Fönster i utbyggnaden

Vi har nämnt våra fönsterfunderingar så många gånger att de verkar värda ett eget inlägg. Det finns visst olika skolor i hur man ”ska” utforma tillbyggnader. Vissa tycker att man ska försöka få dem så lika resten av huset som möjligt. Andra att de hellre ska bryta av helt, eftersom det är ärligare (eller nåt). Jag är nånstans mittemellan. Johan lite mer åt det traditionella.

Jag vill att utbyggnaden ska följa husets form och proportioner någorlunda, och då är fönstersättningen ganska viktig. Därav velandet. Jag är absolut inget proffs eller knappt ens påläst amatör men förenklat är det väl så (?) att i ett hus som vårt är fönstren  placerade symmetriskt och de flesta är likadan, vilket ger bra ljus i de flesta rum men i ärlighetens namn kan göra dem lite svårmöblerade för moderna önskemål. I funkishus anpassade man mer fönstren till rummet innanför så att säga och de kan därför sitta ganska olika placerade och ha väldigt olika storlek och form. (De ”riktiga” funkishusen har ju ändå en tydlig om än oregelbunden symmetri, vilket många funkisinspirerade kataloghus verkar sakna. De senare verkar även ofta ha placerats helt oberoende av väderstreck och utsikt och kan ha stora fönsterpartier mot grannen tio meter bort.)

Så, vi hade alltså tänkt placera fönstren i utbyggnaden på ett för huset smickrande sätt. Jag hade kanske tänkt ta hjälp av ett proffs att rita några olika alternativ att titta på. Men under velandets gång har Johan blivit så pass duktig på att rita i Sketchup att vi själva kunnat flytta runt på det som måste få plats där inne. I och med det har vi insett att det inte finns så många alternativ som överhuvudtaget fungerar. Att ha fönstren bakom en duschkabin eller ack.tank känns ju inte så praktiskt. Så det blir typ en funkis (funktionell) fönsterplacering, men så symmetrisk det bara går.

Sketchup-skiss med utbyggnad norrifrån

Sketchup-skiss med utbyggnad norrifrån

De två små fönstren som syns i fasaden nu (skafferi och klädkammare) kommer både sitta i blivande toalett/duschrummet ( det ena ”runt hörnet”) och till groventrén beställer vi ett nytt dubbelt fönster. Det skulle sett snyggare ut med fönstren lite mer åt vänster men vi tror att det här blir ok, särskilt om utbyggnaden inte får någon vit knut. Dessutom är ju det hela placerat på baksidan. Hoppas ingen mer kunnig eller renlärig läsare tycker vi begår helgerån..?

Annonser

4 thoughts on “Fönster i utbyggnaden

  1. Nja, mellan utbyggnaden och köket kommer det vara en vägg. Iofs med en dörröppning och med den öppen kommer man nog kunna se ut genom det större fönstret när man står vid både spis och diskbänk. Det blir ingen större skillnad från nu, när man får gå in i skafferiet och ställa sig på tå för att titta ut på bakgården 🙂 Köket har alltså även idag bara ett fönster, åt väster. Visst vore det trevligt med fler, och vissa har tyckt att vi borde göra kök av ”salen” som har fönster både åt söder och öster, men det tycker jag känns onödigt på gränsen till fel…

  2. Men nu kom jag på att jag tidigare funderat på att ha kvar det lilla fönster som nu sitter i ytterväggen i skafferiet (som kommer bli innerväggen mellan kök och grovingång).. på så vis skulle man definitivt se ut. Kanske ska fundera en vända till på det!

  3. Ja det tycker jag låter som en bra idé! Det var ju det vi tänkte göra. Ett fönster mellan kök och hall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s