Mullismurning

Grävarna har varit här igen sen en vecka och gjort andra delen av markarbetet. Eftersom vi både gräver för utbyggnad och anlägger avlopp samtidigt är det mycket som ska klaffa. En ovanlig avloppslösning och att grunden byggs i två nivåer och därför två omgångar gör det knappast lättare att få ihop utan kostsamma flaskhalsar. Helt friktionsfritt har det inte gått heller och humöret har åkt berg-och-dalbana minst sagt…

NC-blocken byggs utan murfogar förutom under nedersta skiftet så man kan inte justera höjden någonting vartefter utan innergolvets nivå bestäms redan där. Eftersom vi vill ha bra övergång till golven i resten av huset ägnade vi timmar åt att mäta och markera både murbrukets höjd och höjden på blockens överkant med murarsnöre. Vi satte de första blocken i ottan förra lördagen och Johan gjorde klart tre skiften under helgen. I början på den här veckan slammade vi utsidan och sen fick det hela stå med tält och värmefläkt för att härda ett par dygn.

Innan helgen fyllde grävarna på makadam runt multrumsmuren och flyttade på avloppsrören som inte var riktigt rätt placerade. I lördags ytterligare en omgång minutiöst mätande, denna gång med hjälp av syster, för att kolla att grunden skulle kunna ansluta till multrumsmuren på samma nivå. Det skulle den inte göra, så vi fick fylla på med grus för hand, jämna till och sedan på med isolerskiva av cellglass och grundsula av leca. Det tog faktiskt inte alls särskilt många timmar! Vi hann även ta ett hastigt beslut att flytta utbyggnadens yttervägg en decimeter utåt. Tog fem minuter att ändra en plan vi filat på i över ett halvår 🙂

På söndagen trixade jag och Johan till skarvar mot gamla huset, armerade och lite annat smått som alltid tar längst tid. Började också rensa bort mer jord längs gamla grunden för att få koll på hur stabilt den egentligen står och stötta upp med ytterligare sten om det skulle vara nödvändigt. Det såg nämligen ut som några av grundstenarna sjunkit ner men när vi tog bort den gamla murkna vattbrädan (hängrännan har läckt just där), fann vi en syll i prima skick, stadigt vilande på grundstenarna!

Imorgon har jag semester från jobbet för att gjuta betong i grundsulorna! Sen är i alla fall det värsta tröttsamma och grälframkallande mätandet över..

Jag har tänkt att den här bloggen skulle kunna vara till hjälp för andra som planerar liknande projekt, utöver att fungera som dagbok och tidsfördriv för släkt och vänner. Funderade därför på att skriva en lista över varje moment och i vilken ordning de utförts (eller borde ha utförts) men ingen lär ju göra en exakt likadan utbyggnad och avlopp så en sån lista skulle ha ett ganska begränsat värde. Så jag säger bara att ska ni genomföra ett stort projekt där de olika stegen är beroende av varann och måste utföras i rätt ordning och ni inte kan gör allt själva och inte har obegränsad ekonomi:

Gör en plan med exakt alla moment och ritningar över exakt varenda rör! Och lita inte på att nån annan än du själv har koll eller att det kommer ordna sig…

Annonser

2 thoughts on “Mullismurning

 1. Hej!
  Kul med er blogg och ert projekt!
  Har själv ett gammalt soldattorp på andra sidan stan som jag jobbar med.
  Hade varit kul att titta förbi nån gång men det är lite ont om kontaktvägar här så det fick bli i en kommentar.

  • Hej Patrik!

   Kul att du gillar bloggen! Du får gärna titta förbi och kolla läget i Funbo och berätta mer om ditt soldattorp. Skickar mail så du kan få tag på oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s