En liten insats för byggnadsvården

Efter att ha tvekat ett tag för att jag inte vill verka dryg så skrev jag idag mitt livs första ”insändare”. Jag kallar inte mig själv för byggnadsvårdare, dels för att det verkar ha blivit mycket av en stil som man ska få till oavsett om den var där från början eller om den är det bästa alternativet, men också för att jag inte vet om jag kan leva upp det epitetet. Men kanske ska jag istället försöka hjälpa till att återta begreppet och fylla det med det innehåll jag tycker det ska ha.

Skurgolv är ju till exempel ett både bra, miljövänligt och inte särskilt ansträngande alternativ, definitivt att behålla i ett gammalt hus men även att använda i nya. Om man inte har jättebråttom och mest är ute efter ett visst, gammaldags utseende. Vilket jag inte tycker är vad byggnadsvård handlar om.

Trevligt svar fick jag också! (Hoppas inte nån av er mer erfarna byggnadsvårdare tycker att jag skrev ”fel”?)

Till:info@villaagarna.se
Subject: Angående lut och ”skurgolv”‏

Hej!
Jag har inte tidningen framför mig just nu men i en kort text tipsar ni om lutning av trägolv. Jag minns inte exakt formuleringen men intrycket kan bli att ett skurgolv definitionsmässigt är lutat. Så är det inte, ett skurgolv är bara skurat med kallt vatten och såpa, vilket ger en tålig yta som är lätt att få bort fläckar från och med tiden en grånad ton. Lut kan ge en likande färgton men tyvärr motsatt effekt på hållbarheten och tåligheten mot fläckar eftersom det bryter ner ligninet i träfibern. Vill man inte vänta på ”såpeffekten” utan bestämmer sig för att luta golvet så är det kanske bättre att sedan olja det, ev med en olja med vitt pigment i, för att sedan övergå till skurning med en fet såpa. Linoljesåpa är ett bra, inhemskt alternativ men annan fet såpa funkar också. Ursäkta besserwisser-tonen, men tycker det vore synd om man har gamla redan inarbetade skurgolv och får för sig att de ska lutas, eller att man blir besviken på att ens nya så kallade skurgolv inte är så tåligt som man förväntade sig!

http://www.skansen.se/sv/artikel/sapskurning-av-golv

Vänligen,
Anna Nordström

SV: VB: Angående lut och ”skurgolv”‏

Hej, och tack för ditt påpekande! Vi tar med ett förtydligande i vårt nästa nummer!

Bästa hälsningar
Lotte Ivarson Sandén
Chefredaktör Tidningen Villaägaren – ett av Sveriges största magasin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s