Massugn med katt

Nytt perfekt spishörn!

p1740711

Och alltså diskmaskin! och rinnande kall- och varmvatten i köket! I andra liv har jag inte haft något emot att handdiska men i detta liv behöver vi tiden till annat så diskmaskinen är ett enormt framsteg.

Direkt in till vänster kommer man in i rosa rummet. Här har inte hänt något sen sist förutom lite ommöblering men hoppas på lister och foder snart. Ljusa snickerier kommer förhoppningsvis göra att den terracottarosa färgen kommer mer till sin rätt, jag tycker väldigt mycket om den men i kombination med ekskåpen och den röda soffan som jag också tycker mycket om blir det lite för mycket av det varmtonade. För närvarande är det en vardagsrum helt enkelt, där leksaker, böcker, teknik, och stickningar slåss om utrymmet. Bra dagar känns det trivsamt, sämre dagar stökigt 🙂

p1740746

Vårt sämsta golv också, har troligtvis haft linoleummatta och jag funderar på att göra något med det någon gång. Där på väggen ska jag sätta upp hyllor, och fiol och konst.

In mot köket

In mot köket

Fortsätter man medsols kommer man in i gröna rummet, f n sovrum för samtliga. Lipton har i och för sig börjat välja köksspisen och Olga har ett mycket varierande närhetsbehov, men alla människor sover här. Om man bara har två rum tycker jag det funkar bättre med rumsuppdelning efter funktion än person (jag skulle kanske kunna tänka mig att jag hade eget rum och Johan och Bertil delade på det andra). Inte heller här har vi gjort något sen sist, men foder och lister finns i pipeline hoppas jag och under året hoppas jag vi kan få kakelugnen omsatt, det är den enda som inte funkar och därför krävs elelement härinne på vintern. Sen ska allt målas klart och först därefter kommer det kännas som läge för genomtänkt inredning.

Kristallkronan äntligen uppsatt och inkopplad! Gör underverk för ofärdiga rum. Ska skaffa kristallkronor till samtliga rum...

Kristallkronan äntligen uppsatt och inkopplad! Gör underverk för ofärdiga rum. Ska skaffa kristallkronor till samtliga! Till vänster klädskåpet som jag endera dagen/veckan ska plugga borrhålen på för att kunna skruva tillbaka spegeldörren. Den kommer dock inte gå att stänga pga alla moderna galgar är för breda, vilket minskar min motivation.

Medsols igen kommer man ut i blivande finhallen, nuvarande skräphallen. Åtminstone luktar den inte så mycket smuts längre efter att vi fick ner ytskikten från väggarna! Synd att det behövdes men är smutsen tillräckligt ingrodd hjälper det inte med mindre. Och vi behövde ändå dra el till spis mm på denna sidan väggen. I ytterväggen där gamla köksingången satt har vi (Johan) också dragit elslang och den ska isoleras med cellulosalösull, nästa vecka hoppas jag. Därefter kanske vi kan ha lite grundvärme även här åtminstone när vi har gäster. Jag ska ta tag i att fixa innerfönster också, men vågar ändå inte riktigt hoppas på att vi kan ta hela huset i besittning nästa vinter heller. Inte utan enorma elräkningar vill säga. Det är mycket möjligt att vi kommer ta den smällen vid det laget!

p1740712

Rakt fram inifrån gröna rummet. Där satt gamla köksingången, nu reglat för litet fönster.

p1740713

Till vänster den fina originaldörren där gästerna ska träda in i framtiden, samt vi när vi kommer hem från jobb och andra icke-praktiska aktiviteter.

Nu blev ju det här jättelångt, så övervåningen får bli ett eget inlägg, om så önskas! (Alltså skriv gärna en kommentar i så fall, alla som bloggar vill ha kommentarer, speciellt när de är lite renoveringströtta 😉 )

 

 

Annonser

21 thoughts on “Årskrönika 2016/Lägesrapport/RUNDTUR

 1. Övervåning! Jätte roligt att se mer av vad ni gjort o kunna koppla ihop det med de små glimtarna från instagram. Nu måste jag måla pärlspont för just nu gömmer jag mig från barn för att kolla in någon annans renoveringshem. Länge leve renoveringsröran! 🙂

  • Haha jag vill nog helst att den ska leva lagom länge, kanske mest ett par år till! Sen kan den kanske dra sig tillbaka till verkstaden eller så..

