Saker vi borde gjort för länge sen

Den gångna helgen hade vi mina föräldrar på besök. När det planerades in var tanken att vi skulle kommit längre och att helgen skulle ägnas åt storstädning inför vintern. Pga att även Johan börjat lönearbeta och att jag haft det lite besvärligt med hälsan blev det nu inte så men de kan nog tänka sig att komma tillbaka för julstädning (?)

Istället har de ägnat sig åt annat såklart. Främst såna där små engångsinsatser som i alla fall jag ofta drar mig för eftersom de har en tendens att jävlas och leda till flera nya småsaker som måste fixas. Om man har sådan tur att de går smidigt ångrar man istället att man sköt på det.

Exempel på genomförda förbättringar är för det första att vi äntligen fixade det där avloppsröret från duschkabinen som jag slet av, skaffade de skruvar som behövdes för att skruva fast väggarna i botten och sköt den på plats. Vi duschar numer hemma!

Riktigt irriterande har det varit att vår nya fina dörr till utbyggnaden inte gått att få igen på någon månad utan stått på glänt för kalla vindar och banditer. Detta pga det i efterhand idiotiska misstaget att putsa invändigt och sedan hålla helt stängt och oventilerat de första dygnen.. självklart blev det enormt hög luftfuktighet och dörren svällde igen. Extra besvärligt blev det sen vi öppnade in till köket för några veckor sedan, men ändå ok eftersom köket också är byggarbetsplats fortfarande. När vi i fredags flyttade en dörr mellan kök och sovrum men inte hann snickra igen gamla dörrhålet blev dock läget halvakut med endast ett rum på nedervåningen att stänga till och hålla varmt.

Morbror Bertil på plats för att handleda oss genom dörrflytt

Morbror Bertil på plats för att handleda oss genom dörrflytt

Tillfällig öppen planlösning

Tillfällig öppen planlösning

Dörrar som inte passar bör enligt mina studier åtgärdas enligt följande; För det första: om dörren nyligen utsätts för onormalt mycket fukt – försök torka ur den. Vi gav det ett par dagar med byggfläkt och ventilation men vi har varken oändligt med tid eller pengar (till elräkningen alltså) så vi fick gå vidare till nästa steg: Om det finns utrymme mellan dörr och karm på andra sidan från där den tar i, justera gångjärnen och därigenom dörrens läge i förhållande till karmen. I absolut sista hand hyvlar/slipar man, eftersom borttaget trä aldrig växer tillbaka.

Vår dörr glipade mot karmen två mm i nederkant och fyra mm i överkant, och vi hoppades att de millimetrarna skulle räcka för att frilägga den på andra sidan. För att inte behöva lyfta på och av och testa vartefter (den är rätt tung) gjorde vi en markering och böjde mot en vinkelhake för att få det exakt. (En genomsnittlig byggjobbare hade troligtvis tjongat till gångjärnen med dörren sittande på plats och fått lika gott resultat men nu var det ju bara förlästa akademiker på plats.) Vi böjde alltså gångjärnet inåt dörren, det övre tre mm och det mellersta ca enochenhalv, och det blev succé på första försöket!

Precisionsjustering av gångjärn

Precisionsjustering av gångjärn

Utöver att dörren går att stänga går den även att öppna och att låsa, tack vare att pappa Klas la någon halvtimme på att montera det nyköpta trycket och cylinderring plus -vred. Den alldeles för långa historien bakom det nya trycket är att vi köpte ett vi verkligen gillade på Nacka Byggnadsvård. Sen la vi (mest jag) oändlig tid på att hitta låsbehör med matchande finish, jag kom fram till att det närmaste var förnicklad mässing vilket inte fanns i Assas vanliga utbud. När väl låsbehören var beställda från specialbeslag.se och vi skulle sätta tryckena på plats visade det sig att det var två högertrycken. Och då tog jag det mogna beslutet att faktiskt köpa nytt. Skönt att ytbehandlingen i alla fall redan var bestämd..

Vi har som synes valt modern placering på låset ovanför trycket, och även ett modernt lås. Men det mest anmärkningsvärda med den här bilden är alltså att dörren är stängd!

Vi har som synes valt modern placering på låset ovanför trycket, och även ett modernt lås. Men det mest anmärkningsvärda med den här bilden är alltså att dörren är stängd!

Ytterligare förbättringar som skett under helgen är syrenbeskärning, flytt av jordgubbsplantor, strategisk städning av till exempel dörrar som inte blivit avtorkade i modern tid, svärtning av vedspisen, flytt av diskstation till utbyggnaden där man nu alltså kan hämta varmvatten till disken i duschen istället för i brunnen och koka i vattenkokaren. Näst bäst av allt är att föräldrarna lagade mat som kommer rädda mig från kebab i upp till tre dagar samt diskade efter sig!

Smulgubbarna har fått ta över hela landet

Smulgubbarna har fått ta över hela landet

Vi fick även hjälp med att armera, vispa bruk och snickra plattform till det större pågående projektet utvändig putsning av utbyggnad. Mer om det när det äntligen är klart. Kanske på fredag!

En färdigputsad och en färdigarmerad vägg och presenningstält på plats inför frostrisk. Man hade ju kunnat tro att vi skulle lärt oss förra året att förlägga gjutning, murning och putsning till sommarhalvåret, men nejdå..

En färdigputsad och en grundputsad och armerad vägg, och presenningstält på plats inför frostrisk. Man hade ju kunnat tro att vi skulle lärt oss förra året att förlägga gjutning, murning och putsning till sommarhalvåret, men nejdå..

Annonser

9 thoughts on “Saker vi borde gjort för länge sen

 1. Grattis till duschen!
  Kul att se att det är fler förlästa akademiker som renoverar hus med teorier och mätande 😉 Men vad är det för gångjärnsuträtarverktyg ni har? Ett sånt tror jag att jag också skulle ha nytta av…

  • Hej Björn, ja vi är nog ett gäng 🙂
   Gångjärnsriktare heter de nog, vår är från Jula men den har faktiskt spruckit så jag rekommenderar ett annat inköpsställe.. Vi ska väl gå över de flesta av husets dörrar varefter, men man får ju försöka ta en sak i taget och njuta av livet emellanåt också!

 2. Jag älskar er blogg! Och ert hus! Hälsningar en till förläst akademiker i husrenoverartagen (fast tydligen inte så pass förläst att jag klarar att vänta med knappen ”Skicka kommentar” tills jag skrivit klart, ledsen för ovanstående inlägg)

 3. Vad skulle man göra utan föräldrar? Man skulle ju kunna tro att deras slit var över när telningarna flyttar hemifrån.
  Inte. Rätt vad det är skaffar dom hus, och då får gammfolket slita värre än under blöjtiden =).
  Eller så känns det här i alla fall…

  • Ja, de är riktigt bra att ha även efter man lärt sig gå på toaletten själv! I helgen kommer mina föräldrar hit, jag förväntar mig stordåd…

  • Haha! Ett riktigt bra verktyg. Speciellt i ett hus där den tidigare ägare valde att skruva fast haspar i dörrfodren när dörrarna inte längre ville gå igen ordentligt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s