Avprickat, påskveckan 2013

Hur gick det då?! undrar ni såklart. Jo men rätt så bra faktiskt. På 4,5 arbetsdagar hann vi pricka av det mesta på att-göra-listan plus grilla massa korv, få massa besök och till och med ha en dags både jobb- och renoveringsledigt, ”gå på stan” och bjuda in oss själva på påskmiddag.

Så här ser att-göra-listan ut nu;

Kök

Skrapa ner de värsta lösa, missfärgade färgsjoken från taket. Skrubba möbler och väggar och skura golvet. Snickra en diskbänk. Ta dit spis, mikro, vattenkokare, vattendunkar, bord+stolar. Fixa klart vedspis. Mura tbka vedspis
Det var det här med att städa.. Vi har hunnit skrubba oss igenom ca. en tredjedel.. på två dagar.. men succén med vedspisen uppväger det lilla nederlaget!

Dass

Installera dass-Isak, snickra ny lucka

Har bestämt att det ska snickras lite mer, vissa brädor här och där behöver bytas ut och sen vore det ju trevligt att måla hela alltet. Senare!

Kattlucka

I köksdörren som ändå ska bytas senare
Även detta en liten uppgift som tog förvånansvärt lång tid.

Brunn

Låna ”dränkis” för att tömma, ta upp pump med rör och be brunnsgubbe laga.
Behövdes inte! Axels dränkpump visade sig vara trasig, men handpumpen visade sig inte vara det! Vattnet i brunnen visade sig vara rättså grumligt men duger gott till att städa, och behovet av skurvatten är för närvarande enormt.

Träd

Inspektion av stora träden på baksidan som ska fällas och sorgligt misshandlade fruktträd som ska räddas så länge som möjligt.
Axel och Karin kom och kikade på träd och grillade korv. Kanske får eken stå kvar, kraftigt beskuren men lönn och tallar åker förhoppningsvis ner lagom till att vi har tid och utrymme att ta hand om all ved. Och jag tyckte mig höra att Axel lovade lite beskärningshjälp med äppelträden nån helg framöver? I utbyte mot nåt dagsverke hos dem såklart.

Planering

Ta en runda till med byggkontor, Miljö- och hälsa m.fl.
Orkade inte, behövde slippa dator och telefon ett tag.

Nu har vi fått upp farten tror jag. Imorgon kommer Bertil och konsultar i isoleringsfrågan m.m. och på lördag åker jag på fönsterrenoveringskurs. (Medan Johan städar klart köket? :))

Förutom rejäla grejer, som att mura och handha power-tools, har vi även fått lära oss några små trix och knep och blivit lite mer äkta lantisar och lite mindre handlingsförlamade villaungar. Till exempel..

..trix 1: när man börjar elda i en kall vedspis och den läcker rök överallt så kan man öppna den lilla luckan under bakugnen och elda lite tidningspapper där, så fattar röken vart den ska liksom.
..trix 2: när en handpump inte använts på länge måste röret fyllas med vatten för att det ska gå att pumpa, vilket är självklart egentligen men hur skulle man ha vetat det om inte en 40-talist på slöjdcafét berättat? (alltså jag lär mig så himla mycket på slöjdcafét).
..trix 3: koka kokkaffe i kaffepanna på vedspis (kanske inte är ett trix egentligen, fast det känns som det för en som alltid haft tillgång till kaffebryggare)

Vi har också träffat grannarna, nu när vi alla vågat oss ut i den försiktiga vårvärmen. Den ene har gett (sålt?) oss en diskbänk, den andre har lånat oss en byggcentral så vi kommer snart ha tillfällig, men pålitlig el! En liten grundkurs i hur vi ska tänka när det gäller att installera den permanenta elen ingick också. Himla bra med grannar!

Manuell murbruksblandning

Manuell murbruksblandning

Byggde utediskbänk av blandat virke

Byggde utediskbänk av blandat virke

Sotluckan och vedluckorna - med kurbits!

Sotluckan och vedluckorna – med kurbits!

Kokkaffepremiär, vedspispremiär

Kokkaffepremiär, vedspispremiär

Annonser

3 thoughts on “Avprickat, påskveckan 2013

  1. Vad duktiga ni har varit. Kokkaffe ät jag uppvuxen med men det smakar särskilt gott kokat på vedspis. Här på. SANDVIK har vi beskurit häcken och en del annat. Klas har eldat och vi har haft det skönt. Mitt nästa projekt blir att ta mig am verandan. Idag bär det av till Stockholm och det ska bli roligt. On

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s