Äggoljetempera – en kärleksförklaring

Försöker oftast vara ganska torr (i alla fall i offentliga sammanhang), och även när jag gör känslomässiga val hittar jag gärna på rationella motiv i efterhand.. Det är lite av en överlevnadsstrategi; som kvinna och dessutom lite ”alternativ” är det lätt att bli bortviftad om man ger ett alltför känslosamt intryck.

Men, vad gäller äggoljetempera finns det så många rent objektiva fördelar att det känns riskfritt att ta upp även HÄRLIGHETEN med denna färg! Försöker mig på en lite torr plus- och minuslista ändå (med inslag av kemikalieskräck, vilket jag dock anser helt rationellt med tanke på den oerhört svaga kemikalielagstiftningen).

+ Man vet exakt vad färgen innehåller.
+ Ingredienserna kan man ha hemma och efter lite övning vet man precis hur mycket man
ska blanda till
+ Reflekterar ljus så även ganska mörka nyanser gör inte rummet så mörkt
+ Går att pigmentera själv när man lärt sig de olika pigmentens inverkan på
färgegenskaperna (fel pigment kan ge en dålig färg som t ex inte oxiderar, blir känslig
osv)
+ Fäster på allt (som jag testat hittills iaf, metall, klarlack, plast mm)
+ Kan penselstrykas, rollas och sprutas
+ Diffusionsöppen
+ Slitstark
+ Supertunt färgskikt så alla fina profiler och detaljer finns kvar istället för att jämnas ut
+ Flagar inte utan slits ner så om/när man behöver måla om slipper man skrapa
+ Släpper inte ifrån sig emissioner med kända eller okända skadliga effekter under okänd
tidsrymd

– Måste vänta längre innan användning av nymålade möbler.
Färgen torkar först, därefter oxiderar den vilket tar längre tid och när det är klart är den
   typ outslitlig.
– Annorlunda målningsteknik (kanske ett minus om man är van vid andra färger och första
gångerna, men sen mer ett plus, men jag behövde ju komma på några minus…)
– Man måste måla hela ytan i ett svep för att det ska bli snyggt
– Tre strykningar behövs, ibland fler
– Kan ge skadliga hälsoeffekter om man är dum nog att låta den mögla innan man målar
upp den eller tillsätter lösningsmedel -alltså inte idiotsäker.

Målningsteknik

Lite annorlunda. Dels jämfört med plastfärg som man verkar smeta på lite hur som helst (vad vet jag?). Moderna färger är ju ofta lättmålade, och det är ju bra, men tyvärr beror det ofta på att de innehåller en massa olika okända tillsatser. Då tycker jag det är värt det lilla extra besväret att öva lite på tekniken. För den som inte vill det har jag dock full förståelse och vill återigen göra reklam för Färgbygge!

Jämfört med linoljefärg är den helt annorlunda. Inget ont om linoljefärg alltså, den är också miljövänlig, dryg, hållbar, vacker och man känner sig så rejäl när man står och jobbar och blir svettig och får ont i underarmarna eller axlarna om man målar tak.

Nu kommer en lite mer subjektiv, flummig fördel: äggoljetempera är alltså så himla HÄRLIG att måla! Målar man en liten möbel t ex så känns det som att man smeeeker färg på den, eller så kan man dansa med penseln fram över en vägg. Färgen är tunn och lätt att stryka ut samtidigt som det knappt stänker. Gör den ändå det går det att torka bort om man inte väntar tills den börjar oxidera. För att inte tala om hur härlig man känner sig när man står med sina ägg och olja och bunkar och fina pigment och blandar sin egen färg 🙂

Passar till:

Trä

Traditionellt har vad jag förstår äggoljetempera mest använts till möbler, där slitstyrkan är en stor fördel. Möbler tycker jag är lättare att måla med äggoljetempera än med linoljefärg, bara man fått upp tekniken lite. Vilket man hinner på en grundstrykning och en färdigstrykning, så blir slutstrykningen bra. Grejen är att man ska måla ganska fort, i ett svep, och inte kan gå tillbaka och bättre, till skillnad från linoljefärgen som måste våldas in i underlaget men där man å andra sidan har ett halvt dygn på sig att bättra.

