Ny framsida

Vi har inlett ett sedan länge planerat projekt; att riva den gamla genommurkna glasverandan plus balkong och istället bygga upp en öppen veranda på bottenplan och en inglasad balkong ovanpå den. Trots att tanken funnits länge har vi lagt ganska lite koncentrerad planeringstid på det så nu när det är dags är det lite nervöst… Om jag till exempel jämför med hur mycket tid och engagemang jag lagt på planeringen av det perfekta hönshuset undrar jag vad jag håller på med 🙂

Fin på håll!

Fin på håll! Fulare bilder sist i inlägget.

 

Det som gör att bygget känns litelite osäkert är att vi frångår några byggnadsvårdsmässiga och estetiska principer. Dels förändrar vi ju husets utseende ganska rejält, vilket vi i övrigt undviker i det längsta. Att göra just en luftig öppen verandan under en inbyggd glasveranda innebär en uppenbar risk för ett framtungt utseende. Dessutom har vi inte gjort några ordentliga skisser eller ritningar… Ja det här låter ju faktiskt helt idiotiskt!!

Men vi tror att vi kommer få det att funka, för det första blir övervåningens yta mindre än nedervåningens, alltså den blir ”indragen”, och alla fönster borde motverka tungt intryck. Vi kan också kompensera med val att panel alt spjälor o ”snickarglädje” (stram sådan pga husets karaktär) för att verandan ska se stadigare ut. I sista hand får vi bygga in verandan trots att vi till slut kom fram till att det faktiskt inte behövs en större hall.

Bristen på ritning känns mindre skrämmande sedan Chris var här och kollade lite igår. Vi kommer kopiera den gamla konstruktionen vad gäller proportioner och Chris är välutbildad australiensisk snickare och inte bara en vanlig svensk gymnasiebyggsnickare.. dessutom väldigt lätt att prata med, lägger fram egna förslag och lösningar och lyssnar även på vad som är viktigt för oss!

Snickarna kommer bygga stomme, tak och väggar uppe, men resten gör vi själva, alltså isolering, innerväggar, golv, fönster osv. Alla fönstren är i prima skick men i behov av renovering. Den gamla handgjorda plåttaket kan återanvändas, och förhoppningsvis har vi gamla tegelpannor som räcker. Till syll och stolpar satsar vi på kärnfuru, resten av konstruktionen blir vanligt bygghandelsvirke, hörnjärn osv. Det som inte syns finns inte..

Det allra bästa med det här är att vi kommer kunna få huset tätt och därigenom möjlighet att använda hela huset även vintertid. Både balkongdörren och gamla köksingången står och glipar vilket innebär att det är helt orimligt att hålla någon underhållsvärme alls i trapphuset, ens när man har gäster. Det näst bästa är att en öppen veranda kommer fungera mycket bättre som huvudentré än en trång glasveranda med smal dörr. Små glasverandor på små hus är verkligen bara för syns skull! Slutligen kommer hallen på övervåningen faktiskt bli ett riktigt litet rum, ett ljust och härligt sådant dessutom i söderläge!

Livsfarlig balkong, även själva golvet ganska genommurket, eftersom räckets stolpar går genom plåten, som inte lutade tillräckligt för att vatten skulle rinna av.

Livsfarlig balkong, även själva golvet ganska genommurket, eftersom räckets stolpar går genom plåten, som inte lutade tillräckligt för att vatten skulle rinna av.

I allmänhet gjordes ju saker mer noga förr, men på vårt hus har man t ex genomgående satt locklisten felvänd. Alltså ut och in, det här har nog hänt senare tror jag.

I allmänhet gjordes ju saker mer noga förr, men på vårt hus har man t ex genomgående satt locklisten felvänd. Alltså ut och in, det här har nog hänt senare tror jag.

Inte heller 20-talsplåtslagaren imponerar särskilt, inga "uppvik" mot träkonstruktioner som kunnat hindra vatteninträngning.

Inte heller 20-talsplåtslagaren imponerar särskilt, inga ”uppvik” mot träkonstruktioner som kunnat hindra vatteninträngning.

Fönstren ser ju också lite ledsna ut men är faktiskt i prima skick!

Fönstren ser ju också lite ledsna ut men är faktiskt i prima skick! Den vänstra stolpen är däremot helt slut.

Tillsammans med några vänner tog det bara en, inte jätteslitig dag att plocka ur fönster, ta tillvara den plåt som går att återanvända och riva och elda resten. Man kan lugnt säga att det går fortare att riva än demontera, tyvärr...

Tillsammans med några vänner tog det bara en, inte jätteslitig dag att plocka ur fönster, ta tillvara den plåt som går att återanvända och riva och elda resten. Man kan lugnt säga att det går fortare att riva än demontera, tyvärr… Bertil står där till vänster och tittar på, helt på eget initiativ iklädd hjälm 🙂

 

Annonser

One thought on “Ny framsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s