Årskrönika 2014

IMAG2963

Utsikt över främre delen av den långsmala tomten: nygrusad uppfart till höger, avloppssystem till vänster, däremellan sönderkörd men nyinsådd äng, och årets begränsade men överraskande produktiva pallkragsodlingar närmare huset. Det finns mycket roligt kvar att göra de kommande åren nu när grävandet förhoppningsvis är över!

Det händer att jag tänker att vi borde ha kommit lite längre, det brukar vara när jag konfronteras med någon del av huset där läget är precis detsamma som för ett år sedan. Då går jag ut i utbyggnaden och tänker på att vi, två akademiker utan några förkunskaper, byggt ut vårat hus med våra egna händer! Inte så många kvadratmeter visserligen men alla delarna finns ju där.

Ganska snart kommer man till och med kunna stänga dörren om sig på toa! (jag tror att Johans kompis Johan agerar tyngd medan innerväggens syll skruvas fast i den lite sköra betongen, men helt säker är jag inte)

Ganska snart kommer man till och med kunna stänga dörren om sig på toa! Johans kompis Johan agerar tyngd medan innerväggens syll skruvas fast i den lite sköra betongen. Vi bygger inte alltid så elegant.

Tandborstning utomhus för ganska exakt ett år sedan. Nu är det inomhus på samma plats!

Tandborstning utomhus för ganska exakt ett år sedan. Både personlig hygien och murning var rätt tidskrävande utan rinnande vatten. Nu är det inomhus på samma plats!

Planering och ekonomi

Liksom förra året har vi undgått större felbedömningar och tråkiga överraskningar. En del misstag har vi gjort såklart men av typen som går att rätta till. Ibland är det nog bra att vara velig och ha svårt att komma till skott.

Johan blev anställd i början av hösten vilket gjorde att tempot hemma minskade betydligt men det är positivt med en till stabil inkomst. Målet är att vi båda ska ha möjlighet att jobba deltid i framtiden, och det är en motivation att hålla boendekostnaderna nere så mycket det går så här förhållandevis storstadsnära. En väldigt stor lättnad var att byggkrediten tog slut ganska exakt där det var tänkt. Vi köpte huset för 1,4 milj (varav den första miljonen är vad man får betala för en tomt här, och resten vad motsvarande hus kostat i en annan del av landet) och vi har sedan lånat ytterligare 400 000 vilket räckte till ett ganska avancerat avloppssystem, utbyggnaden, övriga markarbeten inkl. krävande grundläggning, mur och uppfart, samt rätt mycket el. Nu tänker vi inte låna mer utan ta det i den takt vi kan jobba ihop pengar till. Utan att lägga prestige i det, vill vi verkligen ha jordvärme till exempel så får vi kanske tänka om!

Större bedrifter

 • Utbyggnaden som sagt – Grunden lades under 2013 men 2014 har vi murat upp väggar, byggt tak, putsat in- och utvändigt, monterat fönster och dörr m.m.
 • Installation av multrum – Mullis, och toalett – Wostman Ecodry
 • Installation av varmvattenberedare och vatten i utbyggnaden (fast det gjorde mest Micke medan vi stod för hämtmat och hurrarop, vi är inte helt omedvetna om våra begränsningar)
 • Installation av dusch, tvättmaskin och BDT-avlopp i varmgrunden i utbyggnaden
 • Tagit ner en innervägg i köket, flyttat en dörr och öppnat en mot utbyggnaden – nu är nedervåningen planlösning färdigförändrad enligt oss.
 • Tilläggsisolerat kökets yttervägg och dragit ny el vilket innebär att även detta är klart på hela nedervåningen förutom trapphallen.
 • Tilläggsisolerat vinden.
 • Anlagt mur och grusad uppfart.
Multrummet/Mullis/bajsätardjuret fick äntligen flytta från verkstan till sitt eget lilla källarrum..

Multrummet/Mullis/bajsätardjuret fick äntligen flytta från verkstan till sitt eget lilla källarrum i utbyggnaden..

..och har fått ett eget litet tak och en egen liten dörr.

..som fick ett eget litet tak och en egen liten dörr.

