Hemkörning av kökspanna

I söndags, mitt i vedbestyren, ringde Stefan till Johan och frågade om vi ville ha en kökspanna. Alltså Stefan från Vaksala kakelugnsmakeri som både glidgjutit våra rökgångar, lärt mig grunderna i murning och också svetsat ihop vedluckan som Johan slog sönder när han envisades med att hugga ved framför vedspisen.

Leverans av kökspanna från Älvdalen

Leverans av kökspanna från Älvdalen

Han var i Älvdalen och köpte en vedspis åt sig själv och där fanns även en kökspanna till salu. ”Hur lång tid får vi på oss?” frågade Johan. ”Vi ska fika här, så en kvart tjugo minuter” sa Stefan. Bra för oss att tvinga ta ett beslut som annars kunnat bli en riktig flaskhals i köksplaneringen. Alltså den om val av eldstad. Även efter att en del av skafferiet och en klädkammare tagits i anspråk kommer kökets yta vara begränsad så optimerad inredning är viktig. Vattenmantling och större eldningsutrymme på mindre bredd vinner stort över vedspisens ugnsdel och något vackrare yttre. Stefan skötte både förhandling och transport och får såklart behålla prutmånen som tack. Själva pjäsen väger runt 200 kilo men som vanligt, teknik och rutin kan förflytta berg.

P1710849

1800-talsugn

På köpet fick vi en snabb kakelugnskonsultation. Den i salongen, som är från 1800-talet, lite för låg och enligt mig lite för krusidullig för att passa in har även blivit sämre och sämre under vintern. På slutet gick den knappt att få varm alls. Troligtvis läcker det mellan kanalerna. Ett bra läge tycker jag att plocka ned den, och när vi får råd sätta in en 20tals-ugn istället. Husets och kakelugnens andre ägare håller inte med och Stefan hade förslaget att lägga till en fris för att anpassa den bättre till takhöjden, så vi får se hur det blir. Sätta om kakelugn tillhör de moment som jag (än så länge) inte skulle få för mig att försöka med själv och just nu finns inga pengar så just det här beslutet kan få dra ut på tiden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s