Massa el och lagom mycket isolering

Det här hänt rätt mycket rätt storslagna grejer här på sistone. Vi jobbar med köket och utbyggnaden medan vi bara bor i resten av huset. Det verkade rationellt att göra så eftersom de dels ligger intill varandra och är de enda rummen som ska innehålla VA-installationer. De är också de överlägset mest elintensiva som man bland annat ser på det stora knippet elslang som kommer in genom väggen där den nya elcentralen ska sitta. Då är det ändå bara den el som går genom kökets enda yttervägg och som måste komma på plats innan denna skulle isolering, och jämfört med andra tror jag vi är rätt modesta med hur mycket köksmaskineri vi planerar för.

I utbyggnaden löper rören i taket, som kommer reglas upp och få ett innertak framöver, och ner i utfrästa spår i väggen. Spåren gjordes genom att fräsa två parallella spår med handfräs och sedan slå bort mellanrummet med huggmejsel. De putsades sedan igen med cementbruk.

Jag har hittills inte tagit nån så stor del i elektrifieringen. Dels för att det är hantverkarberoende och det är Johan som varit hemma på dagarna och deltagit i arbetet, men mest för att el är lite som magi för mig. Nu föll det sig dock så att elektrikern blev försenad, och Johan var tvungen att åka iväg medan jag hade möjlighet att vara hemma. Det gick upp för mig att det här med att jobba med el kanske inte handlar jättemycket om en djupare insikt om elektricitetens beskaffenhet, typ elektron som knuffar på varandra eller vad det var, utan mer om att lära sig utantill hur man gör vissa kopplingar och vara bra på att knyta ihop olika punkter på ett strukturerat sätt. Så kanske är det elektriker jag skulle bli den dagen jag tröttnat på kontoret för gott. Inte särskilt tungt, inte särskilt skitigt och det finns säkert nån firma som ”eftersträvar en jämn könsfördelning”.

P1720231

Här sticker elen in till köket, elcentralen ska sitta i hörnet. på den gamla plankstommen

Och här kommer elen in i köket och vidare genom den isolerade väggen.

Och här kommer elen in i köket och vidare genom den isolerade väggen.

Dosa i taket i utbyggnaden

Dosa i taket i utbyggnaden

Till höger färdigputsad vägg med dosor för vanligt uttag och tvättmaskin, till vänster oputsad vägg där det ska sitta lysknapp och ovanför dörren går elen ut till en lampa ovanför dörren

Till höger färdigputsad vägg med dosor för vanligt uttag och tvättmaskin, till vänster oputsad vägg där det ska sitta lysknapp och ovanför dörren går elen ut till en lampa ovanför dörren

I köket hade ytterväggen fått vindpapp och reglats upp innan elrören drogs, därefter på med ångspärr och sedan sprutas cellulosalösull in. Alltså precis som vi gjort i de andra två rummen på nedervåningen som vi beskrivit här, fast den här gången gick det betydligt fortare såklart. Det här med att spänna upp olika slags papp och dukar har jag verkligen talang för. Börjar se fram emot att ge mig på pappspänning! I köket ska råsponten spikas tillbaka och sen är det så färdigt som det blir den här vändan. Ännu ett basturum men det kan vi leva med ett tag.

När isolerings-Uno var här fick han även isolera vinden. Johan snickrade en sarg kring vindsluckan i vintras, men det har saknats vindpapp över en del stora springor och stenullsisolering kring murstocken men nu blev det tidspress och klart i ett nafs. Det har ju blivit lite kyligare och det märktes tydlig skillnad direkt, plötsligt var det lika varmt i sovrummet när vi vaknade istället för fem grader kallare! Nu ska jag inte sura över att det inte gjordes i vintras utan vara glad över hur mycket mer komfortabelt livet kommer vara kommande vinter! Så här tänkte vi kring isoleringen av vinden.

Annonser

2 thoughts on “Massa el och lagom mycket isolering

  1. Alltid lika fascinerad över att inte fler tjejer är elektriker. Det är ju ett riktigt finmotorik-jobb, och väldigt estetiskt och organiserat. För att inte tala om hur mycket inredning som det handlar om. Kanske kalla yrket el-designer istället =) Rent arbete är det också, till skillnad från mycket annat inom bygg.

    • Ja, vad kan det bero på egentligen?! Har själv övervägt alla möjliga och omöjliga alternativa karriärer under mina återkommande livskriser, men aldrig en tanke på elektriker!

      Hej förresten, jag gillar din blogg jättejättemycket 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s