Ny look 2013?

2013 är året vi börjar med husrenoveringen på riktigt, och det ska bli spännande att komma igång för det kliar lite i fingrarna efter all planering. Ett av projekten vi kommer dra igång med är isolering och byte av panel. Som vi skrivit på isoleringssidan är det någon form av cellulosabaserad lösning som är aktuellt och en kombination av fyllning i plankväggarna och invändig respektive utvändig tilläggsisolering.

Eftersom husets panel är sliten och ändå bör bytas, helt eller delvis, är det ett bra läge att vindtäta och isolera utvändigt samtidigt som detta görs. Men det leder också till en hel del frågor:

Återbruk
Hur mycket av panelen kan återanvändas? Hur mycket arbete är det att plocka ner panel så att den kan användas igen jämfört med att riva ner och sätta ny?

Utseende
Ska vi behålla originalutseendet på panelen eller finns det alternativ som inte är ”fel”? Nu har vi locklistpanel med rätt breda täcklister, är det helgerån att välja någon annan typ av panel och finns det några uppenbara praktiska eller byggnadsvårdsmässiga fördelar eller nackdelar med att byta? Kan vi byta färg, exempelvis en ljusare faluröd eller kanske gult eller grått (slamfärg såklart)?

Virke
Vilket virke ska man använda? Var får man tag på bra och prisvärt virke, hur mycket sämre virke får man om man köper på byggvaruhus jämfört med direkt från sågeri?

Byggställning
Ska man passa på att köpa en byggställning för man kommer få användning för den även längre fram under renoveringen? Eller är det bättre att hyra den eller rentav bygga en egen?

Vi tar mer än gärna emot tips och förslag, både här på bloggen och till oss personligen. Tack på förhand och Gott Nytt År från Johan och Anna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s