 2. Fint ni får det, kul att få gå på rundtur! Tycker det låter som en bra ide att göra helt klart i något rum där man kan bara vara sen.
  Vi har tagit bort två gamla betog trappor när vi byggt om vårt hus och de var enorma under marknivå. Gick ganska lätt med en grävmaskin som vi ändå hade på plats, svåraste var var vi skulle göra av dem… en blev fyll och en ligger fortfarande till sig vid parkeringen i väntan på… Lycka till!

  • Ja visst är det en bra idé! som kanske kan förverkligas fyra år efter att den kläcktes..”Tyvärr” har vi redan fyllt igen alla våra hål, men kanske nån granne har ett.. även färdiga med all grävning men kanske får unna oss ett extra grävmaskinsbesök då, Bertil tycker i alla fall säkert att det är värt det 🙂

 3. Tack för ett trevligt ”hemma hos ” besök – nu vet jag precis hur Ni har det!! Det blir bra skall Ni se – ha tålamod. Ni har gjort mycke och jag förstår inte hur Ni egentligen orkar – men Ni är ju unga förstås. Hoppas Ni får ett bra 2017 med tid för Er själva och Bertil, tid för huset, tid för jobbet , tid för kompisar m m . Lycka till och go fortsättning!!

  • Ibland förstår jag inte heller det faktiskt… (så himla unga är vi ju inte heller 🙂 ) men tid får man väl ta sig tänker jag! Kanske tar jag mig tid att åka och träffa dig också Harrieth (?)

 4. Jaa vad kul att se allt! Fick Loranga-vibbar av beskrivningen och de olika färgtemata i rummen. Kanske snor detta upplägg om jag nånsin orkar göra ett så ambitiöst blogginlägg.
  Och ja tack till övervåning!
  Jag önskar mig också en verklig karta eller vad man ska säga, brukar fundera över var ni egentligen bor när jag åker förbi ett Funbo på väg till Uppsala. Är det där? Har ej sett nån runsten men det går ju rätt fort att swisha förbi.

  • Jag har faktiskt aldrig kollat på Loranga m fl men nu gjorde jag det.. tack för tipset! Och ja det kändes ju lätt bekant. Fast vi har mindre stökigt 🙂
   Nu när jag har avslöjat att huset inte är tomt och övergivet kanske jag inte ska avslöja exakt läge, men jo det är säkerligen det Funbo du passerar. Huset ser man norr om vägen när man är precis mellan kyrkan och Gunsta men runstenen är inte riktigt så stor att det syns på så långt håll tror jag. Inte utan att man stannar eller kör ganska vårdslöst i alla fall…

   • Ah, då ska jag spana nästa gång! (Inser nu att det där med Loranga lätt kunde tolkas som en förolämpning – jag menade mest att de har olika färg i sina rum egentligen.)

   • Haha! Inser jag också nu men kände mig inte förolämpad varken nu eller då det begav sig. Det finns likheter utöver färgsättningen…

    Om du svänger in vid kyrkan och åker gamla vägen parallellt med stora fram till Gunsta så har du mycket bra spanläge. Smyg gärna runt på tomten också eller knacka på lite här och där så kanske vi uppmärksammar dig om vi är hemma!

 5. Nu var det ju inte så länge sedan jag var på besök, men det är alltid så roligt att läsa vad ni tänker. Så tack för trevlig läsning! Men övervåningen var det länge sedan jag var på, så den läser jag gärna om! Jag hoppas att ni kommer tillbaka till renoveringspeppen snart. (I poden jag lyssnar på pratar de mycket om stickningspeppen, hur man gör för att komma tillbaka när man har tappat den. Lösningen är ofta att ta en paus, men det är ju inte så lätt när det handlar om renovering och man bor i den. )

  • Tack, då kommer det! Nej vi är ju tyvärr inte i ett läge lämpat för vilsam paus, annars är det nog ett mkt bra tips. Min stickningspepp är ju t ex mycket stor efter avhållsamhet hela sommarhalvåret!

 6. Åh vilket ambitiöst, bra och bjussigt blogginlägg (som de iofs brukar vara). Ni har gjort mycket och det kommer att bli så himla bra när det blir klart! Självklart vill vi se övervåningen också!

  • Tack va snällt! Nu när jag skrev ner det tycker jag också vi gjort ganska mycket. Även om jag kanske borde varit tydligare med vad vi inte gjort helt själva 🙂 När man blivit lite less och hemmablind hjälper det även att se saker på bild på nåt konstigt sätt.

