Saker jag vet att jag kommer skaffa nån dag och ångra att jag inte gjorde det för länge sen

1. En bra handhyvel. Jag har klara och väldigt njutningsfulla minnen av hyvling från slöjden i skolan, och om jag kunde hyvla när jag var 11-15 måste jag väl kunna nu?! Så efter några misslyckade försök  nu i dagarna och en hel del googlande har jag kommit fram till att handhyvling faktiskt är en materialsport. Eftersom jag för tillfället varken har råd med eller tid att lära mig ta hand om en riktig finhyvel, plus egentligen inga projekt som kräver det, får det duga med pappa Klas elhyvel från Biltema så länge… men nån direkt njutning ger den ju inte!

2. En bra och kvinnoanpassad klyvyxa (finns det?) och en ordentlig huggkubbe (bred, plan, lagom hög och gärna i ek). Samma här, jag har kroppsminnen från typ tonåren av att klyva ved och tycka det var lätt och kul så det måste väl vara utrustningen och inte mig det är fel på..? Tills detta händer är det Johan som klyver ved, han är både starkare, längre men framförallt mer tålmodig än jag.

Annonser

4 thoughts on “Saker jag vet att jag kommer skaffa nån dag och ångra att jag inte gjorde det för länge sen

 1. Lite oklart vad som krävs av en kvinnoanpassad klyvyxa men Gränsfors har flera olika att välja på – snygga är de också http://www.gransforsbruk.se. Finns säkert någon bra att hitta hos Hultafors också men av rent känslomässiga skäl brukar jag föredra Gränsfors 😉

  Några bra hyvlar skulle jag också vilja ha. Impulsköpte en billig för ett tag sen och det skulle jag ha låtit bli – det är aldrig roligt med dåliga verktyg… Jag har till och med hittat några bra användningsområden för hyvlar så till sommaren ska jag nog leta upp finhyvlar 🙂

  • Lite lägre vikt tänkte jag först.. samtidigt som vikten såklart hjälper till så kanske är det tvärtom? Tillräckligt skarp och ganska tung kanske vore det bästa, så man låter tyngdkraften stå för jobbet istället för att liksom behöva slå ner yxan. Lagom långt skaft, med vad är lagom? Ja jag vet alltså inte riktigt själv vad jag menar! Prova sig fram och skaffa slip antar jag 🙂 Kanske ta en roadtrip till Gränsfors för yx- och krukköp.

   Vi har köpt ett antal hyvlar på loppis som jag trott var bra, men i det här fallet gäller alltså att man får vad man betalar för. Hoppas du delar med dig av kunskaper och erfarenheter av hyvling framöver, på bloggen o/e live. Vore kul att lyckas få till ett besök på Görlinge i vår eller sommar!

 2. Det finns ju relativt små och billiga elklyvar som är enkla att använda. Sparar axlar och leder.Annars har vi ju Vipukirves yxor. verkar bra.

  • Ja en sån där har vi spanat in tidigare! och jag fyller ju 35 i år.. Har använt grannens hemmabyggda mastodontklyv när vi tagit hand om träden vi fällt här men för att finklyva ved så den går in i vedspisen skulle jag hellre ha ett eloberoende alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s