Något mindre, men ändå viktiga projekt

 • Röjt ännu mer sly och följt upp Mikes proffsiga föryngringsbeskärning från förra året med amatörmässig men försiktig årlig beskärning av äppelträd och buskar. Mer behövs nästan inte för att en sån här gammal trädgård ska leva upp och ge riklig lön för mödan!
 • Grävt upp flera kubikmeter rötter och anlagt perenn- och jordgubbsland (en prioritering som roat vissa i bekantskapskretsen)
 • Murat klart varm-/latrinkompost
 • Skrapat och målat kökstak
 • Pappspänt och målat sovrumstak (det blev inte helt rätt på första försöket, ska skriva om det om/när vi fixat till det.)
 • Dragit ut enorma mängder pappspik ur tak och väggar.
 • Fortsatt städa och skura, äntligen luktar inte huset smuts längre!

Planer för 2015

Inlärningskurvan det här året har varit brant och det har varit väldigt roligt men också väldigt jobbigt, så vi får se om vi ger oss på några större projekt under 2015 eller om vi koncentrerar oss på att bli färdiga med det vi redan påbörjat. Framförallt krävs det väldigt mycket planering och stora beslut för att stora projekt ska bli bra vilket i sig är krävande. Färger och växter är ju också kul och ger lite mer utrymme för att prova och se!

Till mindre projekt räknas här till exempel:

 • Bygga hönshus
 • Laga klart verkstaden (taket är helt och fint men det är hål i väggarna fortfarande)
 • Fixa jordkällaren
 • Anlägga köksträdgård
 • Renovera fönster, rikta dörrar
 • Lägga golv, måla och inreda utbyggnaden
 • Tapetsera och måla sovrummet och salongen

Större projekt som står på tur om vi antingen har tillräckligt mycket tid och ork till det själva eller tillräckligt mycket pengar för att låta nån annan göra det är

 • Stabilisera bjälklaget i köksgolvet, laga gamla mushål och dra köksavlopp, lägga nytt eller komplettera och behandla det gamla golvet
 • Bygga fast inredning i köket (kanske vi mjukstartar med ett skafferihörn för det känns som den största bristen just nu)
 • Isolera trapphuset (men det bör i så fall göras i samband med ombyggnad av veranda och balkong och och är därefter
 • Sätta om kakelugnen i salongen som tyvärr verka läcka mellan rökkanalerna (mer en finansiell fråga för det gör vi inte själva)

Vi och ni får se vad det blir!

Vi murade lite i taget och höll oftast humöret uppe

Vi murade lite i taget och höll oftast humöret uppe

Vi satt i alla fall på glasverarandan en gång

Vi satt i alla fall på glasverandan en gång

Johan fick egna motorsågsbyxor med hipsterpassform

Johan fick egna motorsågsbyxor med hipsterpassform

Vi firade fönstermontering min födelsedag med morbror Bertil

Vi firade fönstermontering och min födelsedag med morbror Bertil

Vi fick besök av släkt och vänner, ibland vänner med släkt!

Vi fick besök av släkt och vänner, ibland vänner med släkt!

Vissa vänner är extra hjälpsamma med vissa småsaker som annars kan få ens huvud att nästan explodera när det inte går på första försöket...

Vissa vänner var extra hjälpsamma med vissa småsaker som annars kan få ens huvud att nästan explodera när det inte går på första försöket… (Johanna, du är en klippa)

Vi kompletterade grillkorvsdieten med friterad potatis

Vi kompletterade grillkorvsdieten med friterad potatis

Vi skördade massa grönsaker trots väldigt liten arbetsinsats. Däremot hann vi inte laga och äta dem men de gladde en och annan vän i stan

Vi skördade massa grönsaker trots väldigt liten odlingsyta och arbetsinsats. Däremot hann vi inte laga och äta dem men de gladde en och annan vän i stan

Lipton var med

Lipton var med

Och Olga var någonstans i närheten

Och Olga var nånstans i närheten

mamma Britt såg till att vi kan börja 2015 i ett hus där alla ytor åtminstone städats en gång. (Något annat i den här bilden som gör mig glad är att jag för första gången la märke till att halltaket INTE fått en släng av den gulbeiga plastfärgen!)

mamma Britt såg till att vi kan börja 2015 i ett hus där alla ytor åtminstone städats en gång. (Något annat i den här bilden som gör mig glad är att jag för första gången la märke till att halltaket INTE fått en släng av den tjocka smutsgråbeiga plastfärgen!)

Annonser

1 thought on “Årskrönika 2014

 1. Så duktiga ni har varit! Vi har också precis skrivit en årssammanfattning, visst är det roligt att få tänka tillbaka på allt man har hunnit med. Jag blir lika överraskad varje gång över att man får så mycket gjort. Trots att man som du säger inte har några förkunskaper. Det är ju helt otroligt om man tänker efter. Så bra jobbat! Blir kul att se vad ni hittar på under det här året 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s