Skära glas – skarpt läge och lite annat om fönster

Någon av er snälla och hjälpsamma som peppade mig inför glasskärningen kanske undrar hur det gick eller till och med oroade sig för att utebliven rapport berodde på gråt och tandagnisslan över spräckta gamla fönsterglas.

Men nejdå! Efter att ha strimlat sönder en hel (redan trasig alltså) ruta från glasverandan och nästan tappat modet tog jag ändå mod till mig och tog itu med den riktiga stora rutan. Jag tyckte det var svårt att få glasskäraren att börja skära ända uppifrån övre kanten, men provade att skära ett par centimeter uppåt först och det gick jättebra! Så nu är äntligen glasningen komplett.

Några upptäckter har jag gjort. Dels att glasen i innerbågarna är 2 mm medan det i ytterbågarna är 3 mm. Eftersom jag använt innerfönsterglas som ersättning i ytterbågen är det alltså blandat nu, men det får vara så. Det gör väl inget? De har inte heller exakt samma dimensioner vilket ju känns lite knepigare eftersom jag planerat att kunna göra så genomgående och ev sätta lågemissionsglas i innerbågarna.

Det har också visat sig att ytter- och innerbågarnas spröjs är olika. Det gjorde det extra svårt för oss att välja spröjsprofil till det nytillverkade fönstret till tillbyggnaden men vi lyckades tillslut och det fick bli den som mest liknar innerbågen.

Våra två varianter av spröjsprofil och en glimt av den just nu ganska dassiga trädgården

Våra två varianter av spröjsprofil och utsikt över den just nu ganska dassiga trädgården

Det är lite kul att fundera på hur det här kommer sig. Jag tror att det här och grannhuset är 20tals-föregångare till dagens kataloghus. De byggdes inte av den som skulle bo här själv utan någon köpte tomterna, byggde husen och sålde dem. Men borde inte fönstren vara likadana då? Det skulle ju kunna vara så att man kompletterat med innerfönster senare men karmarna ser ut att vara gjorda för dem från början. Roligt som sagt att fundera på. Och roligt om nån har någon idé!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s