Laga eller byta pappspända tak?

Jag hyser en liten förhoppning om att under hösten hinna fixa ytskikt i ett eller kanske till och med båda rummen på nedervåningen, som blivit kvar i bastustadiet sedan vi isolerade för ett och ett halvt år sedan. Även köket är numer naket inpå bara råsponten och kommer så förbli minst över vintern. När man tillbringar större delen av tiden inomhus vore det skönt med någon plats som känns klar, där det liksom är värt att dammtorka och rätta till soffkuddarna 🙂 Eftersom tiden vi lägger på huset fördelas ungefär; 3 delar val och beslut, 2 delar inköp av icke-standard-material och 1 del arbete, så skulle erfarna byggnadsvårdare kunna bidra till att drömmen går i uppfyllelse ofantligt mycket snabbare!

Vi tänker att det är smartast att börja uppifrån, dvs med taket (därefter väggar, fönstersnickerier, lister och eluttag, golven behöver bara skuras ordentligt). I båda rummen är taken pappspända, original skulle jag tro, och vi ser ingen anledning att ändra på det. Jag är dock osäker på om vi ska riva ner de delvis skadade taken eller om det går att komplettera/laga/måla om dem på ett bra sätt.

I sovrummet är det mest skadat, för att vi började där och inte riktigt hunnit inse värdet av att bevara allt som bevaras kan. Dels följde ett par våder med listerna ner. Innan dess hade vän på besök rivit upp ett hål i förhoppningen att det skulle finnas ett fint pärlsponttak därunder, vilket det alltså inte gjorde. (Jag tror inte pärlspont ansågs som så väldigt ”fint” på 20-talet??) Det här taket har även en ganska trist gulgrå nyans som drar mer och mer åt brunt i kakelugnshörnet, och ovanför kakelugnen verkar man ha försökt måla om utan att komma åt ordentligt så det är tjocka lager färg. Jag tror kanske inte det är värt att försöka bevara det som är kvar av det här taket?

Ganska stort (svårlagat?) hål

Ganska stort (svårlagat?) hål

Missfärgad, tjock färg

Missfärgad, tjock färg

I salongen är taket ganska intakt, och ganska ljust och fräscht, utom en stor gammal fuktfläck. Lite mysko eftersom det inte syns något på golvet rakt ovanför. Träet under känns hårt så jag tror inte det är något som behöver åtgärdas, utan att det borde räcka att sätta nya spiklister där de rivits ner och måla hela taket. Frågan är med vilken färg? Den får gärna vara byggnadsvårdsmässigt korrekt men även ganska enkel att få tag på och använda och måste såklart täcka fläcken! Är det risk att man taket blir för tung när man målar om det med flera lager färg? Nu tycker jag det ser ut att vara väldigt tunt målad så borde kanske inte vara någon fara?

Gammal fuktfläck, övermålningsbar?

Gammal fuktfläck, övermålningsbar?

Här kan man väl bara sätta en ny spikremsa.. Tidigare har den suttit över taklisten men jag skulle nog hellre sätta den under.

Här kan man väl bara sätta en ny spikremsa.. Tidigare har den suttit över taklisten men jag skulle nog hellre sätta den under.

Litet, lättlagat hål?

Litet, lättlagat hål?

Som sagt, tips och råd om just dessa specifika tak mottages tacksamt! Allmänna råd och instruktioner om pappspänning kan jag och andra hitta bland annat hos Mrs Universum, Fru Åberg och Södergården.

Annonser

6 thoughts on “Laga eller byta pappspända tak?

 1. Frågorna är många och jag hinner inte ens försöka besvara dem – andra uppdrag kallar 🙂
  Det enda jag säger är generellt: gör allt i er makt för att bevara takens ytskikt och därmed minska er arbetsinsats genom att slippa spika ny takpapp.

  • Vad gäller personlig rådgivning så förväntar jag mig inget men är glad för allt jag får 🙂 Det kommer antagligen inte hända något med det här i brådrasket så har du riktigt långtråkigt någon dag så..

   Generellt är jag helt på din linje, fast kanske kul att testa EN gång med ETT tak?

 2. Mycket finns att säga om taken, men jag tycker ni är på rätt väg. Det finaste taket går absolut att renovera och det andra kan vara mer tveksamt, mest beroende på vad det är målat med för färg. Den gulgrå nyansen ser mysko ut. Papptak ska målas med limfärg som man tillreder själv av krita, lim och vatten. Fläckarna måste ”isoleras” annars går de igenom till den nya färgen. Hålen lagas först med tunt, starkt papper. Taklisten av trä ska klistras över med papper annars flagar färgen när träet rör sig. Hur allt detta ska genomföras i detalj tar för lång tid att beskriva här, så leta efter litteratur i ämnet. Kolla på bloggen Systerumbra också.

  • Hej, och stort tack! Jag ska absolut läsa på allt jag hittar om ”the standard procedure” men just avväganden om vad som kan räddas är svåra.. Det lutar nog mer och mer åt att det ”mysko gulgrå” taket som även är mest skadat inte är värt att rädda medan det finare, som nog kan vara limfärgat förtjänar en chans!

  • Absolut! Mer och mer övertygad om att vi ska försöka laga det finare taket. Måste bara ta reda på vad det är målat med och, om det är limfärg, verkligen är nödvändigt att tvätta ner den. För det verkar ju jobbigt! Tror i alla fall att jag redan nu fattar beslutet att låta pappskivorna i taket i vårt sommarsovrum sitta kvar tillsvidare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s