Äggoljetempera på kalkputs

En av mina favoritbloggar är Jugendhuset. Förutom att jag tycker den är roligt och informativt skriven så gillar jag såklart huset och trädgården och det finns mycket att vara avundsjuk på/inspireras av. Speciellt förtjust är jag i de temperamålade putsade väggarna i orangeri och kök! Eftersom det är ett stenhus i skånsk stadsmiljö och vi har ett trähus på den uppländska lerslätten så finns det begränsningar för hur mycket vi kan ta efter. MEN, vår utbyggnad är ju ett pyttigt stenhus så där har vi alla möjligheter att leka med puts och tegelgolv!

Något jag funderat länge på, säkert alldeles för länge, är vilken färg vi ska måla kalkputsen med. Kravspecen är; diffusionsöppen, miljövänlig, tvättbar och att den inte ”dödar” putsen struktur alldeles. Har varit inne på silikatfärg och diverse miljövänliga emulsionsfärger men efter moget övervägande och ett kort telefonsamtal med Ovolin har jag bestämt mig för att testa med äggoljetempera. Utifrån beskrivning: ”lite ”mintig” grönblå, ganska ljus eftersom det bara finns fönster mot norr, det jag INTE vill ha är alltför mycket grönt eller en för mild babyblå färg” så skickade de några färgprover. Vilken service alltså!

Nån gång under sommaren ska vi fixa till nybörjarfelen med finputs från Målarkalk som ska härda upp till ett halvår (jag hoppas det inte behövs riktigt så lång tid), och sen måla. Det kommer bli fantastiskt, till slut!

Färgprover från Ovolin (och så en (Alcro)katt bland hermelinerna)

Färgprover från Ovolin (och en (Alcro)katt bland hermelinerna)

Annonser

2 thoughts on “Äggoljetempera på kalkputs

  1. =) glad jag blir, både för berömmet och för att du vågar ta klivet! Hittade en mycket snygg blå-turkos, rosa och grå som känns mycket 2014 som jag är sugen på att måla lite möbler i. Ska bara hitta lämpligt offer… http://norrgavel.se/mobler/mobelfarg/ Oavsett vilken kulör du väljer så kommer du inte ångra dig, var inte rädd för kraftiga kulörer, de bär ljuset väldigt bra. Bred pensel, och våga testa dig fram hur mycket vatten du kan späda med, så hamnar du garanterat rätt!

    • Tja, det är ju bara sanningen 🙂

      Börjar längta tills jag kan ta mig tid att måla möbler men försöker se det som att jag har mycket roligt kvar! Nu har vi bestämt oss för att göra som man ska och ta ett rum i taget istället för att dutta lite överallt och bo i kaoset, och då står tyvärr inte groventrén först i tur. Men det ger mig ju tid att välja en av alla fantasiska kulörer!

      Vet du förresten om man måste vänta ett helt halvår innan man målar? Ska börja lägga på en tunn finputs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s