Konsumentmakt och murbruk

Det talas ju väldigt mycket om konsumentmakt nuförtin, vad gäller alltifrån köttproduktion, palmolja, angora osv. Vad det gör med samhället att individer ska lösa alla problem med konsumtion som verktyg kan man läsa om mer välformulerat än jag kan åstadkomma här. Även om jag inte hör till den skolan så försöker jag såklart göra bästa möjliga med mina finansiella muskler.

Vilket leder mig in på svårigheterna med att vilja bygga miljömedvetet och hållbart. Det är tusan inte lätt att hävda sig mot hela bygghandeln, och större delen av hantverkarSverige! För att inte tala om tillverkarna av de material som råkar vara de enda rätta just det här året/decenniet. Varför ska du göra så när man kan göra SÅ HÄR? Varför ska du använda det där när vi har DET HÄR! och alltså inte med genuint intresserat tonfall…

Min strategi för att orientera mig bland alla motstridiga råd från olika håll baseras till stor del på fördomar. Jag analyserar den aktuelle rådgivaren, placerar den i ett fack och bedömer sedan det den säger utifrån det. Till exempel (varning för fördomsfullhet och överdrift);

  • Medelålders manlig säljare på bygghandel – kommer rekommendera det senaste för att det går så himla snabbt och smidigt och säljaren på Finnja eller vad det nu kan vara är ju en bra kille. Underhållsfritt också! Naturmaterial är för kärringar!
  • Ägare av byggnadsvårdsbutik i Stockholmsregionen – kommer rekommendera vad som helst som man använde förr och som kan ha synts i ett livsstilsmagasin. Drar samma historia om varför allt modernt är förkastligt oavsett mottagarens fråga och kunskapsnivå. För det är det folk (stockholmare med Lantlivsdrömmar och ”torp” i Roslagen) vill ha!

Nu menar jag inte att man inte får ut något alls av ovanstående men det gäller att inte glömma den viktiga följdfrågan ”varför?”!

När vi ska ge oss på själva huset tror jag det kommer bli lite lättare för där tänker vi ”helt enkelt” använda samma material som ursprungligen. Men utbyggnaden däremot, det är en riktig kamp det! Vi har stått på oss och i slutändan nästan genomgående valt material efter eget huvud men att hitta information och lyckas köpa det vi vill ha har tagit många gånger själva byggtiden. Att vi bygger själva beror förutom ekonomin till stor del på att vi inte hittat nån som kan/vill bygga som vi vill.

Det bästa är när ett material man gillar även har en påläst, tekniskt intresserad och ödmjuk förespråkare som tar sig tid att dela med sig till en stackars amatör. Sämre när tillverkaren av det material man siktat in sig på själva verkar sikta på en betydligt större och viktigare marknad. Nu blev det här så långt att jag inte hann komma in på själva murbruksallegorierna, men det blir en annan gång. Det första scenariet handlar om träulliten vi ska klä väggarna med och sedan putsa med hederligt gammalt kalkbruk, det senare om dagens experiment med puts av foamglasskivorna på grunden. Imorgon får vi se om det blev succé eller fiasko!

Annonser

2 thoughts on “Konsumentmakt och murbruk

    • Är inte rödgrund egentligen ett ganska vanligt cementbruk som används för att jämna ut ”suget” mellan olika material i underlaget för att inte exmpelvis fogar ska synas igenom putsen? och rödfärgat för att man ska se tydligt om man missat nånstans? Nu blev det ett fiberförstärkt cementbruk i två skikt med glasfibernät emellen och än sitter det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s