Nytt köksgolv

Anna skrev i maj ett inlägg om att Välja köksgolv. Några månader senare har vi rett ut alla frågetecken, fått ordning på vår velighet (iaf i den här frågan), köpt ett nytt golv och till och med fått det på plats. Bättre sent än aldrig!

Först en kort resumé om varför vi bestämde oss för att byta golv om ni inte orkade läsa Annas inlägg först: Köket inkluderar numera också vad som tidigare var ett skafferi och en klädkammare och det skulle röra sig om ett pusslande för att få ihop hela ytan till ett sammanhängande golv. Eftersom golvet satt sig, plankorna var smala, kvistiga, flisiga och skitiga resonerade vi att resultatet inte skulle vara värt arbetet och ansträngningen.

Valet föll på gran eftersom det är grangolv i resten av huset (tror vi åtminstone) och pga bristande framförhållning, tid eller lust att låta några golvbrädor torka var vi ute efter snickeritorra golvplankor som kunde läggas direkt. Var hittar man det är frågan?

Till slut föll valet på Rackstad Trä i vackra Arvika som faktiskt Anna hittat rätt på trots att det är min hemmaplan. De har egen såg och och tork, satsar på kvalité och är både flexibla och hjälpsamma. Vi behövde ”bara” 15 kvm golv och kunde därför köpa golvbrädor som blivit över från en tidigare sågning till ett bra pris. Plankorna var i blandade bredder för att maximera vad en får ut av stockarna. Olika bredder gör också att golvet får ett mer levande uttryck, som Ernst skulle sagt, och det vill en ju.

Vi hade bestämt oss för att för ovanlighetens skull boka in en snickare som jobbar i en kompis firma. Förutom för att få tillgång till ett par extra händer, kunskap och erfarenhet är det ett bra sätt för oss velputtar att komma till skott!

Vi hoppade att golvet skulle bli klart på de fyra dagarna hon skulle vara här och när jag tagit upp det gamla golvet, skyfflat ur kutterspånet, lyft på trossbotten och kikat ner i grunden och allt var snustorrt och fint kände vi att det skulle kunna lyckas. Det ”enda” som behövde göras var ju att knacka ihop och skarva trossbotten lite så den blev mustät, lägga i ny vindpapp, stadga upp bjälklaget och sedan lägga dit nya plank!

Det är lätt hänt att bli stående och titta på när Mike klättrar i träd.

Det är lätt hänt att bli stående och titta på när Mike klättrar i träd.

Tyvärr kom vi ändå inte i mål, pga 1. På tisdagen dök vår gamla arboristvän Mike upp när han ändå var i krokarna för att ta ner en tall. Han skötte sig iofs mestadels själv men stal en del av mitt fokus på golvläggningen. 2. Anna fick kortisonspruta i handleden och kunde varken hjälpa till med föräldraskap eller något annat. 3. Snickar-Kajsa blev sjuk sista dagen.

Så där stod vi med inget golv i köket och salongen fullt av uppstaplade golvplank. Kvar fanns ett rum att vistas i… Samt pentryt i hallen. Vi tog semester och åkte en sväng till Dalarna. Sen kämpade jag på med golvet på egen hand en vecka till, varvat med en hel del semstrande. Den lilla trägolvsnutten med lucka i groventrén blev inte klar förrän över en månad senare. Hela golvprojektet tog alltså längre tid än beräknat (som vanligt, tyvärr), och har faktiskt orsakat vår första allvarliga dipp i renoveringslusten.

Nu har vi i alla fall såpskurat sex gånger och börjat använda köket. Hoppas på att det ska funka bra för det skulle kännas synd att måla ett sånt fint golv! För väldigt fint blev det till slut!

Lent, krypvänligt grangolv

Lent, krypvänligt grangolv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s