Hålla värmen – old school

Ända från början har jag känt att jag kan klara av både utedass och utedisk och vattenbärning bara jag inte behöver frysa konstant. Vi har bävat inför de första frostnätterna (även om vi intalat oss att gick det förr så ska det väl gå nu) men nu har vi klarat oss igenom dem! Även om det kommer bli mycket kallare framöver känner vi alltså en viss tillförsikt. Framgångskonceptet hittills består helt av mycket gamla, mycket beprövade metoder (undantaget cellulosaisoleringen som vi dock ser som en modern version av sågspån).

eld i kakelugn1. Kakelugnar
Det finns redan så många hyllningsskrifter till kakelugnen på internet, så jag behöver inte skriva en till. De har i alla fall rätt!

2. Klimatzoner
Det vill säga stängda dörrar. Vi värmer bara upp de rum vi använder, det vill säga kök och två rum på nedervåningen, och håller dörrarna stängda ut mot resten av huset, det vill säga hall och övervåning. Det kan kännas lite omysigt att det är så kallt i hallen, men om man bara tänker sig att man bor i en lägenhet med två rum och kök och hallen är ens trapphus så känns det helt ok. Och man behöver inte skynda sig att packa upp matkassen.

linsnöre3. Linsnöre
Gliporna runt den sneda köksingången är äntligen tätade. Skönt, vindens vinande genom dem har gett mig lätt panik varje gång jag skyndat mig förbi. Linsnörena på 12 mm beställde vi från Zenolin, de kom med posten efter ett par dagar och är fasthäftade med vanlig häftpistol. Det känns extra tillfredsställande att linsnörena gjorde susen där silikonlisterna gick bet! Det är sån byggnadsvård jag gillar.

4. Innerfönster, lindrev och fönsterremsor
Nu har vi i och för sig varken drevat ordentligt runt fönstren eller kompletterat fönsterremsorna och i sovrummet sitter fortfarande två ramar med byggplats istället för ytterbågarna som väntar förgäves på att bli renoverade… men det betyder ju att det finns ytterligare förbättringspotential inför den riktiga vinterkylan, och inte tycker jag att det drar nåt särskilt kallt från våra fönster.

OBS! den här hyllningen innebär inte att vi inte drömmer om modernisering av värmesystemet i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s