Sista (eller näst sista) murningspasset på tillbyggnaden

Vi har inte riktigt bestämt oss. Jag tycker att det kan räcka med 2,20 i takhöjd och att det bättre att kunna få lite lutning på taket, som ska få plats under det befintliga taket. Johan vill än så länge hålla sig till ursprungsplanen och mura ett skift till ovanför balkarna, som vi la dit idag. Inte helt lätt kan jag meddela, vi förstår varför de som gör sånt här oftare och i större skala använder en kran för att lyfta dem. Samtidigt är det ju lite kul att upptäcka vad man faktiskt klarar med lite teknik och dumdristighet!

Kanske har beskrivit själva murningen tidigare, men i alla fall är lecablocken från Nyströms väldigt smidiga så vi kan verkligen rekommendera dem. De torrstaplas och sen häller man murbruk av filmjölkskonsistens som bildar som uppochnervända T i rännor mellan och under blocken. (Ska ni göra det på riktigt finns såklart bättre instruktioner att hitta) Balkar däremot sätts i bruk. Fogen ska vara 1 cm hög för att överkanten ska komma på samma höjd som de vanliga blocken. Vi använder ganska löst bruk och lägger lite gruskorn i för att balken inte ska trycka undan det och sjunka ner för lågt.

Snickarn är klar med vår dörr och det nya fönstret. Vi ska förhoppningsvis hämta dem i veckan (kan knappt bärga mig), sen ska de målas och glasas innan de kan sättas på plats. Taket ska också byggas först har vi tänkt. Alltså fick vi den dead-line vi behövde för att få tummen ur, och en helg med underbart väder på det, som gjort för murning!

P1710379P1710411

Annonser

9 thoughts on “Sista (eller näst sista) murningspasset på tillbyggnaden

  • Nu fick jag en anledning att allmänbilda mig lite, alltid bra 🙂 Men jag tycker allt han verkar haft lite tveksamt omdöme den där Frank? Fast det kanske bara gällde privatlivet och inte privatbostäder?

   • och nu hittade jag ett klipp från en dokumentär om Falling Water och känner igen det precis. Inser att nån gång i min ungdom måste jag ha sett bilder på det och pga av det drömt om både arkitektyrket och ett hus vid och över ett vattenfall i en lövskog! Inte bara dagdrömmar utan huset finns ofta med i mina nattdrömmar. Tänk vad man kan ha i sitt undermedvetna utan att riktigt veta om det!

  • Åh tack, och varsågod!

   Roligt om du vill titta till oss ibland och hojta gärna till om du tycker vi gör nåt galet. Har stort respekt för både ditt kunnande och din goda smak 🙂

 1. AL och jag har 2,12 i takhöjd som högst. När ni fått dit undertak och pågjutning på golvet klarar ni inte det. i ett så litet utrymme kommer det att kännas ”trångt” med tanke på det övriga huset! Ett skift till. lutningen klarar sig säkert, men jag har ju inte sett er byggnation i verkligheten. BN

  • Vi skulle nog klara 2,12 alldeles precis, det blir inte särskilt högt golv och större delen av takets isolering osv kommer ligga i höjd med hammarbandet eller vahettere.. Men du har ju rätt i att det nog skulle kännas lite trångt, speciellt jämfört med resten av huset. Å andra sidan ska det ju inte bli nåt ”uppehållsrum” utan man ska bara passera och göra det man behöver. Och Johan kan ju få bestämma nåt ibland också så det blir nog ett skift till!

   • VÄLKOMMEN att titta till bygget när det passar! Om ett par-tre veckor ska vi förhoppningsvis sätta in dörr och fönster och då kan det nog behövas lite support…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s