Pappväggar

Jag har målat både spännpapp och lumppapp (först grundad med Av Jords grundfärg) utan problem. Spännpappen svällde mycket mindre än när jag målat med emulsionsfärg. Det man får tänka på även här är att man ska måla i ett svep, vått i vått och inte gå tillbaka och bättra. Det är inte hela världen om det blir lite fel i de första strykningarna, så till tredje/sista bör man ha fått upp den tekniken! Om färgen innehåller mer än ett pigment (vilket de bör göra för att bli bra) skiftar den beroende på ljus, och fascinerande nog upplevs den alltså som ljusare när det är mörkt.

Puts

Ska måla de kalkputsade väggarna i vår utbyggnad men ligger på is för måste finputsa lite först. Har gjort ett litet test och det gick hur bra som helst i alla fall! En anledning att vi valt kalkputs är att den är diffusionsöppen så det är ju en stor fördel att äot inte förstör den egenskapen. Genom att skippa grundfärg borde även putsens struktur kunna synas igenom (=härligt!).

Passar inte så bra:

Tak

Äot skvätter oväntat lite med tanke på hur tunn den är men när man målar ovanför huvudet blir det ändå så att den rinner. Ner i penseln, ner i håret. Och jag gillar inte att hålla på och täcka in så mycket… Jag har också insett att tak vill man, eller jag i alla fall, ska vara jämna och släta utan skiftningar, och definitivt utan ”skäck” vilket kräver ganska mycket färg, och då rinner det såklart ännu mer. Så jag kör på emulsionsfärg i tak hädanefter!

Utomhus

Rekommenderas inte äot, pga innehåller ägg-> protein-> kan mögla.

OBS! Det går också att misslyckas, jag har gjort det ett par gånger genom att inte följa instruktionerna… följer man instruktionerna, från AvJord t ex (som t o m har en youtube-kanal) tror jag det är svårt att misslyckas! Jag gillar deras koncept bäst, men skulle man vilja ha starkare kulörer kan man köpa från Ovolin o/e våga sig på att blanda i lite syntetiska pigment i en i övrigt för färgen fördelaktig pigmentblandning (köp och läs ‘Jordens färg’!)

Kimrök och titanvitt med "stödpigment" på lumppapp, barnstol Av Jords 20 december 100%

Kimrök och titanvitt med ”stödpigment” på lumppapp, barnstol Av Jords 20 december 100%

Av Jords 21 okt 40% på spännpapp

Av Jords 21 okt 40% på spännpapp

Liten furuhylla med Av Jords grundfärg. Ganska fin som den är i rätt sammanhang.

Liten furuhylla med Av Jords grundfärg. Ganska fin som den är i rätt sammanhang.

Spjälsäng i bok med klarlack som jag slet som tusan med att få bort. Trots att det liksom skär sig mot väggfärgen tycker jag det är fint ändå.

Spjälsäng i bok med klarlack som jag slet som tusan med att få bort. Trots att det liksom skär sig mot väggfärgen tycker jag det är fint ändå.

kromoxid och ultramarin efter behag i Av Jords grundfärg, råkade bli bra..

kromoxid och ultramarin efter behag i Av Jords grundfärg, råkade bli bra..

