Färgbygge

Det här med färg är både roligt, intressant och jättesvårt. Mest roligt och intressant i alla fall. Vi vill använda traditionella färger, bara delvis för att de är just traditionella och mest för att de ofta är vackrare, mer miljövänliga och underhållningsbara, och kanske för att jag har stort kontrollbehov och de är lätta att förstå sig på. Ingen avancerad kemi (mitt sämsta naturvetenskapliga skolämne) eller annat hokus-pokus liksom. Jag tycker det kan vara värt att ge nya färger en chans också, i alla fall när de har en tydlig målsättning att vara ekologiska, och om man känner sig säker på att de åtminstone inte kommer förstöra ens hundra år gamla fönsterbågar till exempel.

Så vi tänkte testa några av Färgbygges produkter när det passar och har börjat med deras Eco Proffs trälasyr som vi strukit kökstakets träpanel med. Utifrån namnet gissar jag att de siktar på att ta sig in på proffsmarknaden men de var ändå väldigt tillmötesgående mot en amatör med mer och mindre dumma frågor = stort plus i kanten! Eftersom det var svårt att hitta några oberoende omdömen tänkte jag försöka mig på ett.

Trälasyren är en helmatt vattenbaserad s k naturhartsfärg som vad jag förstår verkar vara vanligt inom ekobyggande i Tyskland men inte har någon direkt motsvarighet bland de traditionella färgerna i Sverige (?). Till skillnad från linoljebaserade färger gulnar den inte i mörka utrymmen och den luktar såklart inte linolja under torkningen (vilket jag iofs personligen inte har något problem med).

Färgen var trevlig att måla med, och just vid takmålning är det väldigt skönt att slippa ta i så mycket för att stryka ut och arbeta in färgen. Så här i efterhand kanske jag skulle provat att späda den lite för att göra det ännu lättare, och det kan man göra med vanligt vatten = ännu ett stort plus. Om jag ska komma på något negativt är det att den började torka lite väl snabbt. Det går inte att bättra efter en stund och man måste planera målningen lite för att inte få skarvar. I alla fall när det är tak man målar och måste flytta på plattform och så. När jag väl insett detta och fått upp farten (jag är fortfarande en ganska ovan målare) var det absolut inga problem.

Resultatet är verkligen helmatt, och det är ju ofta det folk är ute efter nuförtin. Den ska vara tvättbar men jag är ändå tveksam till om det är en lämplig yta just i köket, i alla fall när man eldar och så. Man slipper aldrig sotavlagringar helt. Färgbygge själva rekommenderade slutstrykning med deras lackfärg i just kök. Det är en linoljebaserad färg som finns som hel- och halvblank och jag ska kolla med dem vad som skiljer den och gör den bättre än vanlig linoljefärg. Blir jag inte övertygad går det lika bra att slutstryka med sådan. Tror nästan det kan räcka med ett lager isf, och det är ju helt klart arbetsbesparande!

Så jag skulle säga att färgen håller vad den lovar! Största problemet är kanske att få tag på den på ett smidigt sätt.. men en utflykt till Robygge i Järna nu och då kan ju vara trevligt!

Före

Före

Efter skrapning (längst ner) och omålad panel i fd skafferi/klädkammare.

Efter skrapning (längst ner) och omålad panel i fd skafferi/klädkammare.

Efter två strykningar med Eco Proffs trälasyr. Vår halvfuskiga skarvning där det tidigare stod en innervägg får vi fixa till innan färdigstrykning

Efter två strykningar med Eco Proffs trälasyr. Vår halvfuskiga skarvning där det tidigare stod en innervägg får vi fixa till innan färdigstrykning.

Annonser

2 thoughts on “Färgbygge

  1. Jäklar vad barskrapat! Tur vi inte har behövt skrapa något (än). Så där noga vet jag inte om jag hade haft tålamod att vara. Men tänker att jag får börja köra lite yoga eller nått liknande för i sommar lutar det åt att renovera fönster. Då blir det nog en del skrapning är jag rädd.

    • Jo han kämpade på bra Johan! Han är den tålmodige av oss och här kom han verkligen till sin rätt. Däremot är det jag som stått för fönsterrenoveringen hittills, har inte gjort mer än fyra bågar men har nog hunnit göra de flesta misstagen. Ett av dem är att om man har minsta lilla perfektionist inom sig så bör man absolut inte slarva med grundarbetet, för då blir det aldrig snyggt eller bra. Låter man det ta tid så går det snabbt och lätt och blir alltid bra när man målar! Kittning och även glasskärning tar inte heller nån värre tid efter de allra första gångerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s