Odlingsåret 2014: lust och fägring!

Försök förgro vitlök, ramslök och akleja

Försök att förgro vitlök, ramslök och akleja

Blir blygsamma odlingar i år, nästan ännu mer än förra året, fast då berodde det mycket på kall vår och torr sommar, nu mer på eget val. Det får bli sånt som är roligt, vackert, lätt att lyckas med och ger en stark känsla av livskvalitet och/eller behöver lite etableringstid, som till exempel jordgubbar och rabarber. Kanske en hallonhäck och framåt hösten något fruktträd annat än äpple, om tiden räcker till och om vi kan bestämma oss för vad och var.

Innan (om) odlingarna utökas i framtiden behöver vi 1. bestämma var de ska placeras (jag är så himla förtjust i den näringsfattiga, blomsterrika ängen här att det tar emot att göra odlingar av den..) 2. ha tid, 3. gärna fixa automatisk bevattning, 4. få tag på större mängder mull att blanda upp lerjorden med, till exempel ett stall som använder halm som strö, 5. bygga ett superhögt taggtrådsstängsel som hindrar katterna från att gå på toa i landen. 6. få ordning på jordkällaren som idag är så fuktig att allt möglar. Nisse i torpet som är en hejare på odling (till skillnad från mig fast jag fått ett oförtjänt gott rykte i bekantskapskretsen) tipsade om att morötter klarar förvaring i mycket fuktiga jordkällare men tyvärr gillar jag inte morötter.. Dessutom, som diabetiker är jag inte särskilt intresserad av grödor med högt kolhydratinnehåll om de inte kan ta vägen via ett djur för att bli fett och protein. Läste faktiskt att morötter är bra getfoder och det är ju en annan idé, så i framtiden kanske det blir morotsåker i trädgården och gethägn i snårskogen 🙂

Alltså i år blir det bara nöjes- och träningsodling!
Rosenbönor – både vackra blommor och vackra och goda bönskidor och lätta att lyckas med om man börjar i tid.
Spritbönor – har jag inte odlat förut men ska vara enkelt
Sockerärt – mest för att vi har kvar från tidigare år och de känns lyxiga

Plocksallad
Mangold – har jag inte provat förr, väldigt snygga och kan ge skörd långt in på hösten om man har tur (skicklighet)
Rädisor, rödbetor, morötter – i liten mängd eftersom vi inte har några bra lagringsmöjligheter, men det känns så härligt att äta dem direkt från landet!

P1710266

Dragon på väg upp

Vintersquash Uchiki Kuri – verkar vara en favorit hos många av odlingsbloggarna jag läser för nöjes skull
Tomater – färdiga plantor för vi har inte plats att dra upp egna just nu (och det brukar alltid vara nån bekant som får plantor över)

Vitlök – glömde sätta i höstas så nu försöker jag fejka höst och vinter i husets olika temperaturzoner..
Ramslök – årets experiment

Kryddor – krukövervintrad dragon, timjan, gräslök med mera ska få en permanent plats

Skörd av Vansbro-gubbar tredje och sista året på kolonilotten

Skörd av Vansbro-gubbar tredje och sista året på kolonilotten

Jordgubbar – hoppas på plantor med Vansbrohärstamning från min vän Marit, vi hade dem på vår gemensamma kolonilott och de var fantastiska! Tog med några hit men de blev tyvärr försvagade av en för närgången squashplanta och torka så det blir till att börja om från början.
Rabarber – två sorter jag hittat på olika (olämpliga) ställen på tomten plus en ny med mindre oxalsyra ska också få en mer permanent plats.

Hallon?

Körsbär?
Päron?

Annonser

8 thoughts on “Odlingsåret 2014: lust och fägring!

  1. Låter trevligt. Låter mycket. Låter gott.
    Själv förgror jag bara jätteverbena i år. Jag är usel på att få till bra plantor inomhus. Men vitlöksklyftorna är redan i marken.

  2. Rosenbönor skulle man kunna odla enbart för det vackra namnet. Vad skönt att ha planen klar. Vi är fortfarande i valet och kvalet och funderar på vad vi ska odla och hur vi ska få plats med allt. Det här med att planera saker och ting i förväg verkar inte vara min starkaste sida 😉

    • Jag gillar planer, både som ett sätt att begränsa mina egna förväntningar på mig själv lite, och som ett sätt att börja njuta av saker och ting redan innan de börjat. Sen tillåter jag mig att utöka eller förändra planerna om jag känner för det, och till och med misslyckas! I alla fall än så länge och när det gäller odling..

  3. Jag nöjer mig med att sätta några få potatisar och lite långa smala brytbönor i år. I vanlig villaträdgård tycker jag att det är lagom att prova en eller två nya sorter varje år såhär i början när man är nybörjare, vi har ju redan en massa frukt så det räcker och blir över liksom.

    • När man är nybörjare ska man vara nöjd med hur lite man än försöker och lyckas med 🙂 En bra grej med odling är ju att det är svårt att göra nån permanent skada! Om man inte till exempel får för sig att plantera kirskål som marktäckare..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s