Lägga tegelgolv, första försöket

Suddig urvattnad mobilbild men det var så det kändes också kl halv ett

Suddig urvattnad mobilbild men det var så det kändes också kl halv ett

Jag började med att lägga den lilla ytan inne på toa först, bara ca. 3 kvadratmeter, och det var smart. I vanlig ordning kom jag inte igång förrän sent en söndag kväll och det är inte smart.. även om jag är en kvällsmänska är det lätt att bli stressad av tanken på morgondagens snara ankomst. Det vill säga om man som jag har ett heltidslönejobb att ta sig till samt sköta hyfsat och/eller ett barn som får för sig att vakna kl 5 vid illa valda tillfällen.

 

Jag tar sammanfattningen först tror jag, och när jag har lagt den något större ytan i groventrén ska jag beskriva arbetsgången lite mer strukturerat i ett nytt inlägg!

Sammanfattning:

Att lägga tegelgolv är roligt och inte särskilt svårt! (Lite svårt i ett våtrum där man vill få ett bra fall, men inte jätte). Man behöver mycket  bruk, och gärna många vattenpass (speciellt om man ska lägga med fall). Det är bra om man kan ta första passet i lite lugn och ro för i början tar det lite tid men ganska snabbt får man upp känslan och farten. Och egentligen kan man sedan lägga några stenar i taget när man får en stund över, även om just inne på sin enda toa kan det vara bra att få det avklarat ganska fort..

Lite mer detaljer ändå:

Jag la ut alla stenar först för att kolla av så jag fick ok fogar. Det var nog också smart men de var lite i vägen i det trånga lilla rummet.. Jag gjorde som så att jag la en fris först, dels ville jag ha en fris men det var mest för att lättare kunna hålla koll på fallet. Efter fyra timmar var klockan efter midnatt och jag hade bara hunnit göra halva golvet (det går alltid långsamt i början). Men det var egentligen inget problem. Bara man drar av allt överflödigt bruk innan det börjat härda kan man egentligen lägga en sten i taget.

En sak man inte ska slarva med är regeln ”lagd sten ligger”. Man kan trycka ner och skjuta stenen i läge direkt efter man lagt ner den men har bruket väl börjat sätta sig det minsta får man ta upp den, skrapa upp allt bruk och börja om. Framåt midnatt hände det att jag försökte ta nån liten genväg, och de fyra stenarna fick jag lägga om ett par dagar senare och det var ju lite surt men rätt åt mig!

Det här att få till fallet var alltså lite svårt, men efter ett tag fick jag till en ganska bra rutin med mina fyra vattenpass. Nåt som var mer svårt var att få till ett jämnt underlag för toaletten att stå på. Eftersom teglet inte är jämnt var det nästintill omöjligt faktiskt… Vi bestämde oss för att försöka göra som ett liten ”sockel” av bruk för den. På andra försöket lyckades vi hyfsat. Tiden får utvisa om det är något som måste göras om varje gång toaletten behöver flyttas (ja, vi gör det då och då av olika skäl) eller om det kommer hålla.

Tanken var att använda den här mallen för att lägga en plan yta för toaletten att stå på (gick inte)

Tanken var att använda den här mallen för att lägga en plan yta för toaletten att stå på (gick inte)

Använde i alla fall mallen för att lägga ut bruk på rätt plats

Använde i alla fall mallen för att lägga ut bruk på rätt plats

 

 

 

 

 

 

Förlåtande material!

Förlåtande material!

Nu, eller ja, sen nån gång, ska teglet impregneras med olivsåpa och sedan ska det fogas. Men det lutar åt att jag försöker göra allt annat först. Dusch hemma underlättar faktiskt har vi fått inse, speciellt när man håller på och kladdar med olika slags murbruk och sten i konstiga arbetsställningar.

En fantastiskt strukturerad arbetsplats, med både el och vatten! När vi murade själva tillbyggnaden i oktober-november var det lera och förlängningssladdar överallt och vatten hämtade vi i dunkar hos grannarna och kokade i vattenkokare för att bruket inte skull frysa innan det härdat...

En fantastiskt strukturerad arbetsplats, med både el och vatten! När vi murade själva tillbyggnaden i oktober-november var det lera och förlängningssladdar överallt och vatten hämtade vi i dunkar hos grannarna och kokade i vattenkokare för att bruket inte skulle frysa innan det härdat.

Annonser

2 thoughts on “Lägga tegelgolv, första försöket

  1. Apsnyggt! Mitt första tegelgolv blev inte alls lika snyggt – troligen för att jag hade för litet bruk, så jag kunde inte använda det för att anpassa höjden på stenarna (dessutom var underlaget litet väl knagglig betong). Blir inspirerad! Nu måste jag bara bygga ett hus till så att jag har någonstans att lägga ett tegelgolv. 😀

    • Tack! Ja massa bruk var bra att ha. Och så kanske du inte hade fyra vattenpass…;) Å andra sidan gör det väl inte så mycket om det inte är ett våtrum med golvbrunn?! Byggde du inte nyss ett växthus som skulle kunna passa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s