Midsommar med korv och betong

Det kommer vatten ur vår brunn! Och det är inte brunt!

Det kommer vatten ur vår brunn! Och det är inte brunt!

Nu var det ett tag sen vi avlade någon rapport om arbetet i Funbo men ni behöver inte vara oroliga, vi har inte gett upp utan det går faktiskt framåt sakta men säkert. Ett av de större framstegen är att vi numera har en eldriven pump i vår nyspolade brunn och alltså slipper handpumpa upp vatten. Hurra!

Vi har hunnit med en midsommar i Funbo, fast i ärlighetens namn var det inget firande av själva midsommarafton som kommer gå till historien. På grund av att Anna hade mycket jobb blev det inga värre utsvävningar och livet som renoverare är inte alltid så glammigt. På eftermiddagen roade vi oss med att gjuta betongplattan till vår kompost och rundade av kvällen med att grilla korv. Ett mycket traditionsenligt firande alltså.

Fönsterkittning i Sättraby

Fönsterkittning i Sättraby

Vi tog igen det lilla debaclet med råge under resten av helgen när vi hann med midsommardags-firande i Marielund (mycket folk och mycket kö) som avrundades med lax och sill och färskpotatis till middag. På söndagen blev det utflykt till Sättraby och fika med f d hyresvärdarna där vi också fick en snabbkurs i fönsterkittning. Sen åkte vi vidare till Penningby där vi först hälsade på i Skönvik för att sedan klämma oss in på Lännaloppet-middag utan att springa en enda meter eller servera vid en enda vattenstation. Nästa år har vi dock planer på att ställa upp även i loppet, under förutsättning att jag lyckas väcka något slags intresse för långdistanslöpning.

Undertecknad pausar på tak.

Undertecknad pausar på tak.

Men man måste ju jobba lite också om man har en renoveringsblogg och det har vi också gjort. Annas stora projekt är murning av komposten som påbörjats och det märks tydligt att hon har lite rutin efter murningen hon gjorde i våras vid vedspisen för det går både snabbare och blir bättre än när jag försöker. Murning är helt enkelt mest Annas grej. Min grej är att bära och att riva och att städa. Saker jag får ägna mig åt allt som oftast i arbetet med att laga uthustaket. Hittills har jag, med hjälpsamma vänner och grannar, plockat ner innerväggarna och allt fuktigt kutterspån där det läckt in, plockat ner all takpapp och rivit bort skadade takbrädor. Nu återstår ”bara” att skarva/ersätta den skadade takstolen och det skadade regelverket i väggen, spika dit nya takbrädor och ny underlagspapp innan vi måste bestämma oss för vilken takbeklädnad vi ska ha.

Innan arbetet med taket ens kunde börjas var det stor röjning i uthusets alla vrår och köra en massa skit till tippen. Sådant arbete är inte jättekul men det måste också göras. Trösten är att varje röjningsinsats ger en del roliga kuriosafynd och att bilden över de som bott här tidigare klarnar.

Nu är frågan vem som vill hjälpa mig att lägga tak när vi väl vet vilken sorts tak som ska läggas?

Hjälpsamma grannbarn river uthusvägg.

Hjälpsamma grannbarn river uthusvägg.

Amin pausar från takrivningsarbetet.

Amin pausar från takrivningsarbetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s