Lägesrapport 22 december 2014

Det behöver knappast sägas att vi ligger långt efter tidsplanen, igen. Tur man kan göra nya! Vi tänkte flytta tillbaka till nedervåningen från det oisolerade sommarsovrummet uppe innan det började bli för stort behov av eldning i flera delar av huset. Det innebar enligt mig i september, enligt Johan (som är mer optimistiskt lagd på alla sätt) i oktober. Innan dess skulle köksavloppet vara draget och golvet återställt, dörrar flyttade, upptagna och igenspikade, kökstaket målat och köksinredningen tillbakaflyttad från sovrummet, därefter skulle sovrumstaket pappspännas och målas innan sovrumsmöblerna och vi skulle flyttas ner. Dessutom skulle utbyggnaden vara hyfsat tät och vinterbonad, osv.

För några veckor sedan orkade jag inte invänta allt ovanstående längre utan flyttade tillsammans med katterna ned till bäddsoffan i ”salongen”. Förutom att slippa promenaderna upp och ner genom den utkylda hallen var ett viktigt skäl att mössen börjat flytta in. Katterna hade ett par jobbiga vaknätter men sedan var det slutprasslat i väggarna och slutknaprat på kakor som lämnats framme. Eftersom katterna till stor del styrt mitt liv de senaste tio åren känns det skönt att de äntligen börjat göra lite nytta också!

Nu är i alla fall taken klara och köket tillbaka i rätt rum. Köksavloppet är skjutet på framtiden, och golven i både köket och utbyggnaden har kompletterats med spånskivor i väntan på att vi ska bestämma vad det ska bli för golv ”på riktigt” (ännu ett beslut som kan ta hur lång tid som helst). Många tycker det är jobbigt att diska i tvättstugan under en köksrenovering men för oss känns det än så länge otroligt smidigt att diska vägg i vägg med köket. Att ha några fler kvadratmeter i köket, en arbetsyta precis bredvid spisen, att de ingrodda ytskikten är borta (om än inte ersatta med nya än) är andra stora förbättringar som bidrar till att vi har överseende med allt det som inte är klart än.

Sovrummets spännpapptak har tyvärr dragits sönder i kanterna på några ställen, vi var troligtvis lite för stressade och till följd av det lite för snåla med spik, men tror det ska gå att fixa.. Ljust och fräscht är det i alla fall! Vi hade tillfällig loungemöblering där under adventsfikat förra helgen men snart så ska vi bära ner sängen och bli sambos igen. Den hemska bäddsoffan som jag inte förstår hur mina stackars föräldrar kunnat sova i nästan utan att klaga ska ut. Vem vet, kanske köper vi till och med en ny, en snygg och bekväm som vi vill ha, istället för att leta i ett halvår på Blocket? Bara för en gångs skull såklart.

Johan skurar golvet kring midnatt på lördagen, efter takmålning, innan adventsfika..

Johan skurar golvet kring midnatt på lördagen, efter takmålning, innan adventsfika..

Adventsfika - nötknäpparen knäcktes av första nöten, och så var barnaktivitet fixad!

Adventsfika – nötknäpparen knäcktes av första nöten, och så var barnaktivitet fixad!

Närmast på schemat står de sista snickerierna och avrinningen från utbyggnadens tak, fixa innerfönstren till utbyggnaden, och göra lite mer funktionellt där, med en ordentlig kombinerad tvätt-disk/arbetsbänk till exempel, och regla upp en vägg mellan groventré och toalett, för att sedan kunna dra färdigt elen på nedervåningen och slippa byggcentraler och förlängningssladdar. Det är lite småpyssel kvar med själva toalettinstallationen också och vi måste fixa luftning av avloppet. Det senare kräver nog ett inlägg i sig.. (blir kanske inte lika intressant för alla).

