Nackdelar med en ”alternativ” livsstil

Själv tycker jag att det mest alternativa i vår livsstil oftast är det mest självklara och rimliga, medan det konventionella är det mest rubbade. Exempel; Spola ut kiss och bajs med vatten för att sedan rena bajset ur vattnet. Äta kolhydrater och ta massa insulin när man är diabetiker istället för att äta mindre kolhydrater och ta mindre insulin. Bygga våtrum i material som inte klarar fukt och krångla med superavancerade tätskikt. Såna saker.

Alltså har vi multrum, ”pottar” vår bäbis, undviker kolhydrater men äter fett eftersom jag har diabetes, bygger våtrum i oorganiska material osv. När man börjar med något sånt här som känns väldigt rationellt även om det inte är normen, så upptäcker man efter ett tag ofta att det är en METOD och en RÖRELSE, med tillhörande förkortning. Ofta förknippas metoden, av både förespråkare och motståndare, även med delar som inte alls borde vara obligatoriska. Som att LCHF måste innebära överkonsumtion av bacon. Eller att byggnadsvård innebär att alla hus måste se ut som att tiden stått still sen (senast) 1927. Även om huset är byggt 2014, eller att man måste riva ut fullt fungerande fönster, kök och toaletter för att uppnå önskat utseende. Ofta finner man sig tillhöra en grupp som utöver att ägna sig åt metoden/rörelsen har en gemensam förkärlek för vissa attribut. Typ folkmusik och dreads o/e veganism.

Nu spårade jag iväg ordentligt från det jag tänkte skriva om (multrummet). Så jag raderade hälften av ovanstående text (det om alla metoder inom föräldraskap) och återgår till något mer hus och hem-förknippade ämnen.

När man väljer att använda mer ovanliga byggmaterial, pga att de till exempel är mer miljövänliga, vackrare eller helt enkelt bättre och man tänker att huset med tillägg ska ha en livslängd på minst hundra år till och inte tjugo, eller när man väljer alternativa lösningar för v/a, så har man ffa två problem. Alltså utöver de konkreta problem som såklart kan uppstå med både konventionella och ”alternativa” metoder.

1. man måste försvara sig och sina val inför både andra och sig själv, eftersom problemen och riskerna känns större för att de är mer obekanta (vedertaget fenomen inom riskvärdering). Till exempel om någons markbädd sätter igen pga slamflykt och måste grävas om så anses det vara sånt som händer, men om man får problem med sitt multrum för att komposteringen inte kommit igång (än) så får man mer skylla sig själv som skaffat nåt så knasigt. Även här har jag såklart många exempel: misslyckad pappspänning kontra gipsskivor är ett aktuellt sådant…

2. det är mycket svårare att hitta information och support. Det går inte att bara fråga närmsta bygghandel eller första bästa hantverkare utan man får leta själv, på internet och bibblan (iofs alltid trevligt att hänga där), tänka och fundera och ha en kritisk inställning till alla råd man får. Bara att formulera rätt frågor är en utmaning! Förhoppningsvis letar man sig slutligen fram till den där yrkesmänskan som har samma inställning som en själv och dessutom besitter den kunskap man själv saknar. Men det tar oceaner av tid!

Exempel är kakelugnsmakaren Stefan som glidgjöt våra rökgångar istället för att sätta slang, muraren Tor Ek som offrade en hel del av sin tid på att ge mig tips och råd om putsning med rent kalkbruk. Eller all hjälp vi fått med våra multrumsproblem av kompostgurun Gunnar trots att vi inte ens köpte vårt multrum från honom.

Så fast det här skulle vara ett lite gnälligt inlägg om hur jobbigt det är att försöka göra rätt så är min slutsats egentligen rätt positiv 🙂 Till slut hittar man de där eldsjälarna som generöst delar med sig av både kunskap och entusiasm och som är hundra gånger roligare att prata med än den genomsnittlige säljaren på bauhaus. Och på varje neggig person som tycker man får skylla sig själv går det tio nyfikna stöttande bekanta ur alla generationer.

Och till slut löser sig allt och det är bara att kasta sig in i nästa hippieprojekt!

YES jag "tvättar" även håret med potatismjöl och svinborstsborste!

YES jag ”tvättar” håret med potatismjöl och svinborstsborste! och putsar mitt våtrum med diffusionsöppet kalkbruk.

Annonser

5 thoughts on “Nackdelar med en ”alternativ” livsstil

  • Det här bloggen skulle ju ffa handla om byggande och boende så jag försöker behärska mig lite 🙂

   Vi har haft problem med både ventilation, tt processen inte kom igång och, värst av allt, flugor! Kändes lite tröstlöst ett tag men nu vi är på god väg att lösa dem och ska skriva ett ordentligt inlägg om det snart!

 1. Det mest irriterande är att kunskapen inte tas på allvar, man ses som en romantiker istället för en praktiker och det man säger är ju säkert bara besvärliga metoder som inte fungerar. Så människor sitter där med sin kunskap som hade kunnat göra det enklare, billigare och snyggare (subjektivt men funktion är skönhet) och bygghandeln lurar ännu en till ett sämre val för dyrare pengar.

 2. Va? Är du inte vegetarian? Det MÅSTE man vara om man är miljömupp!

  Fram för mer ”rants” också. Det härjas för lite på svenska bloggar. Elliot Hulse är en bra förebild
  i det avseendet.

  /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s