Postputspost

Nu när vi klarat oss igenom även den utvändiga putsningen med blotta förskräckelsen tänkte jag försöka sammanställa våra tankar, erfarenheter, nyinhämtade kunskaper och misstag att lära sig av. OBS Varning för ett väldigt långt inlägg som kanske får bli en infosida istället framåt vårkanten när vi ser om även putsningen klarat sig. Nu blir det som sagt mest en redogörelse för hur vi gjorde utan att vara säkra på vad som är rätt och fel.

En än så länge mycket vacker och inte sönderfrusen putsvägg

En än så länge mycket vacker och inte sönderfrusen putsvägg.

Invändig puts

Vi började ju putsa invändigt vilket kanske inte var så smart med tanke på annalkande vinter men det var för att behovet av rinnande vatten, tvättmaskin och dusch började kännas halvakut.

I efterhand förstod vi att leca inte är ett optimalt underlag för ren luftkalk, eftersom det suger dåligt tar det lång tid för bruket att torka och härda. Nu ett par månader senare har ändå slutresultatet blivit helt ok, förutom några skador och fulheter pga nybörjarmisstag jag gjort. De beror mer på dålig teknik än på bristande materialkännedom. Tekniken känner jag mig vid det här laget rätt stolt och nöjd med, och det är ju på ett sätt betryggande om vi skulle bli tvungna att göra om alltihop pga sönderfrysning… Och erfarne murarmästare Eklund som hade den stora vänligheten att bjussa på inspektion på plats trodde att skavankerna går att fixa till med ett luftkalk med mindre storlek på ballasten, och sedan tänker vi måla med silikatfärg troligtvis. Eller kanske lägga tadelakt på väggarna i badrumsdelen men allt detta får bli i nästa fas i utbyggnaden; inredning och finish. Nu testar vi den industriella stilen ett tag!

Utvändig puts

Utgångsläge

Vi var noga när vi murade så lecastommen var väldigt rak. Däremot är träullitskivornas tjocklek ganska varierande och även grundens cellglasskivor bidrar till ojämnheter så på sina ställen var det upp till 2 cm att kompensera för med tjockleken på putsskikten.

Önskat resultat

En ”lagom” slät och jämn vägg med lagom mycket struktur. Jag gillar inte bohemiskt böljande linjer eller överdriven oregelbundenhet men vill inte ha det för livlöst heller. Att sikta mot raka linjer och släta ytor men göra allt för hand och med ögonmått visade sig bli just lagom perfekt för oss. Vi har alltså inte satt några avdragslister eller lister runt hörn eller smygar utan byggt upp dem för hand. Kanske ska erkänna att det inte var en helt genomtänkt plan utan till stor del beror på att jag är en slarver som gärna skippar underarbete även om det är dumt.. Men slutet gott allting gott!

Material

Färdigblandat våtsläckt kalkbruk från Rö mur&kakel, med inblandning av 10 viktprocent hydrauliskt kalk NHL 5 (alltså rent bindemedel, inte färdigblandat bruk) från Målarkalk. Fraktion på ballasten 0-4 mm. Enligt tillverkarens uppgifter om blandningsförfarande skulle vikförhållandena kalk:sand i luftkalken vara 1:10. Iofs tror jag att bruket är (lite väl) magert men det låter extremt så måste dubbelkolla det. Konsistensen på bruket blev i alla fall väldigt trevlig och lätthanterlig.

Vi insåg redan när vi var klara med den invändiga putsningen att det skulle bli väldigt tight att putsa utvändigt innan alltför mycket frostrisk. Den extremt långsamma uttorkningen inomhus gjorde ju att det kändes ännu skakigare. Vi var därför inne på att skjuta på det hela till våren men sen var det nån som sa att det skulle blåsa rakt igenom träullit och leca om vi inte fick dit ett tätskikt utanpå.

Fick tips om att blanda i lite cement i bruket för att det skulle härda fortare, men det kändes inte helt bra. Muraren Tor Ek som är väldigt hjälpsam (och kunnig och pedagogisk) påpekade att inblandning av hydrauliskt kalk skulle ge samma effekt på härdningstiden, ge ett något starkare bruk, men som fortfarande skulle vara mer följsamt och diffusionsöppet. Det enda problemet var sedan att få tag på själva det hydrauliska kalket, men det löste sig till slut genom Byggnadsvårdsbutiken i Västerås som tog hem det från Målarkalk.

Förzinkat armeringsnät, fäst med 32 mm klammer.

Verktyg

 • Murbruksvisp,
 • Två hinkar att blanda och bära bruk i,
 • Vattenhink, borste för rengöring av verktyg.
 • Trekantig murslev för att slå på bruk
 • Stålskånska för att dra på det där det gick smidigare
 • Liten spetsig murslev för hörn i fönstersmygar å så,
 • ”Vanliga” murslevar i olika storlekar för påläggning på fri hand vid hörn o liknande,
 • Lång skånska för att dra av bruk och få väggen jämn
 • Skurbrätte för slätskurning,
 • Disksvamp för skurning i smygar,
 • Tungslev för att trycka igen torksprickor.
 • Hyrd klammerpistol

Något jag gillar med murning är att man är ganska oberoende av avancerade tekniska/elektriska hjälpmedel som har en benägenhet att krångla i fel lägen. Vi förlorade exempelvis minst en arbetsdag på klammerpistoler som inte funkade, och jag önskar vi lagt lite tid på att hitta infästningar som fästs manuellt istället.

