Välja köksgolv

I köket ligger ett golv av ganska smala och mycket kvistiga brädor. Flisigt och smutsigt är det också trots några omgångar med skurborste och linoljesåpa. Jag är verkligen ingen expert men jag tror mig ha räknat ut att det var tänkt som undergolv för linoleummatta. Där det tidigare var skafferi och klädkammare behöver det kompletteras, och dessutom tänkte vi att det ska hänga samman med groventrén som ska ha trägolv närmast köket så där behövs ett par kvadratmeter till av samma sort. Alltsammans plus att vi kommit fram till att hela golvet ändå behöver tas upp för att stadga upp bjälklaget och kolla skicket på trossbotten (vi vet att det kommer in möss på minst ett par ställen) har gjort att vi äntligen lyckats bestämma oss för ett nytt golv i detta enda rum istället för att försöka lappa och laga. Skönt, äntligen ett beslut taget!

Direkt över till nästa… vad ska vi ha för golv? Trä eller linoleum var väl de enda alternativ som egentligen varit aktuella. Det finns såklart massa plus och minus med allt men till slut har vi kommit fram till att det får bli grangolv. Tanken är att vi börjar med att bara skura det, om det inte funkar kan vi vaxa eller måla det eller till och med lägga på linoleum. Egentligen är det alltså inte ett ordentligt taget beslut utan snarare ett uppskjutet sådant…

Tredje frågan, var får vi tag på detta golv? Runt Uppsala verkar det inte finnas en såg i varje by direkt, eller så är det bara att man som inflyttad inte har de kontakterna.. Så köpa från någon såg i någon del av landet varifrån transport enkelt kan ordnas, eller köpa råvirke och hyvla hemma hos Axel är de alternativ vi överväger. Sista frågan för den här gången är alltså vilken kvalité som egentligen behövs och var vi får tag på det. Inför detta känner jag mig nästan lite för ödmjuk.. saknar liksom tillräckliga kunskaper för att ställa rätt frågor och förstå svaren. Kanske Axel kan hjälpa även med detta?

Dessutom funderar vi på om golvet ska läggas precis som det nuvarande eller om vi behöver göra en större eldstadsplan när vi sätter in både elspis och kökspanna istället för bara vedspis. Och behöver hela eldstadsplanen vila på det gjutna fundamentet (som isf också måste utökas) eller funkar det med till exempel kopparplåt direkt på underliggande trä?

Ett inte särskilt fint gammalt trägolv (snälla säg inte emot nu när vi äntligen bestämt oss för att byta det..)

Ett inte särskilt fint gammalt trägolv (snälla säg inte emot nu när vi äntligen bestämt oss för att byta det..)

Men det som verkligen fick mig att bestämma mig var närmina nystickade sockor såg ut så här efter bara några veckor!

Men det som verkligen fick mig att bestämma mig var när mina nystickade sockor såg ut så här efter bara några veckor!

 

Annonser

10 thoughts on “Välja köksgolv

 1. Självklart skall ni byta golv!
  Minns att alla gamla golv en gång varit nya och inget golv är tänkt att hålla husets hela livslängd:)

  Antar att det är för granens ljushet som ni vill ha det framför furu?
  Grangolv finns hos Torkat Trägolv (ttgolv.com) och hos sekelskifte.se , den första kan man hämta själv hos kanske även hos den andra.

  Sen vet jag en såg i Ovanåker (inte så långt bort) som har grangolv…

  • Tack för stöd! Jo det är väl för att slippa det gula men kanske mest för att jag tror det är grangolv i hela huset och då blir det minst spretigt att hålla sig till det! De verkar ju ganska likvärdiga och mest en fråga om smak eller tillgång vad man väljer av furu eller gran.

   Troligtvis behöver vi pga obeslutsamheten köpa snickeritorrt golv och det begränsar väl isf möjligheterna.. Har inte plats eller tid att låta det ligga och torka i ett år, och att lägga det flytande för att knacka ihop senare kräver ju ännu en tömning av köket vilket vi inte är så sugna på! Om man nu inte vill ha de charmiga (smutsamlande) springorna som sekelskifte.se kallar dem 🙂

 2. I åshammar finns ett sågverk som anpassar sina golv efter era önskemål. En plåt är utmärkt som som skydd hoppande gnistor!

  • Bra, då får vi ihop det! Kändes lite jobbigt att behöva slabba med massa betong inne i köket…

   Har även börjat fundera på det här med att lägga golv flytande och varför man alltid verkar ha spikat dem förr? Jag tänker att det kanske hänger ihop med de ganska klena bjälklagen och kraftiga golvplanken förr jämfört med dagens stumma underlag och tunnare brädor? Alltså att förr stod även plankorna själva för stabiliteten medans nu är de mer bara ytbeklädnad?

   • Om man lägger golvet flytande verkar springorna ha en tendens att samla ihop sig på ett ställe. Ser jättebra ut överallt förutom på två ställen där sponten ramlat ut helt och hållet.
    Fäster man dom individuellt är man säker på att alla krymper lika mycket/lite…

    Vad gäller kvalitet verkar folk extremt kräsna idag. Jag fattar inte vad det var för fel på golvet vi köpte, sågen tyckte det kanske kunde duga som undergolv till linoleum.

    /Peter

 3. klockestrands såg har vi beställt från, får dom sågade i hela längder och transporten ner till skåne var inte så blodig. de har rätt mycket foder där också om man vill passa på att beställa. De kallar det klockestrandsgolvet men är helt vanliga tiljor. Vet att man inte ”ska” men hårdvaxolja är ett bra tips…

  • Och vilken fantastisk hemsida dessutom 🙂 Nu verkar det som en såg i Johans hemkommun håller på att pruta ner sig själv på ett golv till oss, men det är nog risk att det dyker upp mer snickerier som behöver bytas även om det mesta är i gott skick här.

   Ska kolla upp hårdvaxolja, vi har lagom mycket respekt för vad man ska och inte ska!

 4. Får försöka lära oss att ha lite bättre framförhållning, om inte så pass att vi hinner hyvla och torka själva så åtminstone så vi hinner blogga om problemet och få alla bra tips. Skulle nog kunna spara en del tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s