Köksplanering 2

Inom byggnadsvård finns det ju flera ”skolor”, förenklat:

1. De som tycker att allt i huset ska se ut som det byggdes samtidigt. Även om det var före wc och köksinredning så försöker man få sådan att se lika ålderdomlig ut som resten. Det är problematiskt om man river bort fungerande, senare tillägg för att ersätta med nytt men i gammal stil, vilket varken känns särskilt ärligt men ffa inte resurshushållande. Jag tycker även att det är tråkigt när man till exempel sätter in en högspolande snygg toalett för att den ser mer genuin ut än en modern snålspolande. Men det är väl för att jag är miljö(avlopps)nörd också.

2. De som tycker att allt, både original och ”årsringar” ska finnas kvar, vårdas och bevaras. För dem är det alltså helt ok med ett funkiskök i ett 1800tals-torp (just det exemplet funkar oftast av nån anledning. Eller ”gifter sig” eller ”lirar” som olika kändis-inredare skulle kunnat uttrycka sig). Gränsen för vad som är värt att bevara verkar dock gå nånstans på 80-talet, eller kanske 25-30 år?

Min ståndpunkt är självklart välbalanserat mittemellan 🙂 Det viktigaste är att ta vara på det man har, som redan kostat tid, pengar och energi. Kanske omtanke och kärlek rentav! Hade vi haft ett fungerande 80tals-kök hade jag därför haft väldigt svårt för att riva ut det… Eftersom jag ändå, som många andra, generellt tycker mycket bättre om allt innan 70-talet är jag alltså glad att så inte är fallet. Även om det hade sparat oss en hel del tid och möda inledningsvis.

Ursprungligen var köket i vårt hus ca. 10 kvadratmeter, och sparsamt inrett. En enkel men fungerande vedspis och två små låga bänkar med en skåplucka vardera, ganska rappligt byggda. Det ena var så genomsnuskigt att vi faktiskt eldade upp det, det andra står i verkstaden men kommer nog bli ved det med förr eller senare. Det enda som kändes värt att spara är väggskåpet, som satt på den innervägg som nu rivits för att göra köket 4 kvadratmeter större och öppna mot utbyggnaden. Bröstpanel, kökssoffa, båda dörrarna och samtliga snickerier var björkådringsmålade. Övrig väggyta och tak målade med smutsbeigegrå plastfärg. Ockrafärgen har vuxit på mig men jag tror inte att vi kommer låta den bre ut sig så mycket. Dörrarnas målning är tyvärr väldigt slitna och med fast köksinredning kommer det inte finnas så stort behov av bröstpanel. Funderar istället på att återanvända den i ”finhallen”. Det som inte syns på bilden är all smuts som var omöjlig att få bort utan att skada målningen.

Mäklarbild från köket

Mäklarbild från köket

Nu har vi alltså ca 14 kvadratmeter kök att göra i princip vad vi vill med.

En ganska bra anledning att hålla sig till den stil huset byggdes i kan vara att det är ett lätt sätt att få allt att funka ihop som en helhet. Det går att få ihop olika stilar snyggt också men det kräver med känsla o/e kunskap. En annan anledning, om man har ett äldre hus, kan vara att de material som användes tidigare (massivt trä, linoljefärg osv) är både vackrare och mer miljövänliga, både vid framställning, som restprodukter och i och med sin hållbarhet. Men traditionella material behöver ju inte betyda ålderdomlig stil.

Just nu funderar jag på antingen låta högskåpet agera förebild, med överfalsade ramluckor och frontlist (typiskt sent 20tal tror jag), alternativt ”modernt”, vad nu det är. Alltså inte högblankt och rostfritt utan mer i aspekten att om man inte försöker efterlikna nåt äldre så blir det väl modernt per definition Blev t.ex. ganska förtjust i det enkla köket Jansson från LEVA husfabrik som vi råkade på vid Gotlandsbesök, bara släta infällda fronter med järnhandtag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Massivträ och traditionella o/e ekologiska färger kommer vi välja oavsett, och inte vitt.

Fortsättning följer!

Annonser

4 thoughts on “Köksplanering 2

 1. Mycket genomtänkta reflektioner som jag håller med om. Och så intressant att se fotot på köket som det var då ni köpte huset. Det högt sittande väggskåpet är perfekt att återanvända.

  Och ”känslan” i köket/huset är viktig, inte att imitera något som var. För det handlar här inte om rekonstruktion.
  (Säger jag som har pärlspontinredning… men åtminstone nutida formgivning på tapeten 😉 )

  • Jag tänker också att bara för att man först började med nåt, t ex pärlspont, för länge sen så behöver man ju inte sluta med det efter en viss tid utan man kan ju välja det på ungefär samma grunder nu som då. Att man t ex inte använder linoljefärg för att det är ”gammalt” utan för att det är bra färg helt enkelt. Vet inte om jag lyckades formulera den tanken riktigt.. ska slipa på det!

   F ö verkar det här vara något så ovanligt som ett helt pärlspontfritt 20-talshus, så det alternativet har vi nog i alla fall avskrivit 🙂

 2. Skönt med lite reflektion och jag känner igen mig i det du skriver. Vi hade ett superrisigt kök från slutet av 60 som vi precis rivit ut..och det blir inte exakt tidsenligt utan mer i stil med att vi flirtar med husets byggår..vissa saker är viktiga och vissa inte kan jag känna. Badrummet kommer vi förmodligen inte alls göra gammeldags när det ska renoveras..snarare funktionellt och praktiskt. Kanske ljusa färger på vägg och golv som kan fungera med övriga naturmaterial och färger. Vårt sovrum ligger i ett gammalt kök från 30-någonting och det störs vi inte av alls, medan många höjer på ögonbrynet lite när vi säger att vi inte kommer riva det. Precis som ovanstående skriver, jag tycker att känslan är det viktigaste, en helhet i stilen och framförallt val som inte huset tar skada av.

  • Låter som vi är rätt överens om det mesta! Vår tillbyggda groventré/dusch/toa är inte alls traditionellt utöver när det råkar sammanfalla med vackert, hållbart och praktiskt, vilket iofs är ganska ofta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s