 7. Bra att du lägger upp på insta om nya inlägg, av någon outgrundlig anledning mobbar bloglovin hus utanför Uppsala. Misstänker att det är någon stockholmare som ligger bakom! tack för en jättefin och generös rundtur, så kul att se helheten och förstå vilka projekt som är kvar. Vad fantastiskt fint allt ni gjort är, så sjukt snyggt målat i groventrén, klickade upp bilden på max och bara njöt! Köksspisen ser ju bara underbar ut också. Jag har varit precis där ni är nu, i flera år. Inte med barn dock men mycket stökigare. Kommer lister och elkablar upp så gör det sjuuuukt mycket för trivseln, så värt det! Minns hur det var i ett litet snett hus där allt var så special, en dag eller tre att diskutera lösningar, jakt på internet efter något med rätt mått, besök på brädgårdar, och slutligen monterandet. Allt tar tio gånger längre i gamla hus, men det blir vackrare än nånting annat. Och tar mindre av jordens resurser. Vill bara säg att det är ok att göra saker i fel ordning ibland, tex köpa enkla garderober och montera innan golvet är klart, sätta upp lampor fastän elen inte är fixad. Lagerhyllor kan man investera i för de får man alltid användning för någonstans. Ibland kan man få göra ”fel” och göra de roliga delarna först, om man fastnat i ett moment så gör man iallafall något, nåt man mäktar med, och processen rör sig framåt. När jag har haft en surdeg liggandes brukar jag lura mig själv att börja genom ”jamen jag kan lägga en kvart för att planera och ta fram grejer så har jag det fixat när andan faller på” och när jag väl gått in där och lägger i ordning verktyg och arbetskläder och mäter så är det lätt hänt att man börjar pyssla lite med det… och om man inte gör det så är det lättare att göra det någon annan dag. GI-boxen är också ett tips. Frysta matlådor att dra i micron till middag och lunch =) Många kramar och hoppas att orken och lusten kommer tillbaka!

  • Ja visst är det konstigt, det har jag också märkt! Definitivt nån avundsjuk stockholmare.

   Åh så roligt det är att höra att du tycker det blir bra! Speciellt med tanke på alla gånger jag återvänt till vissa av dina inlägg och bara suttit och stirrat på dem! det gör jag ju fortfarande och det är så skönt att läsa din blogg för det känns som ni gör en väldigt likartad renovering med samma inställning men ligger några år framåt så jag kan ändå tänka mig att vi kommer dit nån gång. Alla dina tips är alltid väldigt på pricken också. Förutom att det är lite svårare att ha projekt ”uppställda” tycker jag inte man kan skylla så mycket på barnet egentligen, hans grejer är det bara att slänga ner i några charmiga gamla sockerlådor på några minuter 🙂 Det är klart att han stör lite när man vill renovera men mest handlar det nog om prioriteringar! Vi försöker ju vara jämställda här men går inte att komma ifrån att det här med lister och trivsel är viktigare för mig (eller snarare är jag mer medveten om det, Johan blir alltid lite överraskad över vilken skillnad sådant gör för känslan och humöret..) Nu har jag tjatat igenom att vi ska ta in hjälp med sådant, istället för att tro att det kommer bli en rolig grej att göra klart själv. För egen del har jag insett att jag tycker de svåra engångsprojekten är roligast om än mest tidskrävande, typ blanda egen färg och så!

   • Vi tog hem två snickare en heldag fredags och gav dom en rätt lång lista med lister och småsaker… sen målade jag allt på plats. De har ju ett helt lager med saker att tillgå, så virkeskostnaden blir minimal jämfört med om man gjort det själv. Det var väldigt värt det för oss, inte för att vi inte kunnat men har man haft saknade småbitar i ett par år så är det svårt att få det gjort. Kan det vänta så länge kan det vänta ett tag till… Skulle sagt åt dom att det råder latexförbud dock, nu fick jag lägga tid på att kniva bort det istället! Nu har vi alltså lister i hela huset för första gången sedan 2009. Får nästan nypa mig i armen, har svårt att tro att det är sant!

 8. Åh, vad kul att få en rundtur. Är också himlans nyfiken på övervåningen. Skulle iofs kunna svänga förbi någon dag, men vill inte tränga mig på. Superfina väggar i groventréen förresten. Stänkmålade?

  • Haha tränga sig på, vi älskar besök! Speciellt Johan men jag är inte särskilt svår jag heller… Men jag ska även fota övervåningen nästa gång jag är hemma när det är ljust! Ja, groventrén är stänkmålad med kalkkaseinfärg, ett av mina experiment som blev (i alla fall nästan) helt lyckat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s