Bordskiva AvJords hematit 100% plus hårdvaxolja, och mönster jag kanske ska måla på baksidan av byrån

Bordskiva Av Jords hematit 100% plus hårdvaxolja, och mönster jag kanske ska måla på baksidan av byrån

Annonser

5 thoughts on “Äggoljetempera – en kärleksförklaring

 1. Kul inlägg! Håller på med en massa äggoljetempera för tillfället och håller med i det mesta, förutom att jag tyckte det fungerade mycket fint att måla med i taket 😉
  Jag ska strax smeka på sista lagret (tredje) i taket och på väggen och det ska bli mycket spännande att se resultatet! Har målat bla. en köksoffa tidigare och är nu väl medveten om det där med väntan för oxidering. Är aningens orolig för dörrfoder nu som måste hållas undan fingrar ett bra tag. Ska ”polera” med trollull någon gång där för att få ännu bättre styrka. men vet inte riktigt när?
  Utomhus tänker jag, visst ska det att gå bra att måla där? avgjord säljer väl tom. utomhusfärger?

  • Ja det här var ju ett subjektivt inlägg 🙂
   Jag är som sagt rätt slapp med att maskera och täcka in och och då tycker jag den är lite skvättig, iom att man måste få upp rätt mycket färg också för att inte börja fastna med penseln och få skäck. Målade du också på papp? Trä lite lättare tycker jag. Sen blev mitt tak extra dåligt för att jag fått en påse snickerifärg istället för tak, det var innan jag var så insatt själv och försäljaren måste ha missförstått mig.. För min del är det väl mest att jag insett att jag gillar kritvitt i just tak, och då finns ju emulsionsfärg, eller limfärg om man ska vara hardcore!
   Det är ju svårt att veta hur länge man måste vänta exakt, både innan polering och för att inte förstöra målningen eller få färg på kläderna.. det är väl bara att testa och se! Efter två veckor gick det bra att polera vår säng målat med hematit, men jag fick vänta nästan tre veckor på att våga använda barnstolen. Om man inte verkligen gnuggar sig mot dörrfodret borde det väl räcka med några dagar? En ytterligare fördel framför linoljefärg tycker jag är att man i alla fall kan få själva målning avklarad snabbare.
   Jo det finns ju utomhusfärg och kanske behöver man inte oroa sig så mycket.. bara färgen hinner oxidera innan det blir för fuktigt kanske? Jag skulle nog inte tveka att måla t ex utemöbler, men våra 100åriga fönster vill jag inte chansa det minsta med…
   Har du någon internetplats där man kan se vad du gör?

   • hade faktiskt lumppapp i taket. tycker det verkar fungera bra. tycker också att det hittills varit lättare och trevligare att måla på pappen än på trä. I taket har mössa och tunna handskar varit trixet. En blir torr av äot..

    Jo har en blogg http://livetochvi.blogspot.se handlar om vårt halmhusbygge och odlingar. odlingar tror jag. ska se vad som händer.

 2. Härliga bilder! Väldigt vacker grönblå på byrån. Försökte dra mig till minnes om jag målat tak, jag har ju mest kalkat eftersom vi har kalkputsade tak. Och det rinner må jag säg 😀 körde i bikini sist… Men ute i orangeriet är det gipstak som var målade innan som jag strök med antikvitt. Rann inte men det var med ovolins färdiga emulsion så det kanske skiljer mot om man mixar med egna ägg? Lite lågt i taket där och ljuset blev sååå mycket bättre efter äot strykningen… Härligt härligt!

  • Härligt var ordet 🙂

   Jo att jag inte tycker det var så bra i taket betyder ju inte att jag förkastar det helt, (Rubriken är ju ”inte så bra” och inte ”dåligt”) Just ljusreflektionen borde ju vara en stor fördel i just låga tak! Mitt problem berodde nog dels på dåliga proportioner i blandningen och att det inte passade min stora slöhet gällande intäckning och hämta tillräckligt mycket färg tillräckligt ofta. Kanske borde prova att rolla. I bikini. Men nu har jag liksom mest bestämt mig för att jag gillar emulsionsfärg med krita. Om man är drottningen av velighet ska man ibland vårda de beslut man lyckas ta, även om det inte är helt korrekta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s