Arborist, javisst!

Ja, det var gubben i mig som tyckte att det var en lustig rubrik när man precis haft en arborist på besök. Om någon känslig läsare tog illa vid sig för den simpla ordvitsen ber jag om ursäkt.

Ett omvårdat äppelträd

Ett omvårdat äppelträd

Vår vän Axel har, som trogna läsare vet, varit här och hjälpt oss med att fälla tre träd mellan huset och uthuset. Men den stora eken ville han inte försöka sig på och rekommenderade istället sin vän Mike som är arborist. Igår kom Axel och Mike förbi och kollade in både eken och våra fruktträd som behövde beskäras och vi lade upp en plan för arbetsdagen.

Eken som hade grenar som hängde in över taket togs in och formades till. Mike uppskattade åldern till 80-100 år och den har troligen fått växa helt ostört (eller ostyrt) och därför blivit som den blivit. Resultatet blev en finare och mer välansad ek och några trasiga takpannor, men sånt får man räkna med. Som den rutinerade (?) husägaren jag är ersatte jag pannorna innan det började regna, tak är nämligen allvarliga grejer.

Mike fortsatte sen med att beskära och tunna ur våra äppelträd och fälla ett päronträd som tyvärr var murket bortom all räddning och stod alldeles för nära huset för att vara värt en chansning. You win some – you lose some. Äppelträden däremot blev desto finare och hela tomten fick en välförtjänt höstuppryckning och vi fick en välförtjänt hög med ris.

Arborist-Mike kom sedan med ett mycket bra tips för att bli av med allt ris; hyra en flismaskin! Flisfest tänkte vi och ser framför oss hur man tillsammans med vänner hjälps åt att samla ihop ris, flisa det och använda det som underlag kring våra nyuppfräschade äppelträd och fira av arbetet med mat och fest. En flisfest! Inbjudan kommer och det är mer än fritt fram att bjuda in sig själv om man gillar stora maskiner som låter och/eller vill hjälpa till och umgås!

Mike klättrar i eken.

Mike klättrar i eken.

Mike tittar på eken.

Mike tittar på eken.

Annonser

2 thoughts on “Arborist, javisst!

  1. Snacka om att det är bra att ha vänner! Och att själv ha förstånd att tänka och handla (det är taket jag tänker på samt förstånd nog att inte själv gå på gamla träd med motorsåg). Trevlig höstfest!!! Flisen kan man väl ha som täckbark eller kanske elda i vedpanna eller…

    • Ja, bra vänner ska man vara rädd om (och hjälpsam mot)! Tänkte faktiskt ha flisen som täckbark under äppelträden just, men det verkar vara lite si och så med att hyra flismaskin i uppsalatrakten tyvärr…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s