Isoleringsfunderingar

Vi har ju lite av en paus i vår utbyggnad och koncentrerar oss på att dels överleva vintern, som går fint trots dramatiskt ordval, och dels göra saker inomhus som underlättar det förra. Vi har vatten i brunnen, ved så det räcker(?) i vedbon, fönstren är drevade och tätade så nu återstår bara isoleringen av vinden.

Ganska trång vind isolerad med 15 cm kutterspån.

Ganska trång vind isolerad med 15 cm kutterspån.

Planen för vinden var klar men när jag funderade över detaljerna en vända till och läste på lite till innan det var dags att sätta igång blev jag lite osäker och fick lite kalla fötter. Efter att ha läst några forumtrådar, artiklar och forskningsrapporter för mycket kändes det som att jag var tillbaks där jag började, bara mer förvirrade och med mer frågor än svar.

En bra lösning på problemet är att prata med någon som har bättre koll och mer erfarenhet för att få ordning på tankarna och svar på frågorna. Så det gjorde jag. Vi är medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen och jag ringde till ett av våra länsombud som var mycket trevlig och hjälpsam och rådde mig att ringa verksamhetsledaren Stephan Fickler för mer råd.

Efter ett mycket givande samtal med Stephan är planen nu helt klar:

  • Se till att det är tätt.

Den varma inomhusluften ska inte läcka upp till det kallare vindsutrymmet. Fokusera på att kolla och täta byggnadsskarvar vid öppna innerväggar, mellan yttervägg och tak och vid murstocken.

  • Isolera lagom.

För mycket isolering kan göra att temperaturskillnaden mellan bjälklaget och vinden blir stor med hög relativ luftfuktighet i vinden och risk för kondens och ett perfekt klimat för mögeltillväxt.

  • Följ upp.

Håll koll på klimatet på vinden. Jag ska med glädje köpa ytterligare en termometer med hygrometer och kolla upp hur temperatur och luftfuktighet ändras på vinden och med jämna mellanrum kika upp på vinden och hålla koll på hur det luktar.

Men vad är då lagom mycket isolering? Det är den svåraste frågan eftersom det är så många faktorer som spelar in. Hur bra ventilerat är huset och hur mycket varm och hur fuktig luft kommer ta sig ut genom vindbjälklaget? Hur ventilerad är vinden? Hur mycket används eldstäderna och hur mycket kommer murstocken värma upp och torka ur vinden?

Det är svårt att få ett allmängiltigt svar och det är här det fina med uppföljningen kommer in. Vi börjar med att täta ordentligt, fylla på med ca 30 cm cellulosaisolering på befintligt kutterspån. Håller koll på klimatet på vinden under en säsong eller två och finjusterar när vi vet mer om klimatekvationen i just vårt hus för att få det optimalt.

Halvdan tätning signerad tidigare ägaren.

Halvdan tätning med diverse textilier signerad tidigare ägaren.

Oisolerat snedtak med getingbo.

Oisolerat snedtak med getingbo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s