Träullit + tillbyggnad = sant

Här följer ett matnyttigt och konkret inlägg om hur isoleringen på tillbyggnaden kom på plats:

Vägg med träullit och halvt skymda fönsteröppningar.

Vägg med träullit och halvt skymda fönsteröppningar.

Tillbyggnaden som är helt byggd av lecastenar isoleras utvändigt med Träullit som sedan ska putsas med kalkputs. Träullit är en svensk produkt som består av träfibrer, cement och vatten, inget mer och inget mindre, och har därför väldigt bra egenskaper. Dels isolerar den (inte bäst men helt ok) men framförallt tar den upp och avger fukt mycket bra och dessutom är den en bra putsbärare. Dessutom är den miljöklassad. Varianten vi isolerat med är en standardskiva men det finns en hel uppsjö av andra alternativ, en kan till och med beställa hela väggelement och bygga en hel husstomme i Träullit.

Cementbruk på baksidan innan skivan åker upp på väggen.

Cementbruk på baksidan innan skivan åker upp på väggen.

Skivorna vi isolerade med är 200 cm x 60 cm och 10 cm tjocka. Varje skiva väger nästan 40 kg så det är inget ensamarbete att få upp dem på väggen direkt. Anna och jag satte upp en skiva men när resten skulle upp var hon tvungen att jobba så jag fick ta hjälp av Chris och tillsammans fick vi upp isoleringen på hela väggen på en dag minus någon timmes regnpaus. Eftersom fuktiga skivor drar ihop sig när de torkar är det ingen bra idé att montera dem fuktiga för då kan det bli glipor.

Träulliten fäste vi mot väggen både mekaniskt med isolerfäste/plugg och med cementbruk. Först på med lite cementbruk på baksidan, upp med skivan mot väggen och sedan borra hål igenom Träulliten och in i lecaväggen och i med pluggen och sist av allt slå in kilen som expanderar pluggen. Förutom att skivorna var tunga var de rätt trivsamma att jobba med, lätta att kapa och lätta att fästa. Plus i kanten till Anna som gjorde den uttänkta planen för hur skivorna skulle sitta för att få välplacerade skarvar och undvika spill. Om vi någon gång ska ge oss på att bygga ett hus från grunden så ligger Träullits helväggselement väldigt bra till. ”Det bästa från träsidan och det bästa från cementsidan i en och samma konstruktion”. Låter ju rätt lockande eller hur?!

Långt borr, cementbruk och en massa isolerfästen är en bra början.

Långt borr, cementbruk och en massa isolerfästen är en bra början.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s