Förutom de nya taken har vi fortfarande nakna råspontväggar på hela nedervåningen och inga fönsterbräder, och utbyggnaden ska också inredas någon gång. Men för en gångs skull är jag mer optimistisk än Johan och tycker allt detta känns som mindre och ganska lättsamma projekt. Kan hänga ihop med att jag hunnit vila upp mig, först några dagar hos vänner i stan och nu hos mina föräldrar, medan han dubbelarbetar in i det sista stackarn. Hoppas det räcker med ett par dagars julefrid för att han ska bli sig själv igen!

Först behövdes några panelbitar att fästa ventilationsröret från Mullis i, därefter kunde hela innertaket spikas dit och sen fyllas med isolering, innan resten av av panelen kunde spikas fast. Ibland känns beroendekedjorna i det här projektet oändliga..

Först behövdes några panelbitar att fästa ventilationsröret från Mullis i, därefter kunde hela innertaket spikas dit och sen fyllas med isolering, innan resten av av panelen kunde spikas fast. En av hundra beroendekedjor i det här projektets tidsplan..

Nu när man börjar se hur utbyggnaden kommer se ut måste jag säga att jag är väldigt nöjd. Vi har fått kompromissa en del med estetiken för att den ska bli ändamålsenlig på så få kvadratmetrar, men tycker den funkar i o m ”levande” och till stor del återvunna material. Hoppas ni håller med! (annars är det för sent att påpeka utom för att göra oss ledsna 🙂 )

Inga presenningar!

Inga presenningar!

Annonser

7 thoughts on “Lägesrapport 22 december 2014

 1. Följer ert arbete med samma intresse men för nöja mig med färre inlägg på bloggen än tidigare;)
  Kanske tittar förbi endera dagen!

  • Bloggfrekvensen kommer nog variera under de många långa renoveringsåren vi har kvar 🙂 Just nu har vi så många olika projekt som nästan är klara innan de känns värda att försöka sammanfatta. Men de ramlar säkert in framöver, kul att vi har några läsare ändå!

 2. Jag läser det ni skriver, men kommenterar inte allt! Då skulle ni kanske bli ledsna, men känslan att få bort presenningarna måste vara underbar. allrahelst om det är tätt när första vårregnet kommer.

  • Om någon klok person skulle berätta hur vi kunnat göra på ett annat bättre sätt nu när det är för sent skulle vi ju bli lite lessna.. Men är man klok vet man väl bättre så risken är väl inte så stor!

 3. Men vilken utsikt ni har! Utbygget kommer nog smälta in när det är trappa på plats, målat och klart. Fin neutral färg på putsen, vitt tror jag hade blivit fel där. Och mörkt grönt eller rött för mörkt mot berget. Utmärkt hörn för lite rosor månne? Furugolv hade jag satsat på i köket. Och svurit i kyrkan och kört vaxolja 🙂 men för skurgolv så är de väsentligt lättare att sköta när man är färdig med renoveringen… Älskade även mina linoleum plattor som stoppade draget, rekommenderas även det om det är med i omröstningen. Jag drev mig nästan vansinnig med alla val, men det är inte mycket som inte går att ändra om ett par år… Lycka till inför 2015!

  • Jo lite detaljer är ju kvar (och många beslut med dem 🙂 ) Kalkputsen är verkligen fin som den är, trots januarislask och att jag inte behöver gå på dass längre går jag ändå ut och tittar på den ibland! Jag var lite inne på vitt först för att med vilje få lite lagårdskänsla här på bakgården, men ja, hade nog blivit för skarp kontrast. Har inte helt uteslutit gult dock, ockra eller sån kalkfärg med järnvitriol, vore kul att höra vad du tror om det! Tror att fönsterbågar och dörrar på gamla huset ska få bli gula framöver. Men det kommer isf dröja!

   Vad gäller köksgolvet har omröstningen inte ens börjat utan det är fortfarande öppet för nomineringar. Sätter upp både vaxolja och linoleumplattor! Tror inte ens att någondera är helt blasfemiskt i ett 20-talshus? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s