Dörr- och fönstermontering i utbyggnaden

Lite framåt går det, både med bygget men kanske framförallt med vår byggarskills. Redan för nästan två månader sedan monterade vi dörr- och en fönsterkarm i utbyggnaden. Det krävde en hel dag och allt morbror Bertils tålamod men blev ändå inte riktigt bra. Trots att karmarna dessutom var sprillans nya och mycket gedigna, stabila och raka.

Första försöket, två månader tidigare. Trång fönsteröppning, tålmodig Bertil

Första försöket, trång fönsteröppning, tålmodig Bertil

Jag vill alltså vara tydlig med att det varken var snickar-Robbans eller Bertils fel att resultatet inte blev helt och hållet succé, utan vårt (mest Johans). Storleken på öppningarna i väggen var nämligen baserade på teori och inte på verkligheten. Vi hade murat dem så fint med noga beräknad storlek och raka vinklar men inte tänkt på att när vi putsade dem krympte de lite för många millimeter. Det krävdes en del våld för att bända karmarna på plats vilket kan vara skälet till att en sidan av dörrkarmen bågnade inåt och dörren därför inte gick att stänga ordentligt. När vi försökte räta ut den genom att dra fast skruven hårdare var det enda resultatet att borrhålet i lecan blev förstört.. Dessutom hamnade dörren lite väl lågt vilket begränsar hur tjockt golv vi kan ha i utbyggnaden och det blev väldigt lite utrymme för att dreva runtomkring men det är ett mindre problem.

Efter att ha grunnat på detta under semestern tog vi det mogna beslutet att göra om och göra rätt istället för att gå och irritera oss på´t. Vi tog därför ut dörren igen och Johan sågade upp den öppningen plus de två där fönstren från gamla skafferiet och klädkammaren skulle sitta. De tog ett bra tag och det blev inte lika raka vinklar denna gång men det får vi fixa med putsen sen.

Ny dörr och nytt fönster längst fram och gammalt fönster i bakgrunde. Det hade varit snyggare med fönstren placerade längre ut i väggen men detta är en byggnadsteknisk kompromiss.

Gammalt fönster till vänster, nytt matchande fönster i mitten och ny dörr till höger. Det hade kanske varit snyggare med fönstren placerade längre ut i väggen men detta är en byggnadsteknisk kompromiss.

Vårt framtida mycket utrymmeseffektiva wc/dusch-rum

Vårt framtida mycket utrymmeseffektiva wc/dusch-rum

I alla fall var inte den tid vi och Bertil la ner förra vändan det minsta bortkastad! Denna gång arbetade vi som värsta proffsen om jag får säga det själv både dörren och de två gamla fönstren var på plats på en förmiddag. De här fönstren är alltså cirka hundra år gamla, lika gedigna som det nytillverkade men inte alls lika stabila eller raka. Men vi hade ju lärt oss nu och genom att ta lagom hänsyn till vattenpass och tumstock passar nu de lite sneda fönstren perfekt i de något parallellförskjutna karmarna i den spikraka lecaväggen.

Så alltså behöver nån hjälp med karmmontering vet ni vem ni ska ringa! Om ni också vill försöka själva men inte har någon morbror Bertil att tillgå har jag skrivit lite instruktioner och tankar här om hur vi gjorde andra gången.

Äntligen färdigkrånglat med dörren och dags att sätta i fönster och måla!  Fast väntade tills temperaturen sjönk under 30 någon gång framåt nio på kvällen.

Äntligen färdigkrånglat med dörren och dags att sätta i fönster och måla! Fast väntade tills temperaturen sjönk under 30 någon gång framåt nio på kvällen.

Ett begagnat trycke vi verkligen gillar, men som kommer bli svårt att hitta matchande låskolv och ring till. Ingen aning vad det är för metall men tungt som guld.

Ett begagnat trycke vi verkligen gillar, men som kommer bli svårt att hitta matchande låscylinder och -ring till. Ingen aning vad det är för metall men tungt som guld.

Grönmålad i all sin glans! Verkligen glansig, men kommer mattas av när den torkar.

I all sin glans efter första strykning! Verkligen jätteglansig, men kommer mattas av när den torkar.

Annonser

One thought on “Dörr- och fönstermontering i utbyggnaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s