Klart för papp

I ett av våra rum bestämde vi oss för att ta ner den gamla spännpappen och sätta upp ny. Ska bli rätt kul att försöka lära sig, eller för att vara helt ärlig; om det går bra kommer det vara kul.. En allmän renoveringslärdom hittills är att det är förberedelserna, efterforskningarna och inköpen som tar tid men om man låter dem göra det blir det bra. Och av förberedelserna inför både pappspänningen och ommålningen av kökstaket har vi återigen insett att går något att fixa till på ett tillfredsställande sätt istället för att göra om sparar det oceaner av tid. Och tid är ju pengar. Därför tycker jag egentligen det borde gå lite av sig självt att vartefter få en lite mer byggnadsvårdande inställning till renovering snarare än slit-och-släng. Men å andra sidan, låter man nån annan göra jobbet och deras arbetstid är subventionerad kan man ofta få många timmars okvalificerad rivning och standardmontering billigare än en mer begränsad punktinsats av en riktigt duktig hantverkare (som t ex när vi valde att få våra rökgångar glidgjutna istället för att sätta in slang som alla de större firmorna tyckte). På så vis har ROT-avdraget tyvärr slagit lite slint tycker jag.

Ok, nu är i alla fall grundarbetet klart och även om det alltså tog tid så gick det bra mycket smidigare än jag befarat! Under helgen har jag och min far dragit ut en hel massa pappspik ur taket, och idag på förmiddagen hann han vara med på något jag bävat för, nämligen att montera ner kronan på kakelugnen… En väldigt kort beskrivning om nån annan amatör behöver göra detta nån gång:

Kakelugnar är murade med lerbruk som alltså bara torkar och inte härdar som annat bruk Ska man montera ner hela kakelugnen rekommenderas att hälla vatten på/i den och låta den stå och lösa upp. Eftersom vi bara ville att översta varvets bruk skulle lösas upp tog jag sprejflaska och svamp och kramade ur uppifrån över fogarna. Efter ganska kort tid gick det att pilla loss lerkokor på baksidan av kaklen. Provade att rucka lite fram och tillbaka på plattan vartefter och när den började kännas lite lite lös, fortsatte vi helt enkelt med det med upptrappad kraft tills det gick att lyfta bort den. Viktigt att böja loss plattan inåt och inte utåt för att inte spräcka själva emaljen.

Klas hann sedan både städa upp och adventsfika och ändå komma iväg hemåt före utsatt tid! Härligt när något för en gångs tid går enligt tidsplanen! Den är för övrigt att både kökstak och sovrumstak ska vara åtminstone grundmålade så vi kan flytta om möblerna igen innan nästa söndag när vi bjudit in till adventsfika. Vi trodde nog att många av våra vänner skulle vara uppbokade redan men till vår skräckblandade förtjusning kommer det bli en anstormning som kräver lite mer än ett möblerat rum 🙂

Lipton är engagerad som vanligt.

Lipton är engagerad som vanligt.

Fredagskvällens spikskörd

Fredagskvällens spikskörd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s