Klimatförhållanden:

Vi var alltså sent ute, men allt putsningarbete har skett vid temperaturer mellan 5 och 15 plusgrader och i hög luftfuktighet. Eftersom det överallt sägs att putsen inte ska torka för fort borde det väl vara ganska positivt. Det har varit några frostnätter men då har Johan slagit in hela paketet i presenningar och satt ut en värmefläkt på låg effekt, så det borde gå bra. Det är tyvärr fortfarande oklart för mig hur länge vi måste hålla på så, hela vintern blir för dyrt.. Tre veckor har jag läst någonstans.

Arbetsgång

Det här blir lite en blandning mellan hur vi faktiskt gjort och hur vi vartefter förstått att vi borde gjort..

Grundning

Vi började med att lägga ett tunt lager bruk på träullitskivorna. Vi tryckte dit det med skånskan och även om det skulle vara tunt är det viktigt att ha tillräckligt med bruk så det fyller upp håligheterna och på så vis fäster ordentligt i skivorna.

Vi "tryckte" på grundningen med skånskan.

Vi ”tryckte” på grundningen med skånskan.

Utstockning

Detta skikt är till för att göra jämna ut (men inte släta till) väggen och varierar därför från ingenting till någon centimeter tjockt. Det slogs på med trekantig murslev vilket är ett bra sätt att täcka stora ytor med mycket bruk fort (och inte alls så svårt som det sägs om man bara tar det lite lugnt och provar sig fram) eller ströks på med skånskan där det var svårt att nå och få en bra vinkel. Överskottet drogs sedan av med långskånskan. Därefter syntes det tydligt var man lagt på för lite bruk, och där fyller man på och drar av igen. Detta tar tid så det går alltså mycket fortare om man inte snålar med bruk från början. Hörn och smygar byggde jag och upp och drog av med mindre murslev.

Vi var osäkra på hur torrt föregående skikt skulle vara innan man la på nästa. Tycker det förkommer lite olika uppgifter om det. Ganska torrt, i alla fall så att det har ”stannat” som man säger om kakor och äggstanning, vet vi nu. På de ytor där vi inte behövde lägga på någon utstockning alls hann grundningen bli helt torr innan vi la på ytputsen och där blev det inga krympsprickor alls.

Armering

Vi satte armering efter utstockningen, utan distanser. På så vis anser vi att den hamnar typ mitt i putsen. Fästen för putsen är ett helt kapitel för sig.. Vi tänkte att vi skulle klamra fast dem men det var inte det lättaste, dels måste man göra det när putsen var precis lagom torr för att undvika stora kratrar, och dels var det många som inte fäste ordentligt beroende på var de träffade i de underliggande träullitskivorna som ju inte är massiva. Dessutom gick först vår egen (begagnade) klammerpistol sönder och den vi hyrde fick Johan sedan lägga en hel lördag på att plocka isär, rengöra och sätta ihop igen. Så skulle jag göra om det skulle jag verkligen försöka komma på ett teknikoberoende sätt!

Bra att vara två, särskilt vid hörnen. Samt att förböja nätet.

Bra att vara två, särskilt vid hörnen. Samt att förböja nätet.

Ytputs

Även ytputsen slogs på eller lades på med skånska eller murslev beroende på hur man kom åt bäst. Vi gjorde en hel vägg i taget för att inte få tydliga  skarvar. Eftersom kalkputsen torkar så långsamt kan man dock i praktiken pausa ganska länge, till och med över natten, vid de väderförhållanden vi hade. Putsade även smygar samma dag och utan lister. Det gick bra, men hade det varit ett större jobb och inte bara en liten hobby hade det säkert gått att göra mycket mer tidseffektivt!

När putsen satt sig, vilket tog ett helt dygn ungefär, så rev vi av det med skurbrätte. Efter ytterligare några dygn hade det uppstått en hel del torkssprickor vilket såklart inte kändes så bra, men de visade sig var väldigt ytliga och gick att trycka ihop med tungslev. Så det var väl ingen katastrof, det enda som stör mig är att jag inte vet vad vi borde gjort annorlunda..

På större ytor där vi nådde bättre slog vi på putsen vilket gick mycket fortare, men det verkar fastna så här också även om det sägs annat i vissa forum.

På större ytor där vi nådde bättre slog vi på putsen vilket gick mycket fortare, men det verkar fastna så här också även om det sägs annat i vissa forum.

Så här såg de små sprickorna ut

Så här såg de små sprickorna ut

Så här "lagade" vi dem

Så här ”lagade” vi dem

Annonser

1 thought on “Postputspost

 1. Bra jobbat och ju längre tiden går utan frost desto större chans att det håller. Den här gången hoppas jag att kylan dröjer hos er trots att regnet börjar gå mig på nerverna. Britt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s