Murarskola

Tegelpussel

Tegelpussel

Idag hade jag roligast på länge (till och med värt att gå upp kl 6 en ledig dag mitt i veckan) när kakelugnsmuraren Stefan kom och hade grundkurs 1a i murning med mig. Mina mål var att lära mig tillräckligt för att kunna åstadkomma typ en utegrill och liknande, och övningsobjektet var vedspisfundamentet i köket. Stefan behövde plocka bort vedspisen för att komma åt när han gledgjöt rökgångarna, och jag har passat på att fixa till den; ta bort rost, svärta och täta fogarna, mer behövdes inte. Nu är den snart tillbaka på samma plats, men ett tegelvarv högre vilket ger både mer modern arbetshöjd och lite skydd mellan själva spisen och vedförvaringen under. Plus lite mer chans till övning förstås!

Anna premiärmurar

Anna premiärmurar

Vi började med att knacka loss tegelsten från vedspisfundamentet i övre köket, som vi återanvände. Det blev ganska tydligt att de pusslat ihop det lite hur som av olika slags tegel så vi har verkligen följt den lokala traditionen 🙂 Troligtvis hade det varit enklare att riva hela fundamentet och bygga upp ett nytt av leca-block. Men säkert inte lika roligt och definitivt inte lika creddigt!

Att få prova själv med handledning är verkligen ett otroligt effektivt sätt att lära sig, även om jag hävdar att man kan läsa och fråga sig till i princip allting. Man måste ju vara ärlig så jag erkänner att Stefan gjorde det trixiga arbetet men jag fick testa på där det inte var lika noga.

Murningsrester

Murningsrester

Det var inte helt lätt, att hinna blöta, lägga på murbruk och passa in stenen innan det torkade. Det blev ok! När det torkat ska vi själva ge oss på att lyfta tillbaka spisen, passa in stosen, mura upp sista varvet och lägga på puts. Sen ska vi försöka hitta en lagom smutsig färg att måla det hela med så det inte sticker ut för mycket från resten av köket..

Det känns väldigt skönt att komma igång! Vårsolen hjälper såklart också till. Både ljuset som gör att man inte måste stressa hem vid tre, och värmen som gör att man kan stå ute och jobba, och dricka sitt kaffe på kökstrappan. Andra grejer man kan göra hos oss nu är att gå på dass, tvätta händerna och koka vatten, Snart kan vi elda i vedspisen och sen är det bara att flytta in!

Annonser

2 thoughts on “Murarskola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s