Alla dessa beslut – fönsterbrädor

I vårt hus fanns bara en endaste fönsterbräda, i köket, och den var rätt skadad och inte heller särskilt snygg och passar inte ens längre efter den invändiga tilläggsisoleringen. Eftersom det är rätt trevligt med lite växter och kanske en adventsljusstake är det något vi tänkte ändra på. Om man har fönsterbrädor men som är för grunda så har MrsUniversum en smart lösning. Men här har det varit samma foder under som runt resten av fönstren så vi har helt enkelt bestämt oss för att göra om och göra ”rätt” (vissa kanske ser detta som en svordom i byggnadsvårdskyrkan men som mer moderat troende tycker jag det är en rimlig anpassning).

Skulle gärna åstadkommit fönsterbrädorna själv men vi har varken utrymme, tid, material, verktyg, färdigheter osv för något finsnickeri ännu. Jag känner mig för tillfället ganska nöjd med att ha tillägnat mig grundläggande skills inom mur- och puts och hoppas få snickra kök sedan när den tiden kommer. Att vi båda lönearbetar numer och att vi hittat en utmärkt snickare i närområdet gör det också enklare att välja att försöka leja ut såna här mindre, avgränsade projekt.

Så alltså, för lite mer än en månad sen skickade jag en första förfrågan till Robban på Våla specialsnickeri som gjorde vår fina dörr, och han svarade med vändande post att han kunde fixa fönsterbrädorna. Sen blev det så mycket annat, tidsplanerna sprack ännu några gånger, men i veckan började jag funderade vidare på utformningen. Tusan vad svårt det var då! Dels att räkna ut måtten för att de ska ansluta rätt till karm, vägg osv (det vore ju riktigt surt om det blev fel och man inte ens har nån att skylla på), men där finns det ju i alla fall ett rätt! Däremot allt som bara är en smaksak! Som fönsterbrädans djup (Jag kom fram till att 18 cm räcker för att en halvstor kruka ska få plats), tjocklek, radie på hörnen, ”utskjutet” på sidan utanför fodren, och så ska det ju finnas någon harmoni i allt detta. Finns standard?!P1720439P1720441

Vi reglade upp även runt fönstren för att kunna tilläggsisolera, tidigare satt råsponten i liv med karmen

Vi reglade upp även runt fönstren för att kunna tilläggsisolera, tidigare satt råsponten i liv med karmen

 

 

Annonser

4 thoughts on “Alla dessa beslut – fönsterbrädor

 1. Hallå!
  Kontakt med bra och kunniga hantverkare är guld värt.
  Funderingar kring skisserna: strunta i standarder då ni specialtillverkar tycker jag.
  Kommer den nya brädan att vila på karmbottenstycket eller använder ni konsoler? Blir fodret under fönstret kvar? Hur lagar ni till springan i fall inte? Tjocklek på brädan? Ska ni ha radiator under fönstret? Om ni ska ha är det bra med springa i fönsterbrädan för att värmen ska nå glasrutorna och hålla undan kallraset, kanske även hålla dem imfria. Måste ni ha ny salning på sidorna ”bakom” fönsterfodren?

  Det blir stämningsfullt med krukväxter och/eller adventsljusstake där framöver!

  • Jag har gjort två varianter på Stenbacken.
   I sockammaren sågade jag av den befintliga karmbotten/fönsterbrädan till en jämn kant och skruvade dit ett måttsågat nytt bottenstycke/fönsterbräda.
   I köket gjorde kag liknande men lät det sluta i liv med väggen och satte sedan dit ett underfoder som är ca 1 1/4tum tjockt och den vanliga fodren mot denna. Att göra dessa tog ca 30 min styck och rundningar kan man ha vad som helst, strunta i standard ta något lagom runt tex en kaffekopp som mall! Skickat bilder, ni är även välkomna på kaffe för att se det IRL!
   Patrik

   • Tack för bilder! Men var är pelargonerna? 🙂 Förutom färre pelargoner kanske dina timmerväggar är tjockare än våra plankväggar, trots tilläggsisolering, och smygen därigenom djupare från början? Här behövs ju dels salning även av understycket för att komma i liv med väggen och dessutom måste den sticka ut rätt mycket från väggen om det ska bli nån plats för pynt alls! Skulle nog klara att göra dem själva (fast på lite mer än 30 min med profilering) Men det jag tror skulle ta längst tid är faktiskt att hitta tillräckligt bra material, i tillräcklig tjocklek och bredd, och bara det tror jag gör det värt att låta Robban göra dem! Om jag nu lyckas ringa honom nån gång och han inte tycker det är för mycket krångel för så litet jobb..

  • Hej, tack för kloka funderingar, som vanligt!
   En standard vore i det här fallet en hjälp för en velig stackare som inte kan hantera för mycket frihet, snarare än en begränsning.. Tjockleken på brädan har jag till ex satt till 33 mm, samma som karmen, mest för att jag absolut inte kunde komma fram till nåt annat! Kanske blir jätteklumpigt?

   Har tänkt plugga och limma fast brädan i framkant på karmen, och låta den vila på klossar på regeln under fönstret, och då tror/hoppas jag att det inte behövs konsoler om man inte ställer dit krukor och ljusstakar av guld 🙂 Har inte tänkt sätta tillbaka fodret under för tror det bara skulle se konstigt ut, ffa eftersom det är gerat i ändarna för att bilda rektangel med sidofodren. Hur vi istället ska täcka springan hade jag däremot inte tänkt på… kanske låta råsponten samt pappen gå ända upp till brädans undersida.. hm. Än så länge finns inga radiatorer eller annan centralvärme för den delen men det kanske vi vill ha i framtiden ja.. kan man då göra en springa/hål i efterhand utan att det blir för fult? hm igen..

   Eftersom väggen inte längre är i liv med karmen efter tilläggsisolering så tror jag vi måste sala på, men säg gärna till om jag tänkt fel! La i en bild på det så blev det lite tydligare. Blev lite tydligare för mig också när jag stirrat på bilden ett tag!

   Ska tänka lite till, men nästa år ska det i alla fall bli adventsljusstakar så det står härliga till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s