Små steg leder också framåt

Idag var det en strålande vacker vinterdag, någon minusgrad och klarblå himmel. Eftersom all snö töat bort under veckan behövde vi inte heller bekämpa nån längtan till skidspåren i Håga utan det var en given huspysseldag! (som i och för sig inte kom igång förrän efter lunch eftersom vissa av oss varit på personalfest kvällen innan).

IMAG0829#1Vi hade två projekt för dagen, att få ur nån planka ur väggen för att kunna bestämma oss för om och hur den ska isoleras, och att börja fixa en av vedspisarna. Eftersom minus fem inomhus känns ruggigt och råkallt, medan samma temperatur ute i solen är perfekt la jag beslag på det sistnämnda.

Både vedspisarna är i gott skick, smutsiga förstås och lite rostiga men det är bara ytliga skavanker. Framöver vill jag byta till kökspanna i köket nere men tills det är dags att inreda kök på riktigt är vedspis bra att ha, och iordningfixade kanske vi till och med kan få nån tusenlapp för dem! Jag är ju inget proffs men har som vanligt använt mig av internet och sunt förnuft. När jag är klar kommer fullständig beskrivning av arbetsgång samt före-och-efter-bilder!

Johan fick alltså vara inne, tror ändå han höll sig varm med att riva ner gammal masonit. Det finns ett antal lager tapet, alla väldigt lika varandra med bleka färgskalor och småblommigt. Undrar varför man tapetserar om gång efter gång med nästan likadana tapeter? Under masoniten sitter bred horisontell råspont. Johan drog ur spiken ur två plank och genom att banka isär dem och dra utåt fick vi loss dem utan att skada not eller fjäder. Under fanns en ganska tunn luftspalt utan minsta spår av något spån eller annan isolering. Virket i regelverket ser ut att ha valts enligt principen man tager vad man haver. Bakom reglarna sitter nån slags tjock, svart papp och sen nästa lager plank som väl är ytterväggen. Den odefinierade pappen kändes lite fuktig men allt trä är hårt och fint.

IMG_5917Det här känns ganska positivt faktisk. Att plocka ner råsponten, bygga upp ett nytt regelverk, fylla med isolering och spika upp samma bräder igen borde gå rättså fort. Vi kommer göra spalten något djupare än vad den är nu för att få lite tjockare isolering men vi har inte bestämt hur djup. Vi måste också bestämma var uttag och lysknappar ska sitta så vi kan få elrör på plats. Kanske har vi ett par isolerade rum redan till våren?! (peppar peppar).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s